ÍZcsiklandozó

Duplán mákos grízgombóc citromkrémmel

2018. február 11. 19:20 - ÍZcsiklandozó

... és édes habgaluskával

img_4281-1.jpg

 

A következő receptet saját kútfőből, kevés hozzávalóból, viszonylag gyorsan kreáltam. Hasonló recepteket már olvastam, de belevágni még sosem tudtam. Most viszont az itthon fellelhető mák szavatosságában nem bízva adott volt a feladat. Végre mákos grízgombócot készítek hétvégére, méghozzá duplán mákosat! Ennek a grízgombócnak ugyanis nem csak a "bundája", hanem a tésztája is mákos. A házilag készített citromkrém pedig zseniális kiegészítője lett. A citromkrém receptjét is megtalálhatjátok már a blogomon.

Így készült ez az igazi, mindenki által megszerethető gombóc:

 

img_4237-1.jpg

 

Hozzávalók: (20 db-hoz)

- 8 dl tej
- 20 dkg búzadara
- 15 dkg darált mák a tésztához + kb 15 dkg a hempergetéshez
- 20 dkg porcukor a tésztához + 10 dkg a hempergetéshez
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj vagy margarin

A habgaluskához:

- 2 tojás fehérje
- pár csepp ecet
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 evőkanál finomra szitált porcukor

 

img_4245-1.jpg

 

 Elkészítés:

A gombóc tésztájához a tejet feltesszük főni. Amikor már kellően forró lassan, folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát, majd a darált mákot, végül a porcukrot és a vaníliás cukrot.
Folyamatosan keverve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve lefedjük és pihentetjük. Amikor már némiképp hűlt is kicsit, hozzáadjuk a vajat (vagy margarint) alaposan elkeverjük benne, majd a masszát teljesen kihűtjük.

Amíg hűl a gombóc masszája, elkészítjük az édes habgaluskát:
A tojások fehérjét habverővel majdnem teljes keménységűre verjük. (Érdemes tutira menni, ezért hideg, frissen vásárolt tojást használjunk!)
Ekkor hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, valamit a pár csepp ecetet, amitől szép fényes, tökéletesen kemény habot tudunk belőle készíteni további pár perc habveréssel. Amikor már gyönyörű fényes, keményen rezgő csúcsokat tudunk a habverő szárával húzni belőle, éppen jó is. Ha késsel belevágnánk, ilyenkor már tökéletesen éles a vágási felület a habban.

Két teás kanállal apró galuskákat formázunk-szaggatunk belőle egy lapos tányérra, egymástól kellő távolságra. Mikrohullámú sütőben fél perc alatt 600 W-on gyakorlatilag meg is főzzük, ami tartást és további keménységet biztosít majd. Így járunk el addig, amíg az összes tojáshab el nem fogy.

 

img_4278-1_1.jpg

 

A gombócok hempergetéséhez összekeverjük a darált mákot, az átszitált porcukrot és 1 zacskó vaníliát.
Ezalatt a gombóc masszája teljesen kihűl, következik a formázás.
kicsit vizes kézzel tojásnyi mennyiségeket szaggatunk, amelyeket két tenyerünk között gombóccá gömbölyítünk.  A mákos keverékben alaposan meghempergetjük, úgy, hogy minden oldalát jól belepje a finom édes "bunda".

 

img_4306-1.jpg

 

Tulajdonképpen már el is készültünk, már csak a tálalás hiányzik.

Ehhez 2-3 kanál citromkrémet terítünk csinosan egy erre alkalmas tányérba, ráültetjük a gombócokat ízlés szerint kettőt, hármat, majd melléigazgatjuk a gyönyörű, fehér, édes habgaluskákat. A gombócok tetejére kevés cukros mákot még szórhatunk, üvegben vagy tálkában pedig a többi citromkrémet is az asztalra helyezzük, hogy ki-ki kívánsága szerint még szedhessen belőle.

Zseniálisan finom, igazán látványos desszert, akár ünnepi alkalomra is. Azt hiszem, a farsangi időszaknak még nincs vége, úgyhogy az ünnepi hangulat már adott is volt hozzá.

Készítsétek el minél többször, lepjétek meg és ejtsétek ámulatba vele családtagjaitokat vagy vendégeiteket!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_4294-1.jpg

 

...és még egy kép...csak a szemünk kedvéért...

 

img_4302-1.jpg

 

És mint már tudjátok:

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5313656620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása