ÍZcsiklandozó

Pompás gyümölcskenyér

2018. március 04. 17:54 - ÍZcsiklandozó

img_5235-1.jpg

 

Na, jó! Március 4-én még ugyan hó van kinn, de már mindenképp úton kell, hogy legyen a tavasz! Kinn minden havas, kemény hideg is van, gondoltam adok egy utolsó esélyt a télnek, befűtök a sütőbe és egy igazi téli hangulatú finomságot készítek, ami nem más, mint a karácsonykor sok-sok háztartásban asztalra kerülő édesség, a gyümölcskenyér.
Én is készítettem az idei ünnepre, bár muffin formában sült, hófehér változatát, amit ide kattintva olvashattok.

 

Most egy hagyományosan őzgerinc formában sült, gazdag változatot mutatok, amibe rengeteg finom aszalvány és olajos magféle került, tésztája az előbb említettnél omlósabb, de bátran állíthatom, hogy csodafinom, ízletes, sokáig elálló finomság.

A recept a következő:

 

 

img_5224-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 4 egész tojás
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 12 dkg cukor + a szóráshoz porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 18 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- belevalónak mindenféle magvak és aszalt gyümölcsök
- kevés rum

 

Én most aszalványok közül aranymazsolát, áfonyát, pomelót, papaját, hibiszkuszvirágot, olajos magvak közül pedig mandulát, kesudiót, török mogyorót használtam.

 

img_5262-1.jpg

 

Elkészítés:

 

Az aszalt gyümölcsöket, ha szükséges, feldaraboljuk, majd kevés rumba beáztatjuk. Az olajos magvakat nagyobb darabokra vagdossuk.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és az egész tojásokkal. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkeverjük a sütőport.
Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra.

Az aszalt gyümölcsöket lecsöpögtetjük a rumtól, majd kevés lisztbe forgatjuk, hogy ne üljenek le a tészta aljára. Én a visszamaradt rumot is beletettem a tésztába, hát, őszintén szólva nem rontott rajta!

Ezután a tésztához óvatosan hozzákeverjük a magvakat és a gyümölcsöket, majd őzgerinc formába simítjuk.

Közepes bordamagasságon kb 45 perc alatt készre sütjük.

Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarhatjuk. Tűpróbát érdemes végezni, hogy teljesen átsült-e a közepe.

 

img_5210-1.jpg

 

A formából kivéve hagyjuk rácson teljesen kihűlni. Ezután vaníliás porcukorral alaposan megszórjuk.
Hosszan eltartható édesség, ezért jó előre elkészíthető vendégváró vagy ünnepi desszert lehet.

 

img_5264-1.jpg

 

Nálunk bizony úgy tűnik, a holnapi napot sem éri meg, olyan finom! Próbáljátok ki!

 

img_5227-1_1.jpg

 

És amint tudjátok: FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5813714742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása