ÍZcsiklandozó

Ragacsos-mézes-chilis csirkeszárnyak

2018. január 20. 19:36 - ÍZcsiklandozó

... szezámmaggal

27152825_1755714127825641_1118685376_n.jpg

 

Azt gondolom, a csirkét a húskedvelő emberek többsége szereti. Általában valamelyik része különösképp kedvenc. Lehet az comb, mell, de lehet akár a szárny is. Nálunk a szárny csak néhány éve vált kedveltté, addig igyekezett mindenki lepasszolni a tányérjáról. Ám amióta kicsit markánsabb ízekkel társítottam, rajongás vette körül.
Most egy finom, ragacsos, mézes, csípős, szezámmagos variációt hoztam.

Ebben a variációban már senki nem bánja, ha a hús tulajdonképpen elenyésző a csontokon. Szerintem is nagyon finom.

Mutatom, hogyan készítem:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Mákos palacsinta illatos szilvamártással

2018. január 14. 09:14 - ÍZcsiklandozó

26855359_1749189191811468_717294193_n.jpg

 

 

A palacsinta nem egy alakbarát desszert, ám elsősorban a gyerekek kedvéért minden háziasszony időről időre elkészíti, variálja, kipróbálja édes és sós változatait vagy akár diétásabb variációit.

Nálunk is gyakran kért második fogás, mivel egy laktató leves után simán megállja a helyét.
Szerencsére már segítőm is van az elkészítéséhez, gyakorlatilag a palacsintasütés összes mozzanatát átvállalja a lányom, így nekem csak a töltelék vagy a mellé kínált szószok, mártások összeállításában van legtöbbször dolgom.

 

Hagyományos lekváros, túrós, kakaós változatai helyett most egy különleges, csodafinom ízvariációt hoztam, melyet réges-régi, imádott Lajos Mari receptkönyvemből olvastam és ami nem más, mint egy mákkrémes, szilvamártással gazdagított palacsinta receptje.

 

Íme:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Sajtkrémes spenóttekercs

2018. január 11. 21:13 - ÍZcsiklandozó

... citrommal és répával

26753965_1746755778721476_1859474673_n.jpg

 

A számomra korábban nem szeretett spenótból megdöbbentően finom ételeket lehet készíteni.
Ilyen ez a most készített tekercs is, amiben krémes, sajtos, répával gazdagított töltelék van. Nem csak nagyon finom, hanem gyönyörűen mutat a tányéron is, így hidegtálakban, húsvétkor, családi ünnepekkor jó választás lehet, ráadásul praktikusan előző nap elkészíthető.

Izgatottan vártam az ízét, kíváncsi voltam, mennyire könnyen elkészíthető és kezelhető. Bevallom, plusz egy pontot kapott tőlem, mert csodafinom, könnyű, különösebb előképzettség nélkül is bárki boldogulhat vele.

Mutatom is, hogyan:

 

Tovább
4 komment

Camembert spenóttal és füstölt tarjával leveles tésztában

2018. január 07. 12:03 - ÍZcsiklandozó

26648030_1742196759177378_1438445303_n.jpg

 

Amint láthatjátok korábbi bejegyzéseimből, nagyon szeretem a gyorsan elkészíthető ételeket, amelyekkel keveset kell pepecselni hétköznaponként. Ez a mostani receptem is ilyen. Meleg, csodafinom, gyors vacsora varázsolható az asztalra vele.
Bár esküszöm a házilag előállítható tésztafélékre, leveles tésztát csak nagyon ritkán készítek magam, a boltban kapható változat megkönnyíti a mindennapjaimat, így bevallom, előszeretettel használom.

A sajtokat családom minden tagja imádja, melegen olyan laktatóak, hogy akár egy komolyabb húsételt is kiváltanak.
Ebbe a batyuba most a sajt mellé friss spenótot és füstölt tarját is tettem, hogy még laktatóbb, különlegesebb legyen.

 

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!

Spenótos frittata

2018. január 07. 11:23 - ÍZcsiklandozó

...lilahagymával és kesudióval

26755398_1742188945844826_1608715081_n_1.jpg

 

Az adventet és a szilvesztert "túlélve" mindenki fogadkozik kicsit önmagában, hogy az új esztendőt némileg diétásabban, egészségesebben fogja kezdeni. Ezen a gondolaton én is gyakran átrágom magam, ami nem is esik nehezemre, mert a hagyományos magyar konyha karácsonykor nem éppen diétás jellegéről híres, így hát az ünnepi menüm nekem sem volt valami könnyed.
Bevallom, már rá sem tudok nézni a nehéz ételekre, kifejezetten új, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étekre vágyom.

A különlegessége ennek a poszt megszületésének az, hogy a spenótot kisgyerek koromban voltam hajlandó utoljára megenni, egy szerencsésnek nem mondható intézményi közétkeztetésben megélt kellemetlen élmény hatására.

Valahogy az elmúlt hónapokban mégis rendszeresen a szemem elé kerültek spenótos receptek a világhálón, én pedig kellőképpen nyitott és kíváncsi lévén egyre több és több ilyen receptet olvastam el.
Így történt, hogy pár napja, amikor egy bevásárlás közben a szemem a zöldségosztályon egy friss spenótcsomagra esett, nem sokáig gondolkodtam, megvettem.

Hazaérve viszont nem kis gondolkodásba kezdtem, mi legyen belőle... hatalmas zacskó lévén tudtam, nem csak egyféle ételt fogok készíteni és tuti nem lesz ezek közt a mártás.

Első, leggyorsabban elkészíthető receptválasztásom erre a frittatára esett.

A frittata (tojáslepény) már jól ismert eleme a konyhámnak, főleg a szaladós hétköznapokon készítem különféle belevalókkal. Mivel lilahagyma bőven volt itthon, nem volt kérdés, ez lesz a spenót társa a lepényben. Persze időközben megláttam a konyhapulton a kesudiót... naná, hogy nem hagytam ki! Gondoltam, elrontani egészen biztosan nem fogom vele. Így is lett.

Mutatom, hogyan készítettem:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyors vacsorák

Mézeskalács ízű csokilikőr

2017. december 31. 10:19 - ÍZcsiklandozó

26176833_1734232089973845_719749033_n.jpg

 

Alig ért véget a karácsony, a hangulata még itt van körülöttünk, bár már az új esztendő kopogtat.

Mi mással is búcsúztathatnánk az óévet, mint egy kellemesen fűszeres, mámorítóan csokis, mézeskalácsos házi likőrrel. Az Origón találtam egy hasonló receptet, nugát híján én csokoládés variációt készítettem.


Egy dologban egészen biztosak lehetünk:
   ... ha elkészítjük, villámgyorsan levesszük a lábáról vendégeinket, szinte lehetetlen annyit készíteni belőle, hogy sokáig üvegben maradhasson. Gyorsan előállítható, így ha még most beszerezzük a hozzávalókat, az új év első köszöntőit már meg is kínálhatjuk vele!

 

Mutatom, hogyan készül:

Tovább
Szólj hozzá!

Kókuszlikőr vaníliával

2017. december 31. 09:54 - ÍZcsiklandozó

26175599_1734231653307222_566606615_n.jpg

 

Az év utolsó napjára finom, házi likőrt készítettem.

Régóta szemezek különféle receptekkel, amelyek nőies, finom, házilag elkészíthető italok fortélyait mutatják be, ám eddig nem mertem hozzáfogni.

Idén azonban vettem a bátorságot, gondoltam eljött az ideje a kipróbálásnak. A Femina oldalán találtam is pár receptet, ezek tetszettek meg leginkább. Tudjátok, milyen nagy kókusz rajongó vagyok! Mi más is lehetett az első választásom, mint egy ezzel ízesített ital?
Hát, mit mondjak? Már csak azt bánom, hogy korábban nem vágtam bele! Csodás, krémes, illatos, lágy, nőies és könnyed italt sikerült készítenem.

Óévbúcsúztatónak, új esztendő köszöntőnek, vendégvárónak vagy akár gasztroajándéknak is fantasztikus, kókuszos, vaníliás krémlikőrt kapunk, ha az alábbiak szerint járunk el.

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!

Tésztasaláta gazdagon

2017. december 30. 14:16 - ÍZcsiklandozó

...akár ünnepekre is

26177271_1733302813400106_1007099887_n.jpg

 

 

Az egész családom szereti a különféle salátákat.
Számomra legkedveltebbek a friss saláták, amiket leginkább idény jelleggel készítek. Télen, amikor ritkán juthatunk friss salátaféléhez, inkább a tejszínes, húsos, majonézes, tésztás variációkat részesítem előnyben. Ezek karácsony, szilveszter közeledtekor praktikusak is, előre elkészíthetők, sőt, kimondottan érdemes fogyasztás előtt legalább egy nappal elkészíteni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Kiadósak, laktatóak, ezer variációban készíthetők, maradékok felhasználására is alkalmasak.

 

Én most éppen szilveszterre készítettem egy gazdag összetevőkből álló tésztasalátát, mutatom, hogyan:

Tovább
Szólj hozzá!

Fehér püspökkenyér muffin

2017. december 26. 16:40 - ÍZcsiklandozó

26102269_1729631317100589_457789935_o.jpg

 

A karácsonyi édességek sorát azt hiszem, semmi nem koronázza meg jobban, mint a püspökkenyér. Csodás, illatos, puha, gyümölcsös, sokáig elálló finomság ez.

Muffin formában sütve pedig különösen csábító.

Tulajdonképpen abban különbözik a gyümölcskenyértől (ami általában olvasztott csokoládéval van leöntve), hogy a teteje vastagon meg van szórva porcukorral, ami a kis Jézus bepólyált testét szimbolizálja. Megtudtam a történetét, a mítoszokat róla, megismertem különféle módozatait. Sok érdekességet olvastam erről, ami kellően megalapozta lelkem ünnepi hangulatát.

A püspökkenyér olyan változatát hoztam most nektek, ami fehér, mert kizárólag a tojások fehérjét tartalmazza, így akár ennek az alkotóelemnek a felhasználására is kifejezetten célszerű, ha más ételféleségből megmaradt volna.

Nem is ragozom tovább a szót, inkább mutatom, hogy készítettem:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Sós rudak

2017. december 26. 14:43 - ÍZcsiklandozó

...ahogy édesanyám sütötte

26105319_1729625527101168_1071356487_n.jpg

 

Mindenkinek vannak "megörökölt" receptjei, amelyeket édesanyjától, nagymamájától tanult.
Nekem több is van, amelyeket gyakran készítek. Amikor ezeket a recepteket előveszem, eszembe jutnak anyukám szavai, kézmozdulatai, praktikus tanácsai, amelyeket a közös sütögetések alkalmával átéltem mellette.
Különösen ünnepekkor kicsit meg is hatódok ezektől az emlékektől, talán még nagyobb odafigyeléssel készítem el ezeket az ételféleségeket.

Most egy igazán finom, omlós, sós rágcsálnivalót hoztam, amit édesanyám sütögetett gyakran, főleg, amikor huszonegynehányan összegyűltünk egy-egy családi ünnep során. Az édességek mellett a pogácsa és ez a finom sós rúd elmaradhatatlan volt.
A tetejére köménymagot, szezámmagot, reszelt sajtot szórt, így aztán mindenki válogathatott kedve szerint. Én is ezekkel a rászórni valókkal készítem.
Mellette gyakran sós magvak is kerülnek az asztalra, hogy a kívánságlista teljes legyen.

 

Mutatom, hogyan készítem:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek