Hirtelen úgy esett, hogy egy kedves kolléganőm megajándékozott egy hatalmas láda cseresznyével! Persze, ha már friss gyümölcshöz jut az ember, akkor elsősorban frissen-nyersen kerül a gyomorba nálunk, na de ennyi....!!!! Abban biztos voltam, hogy pár üveg dzsemet készítek majd belőle, de gondoltam, amíg a lakás hőmérséklete engedi, bekapcsolom valami cseresznyés finomság miatt a sütőt is!
Így született meg az én cseresznyés csigám
Hozzávalók a tésztához:
200 g vaj,
egy csipetnyi só,
3 bögre liszt,
1 bögre joghurt,
1 kiskanál sütőpor,
vanília vagy vaníliás cukor.
Hozzávalók a töltelékhez:
500 g magozott cseresznye,
1/2 bögre cukor
Elkészítés:
Szitáljuk át a lisztet, tegyük bele a sót, a sütőport és keverjük össze, majd adjuk hozzá a vajat és a joghurtot, tegyük bele a vaníliát és állítsunk össze egy lágy tésztát. Ha szükséges akkor még adhatunk hozzá lisztet. Miután jól összedolgoztuk, nyújtsuk el a tésztát 3 mm vastagságúra, majd vágjuk 20-30 cm hosszú és 7-8 cm széles csíkokra.
A tésztaszeletek közepére rakjunk cseresznyét, szórjuk meg cukorral és tekerjük fel mindegyiket külön – külön.
A tésztarudakat rakjuk egy kerek sütőformába, csiga alakot alkotva. Tegyük be a sütőbe és süssük 200 fokon, ameddig szép aranyszínű lesz (kb. 30 – 40 perc).
Amikor kisült, hagyjuk picit hűlni és alaposan szórjuk meg vaníliás porcukorral! Mennyei az illata is!
A látvány pedig utánozhatatlan!
Nagyon finom, boldogan ajánlom kipróbálásra!
Nálam tuti befutó lesz más gyümölcsökkel, túróval, de akár még zöldségekkel is!
Próbáljátok ki Ti is!