ÍZcsiklandozó

Kovászos uborka

2017. augusztus 03. 09:30 - ÍZcsiklandozó

A nyárban, a sok napsütésben és melegben több jó dolog is van.

Többek között az, hogy eljön a kovászos uborka ideje!


Azt gondolom, ez egy megosztó ételféleség....vagy nagyon szereti az ember vagy az illatától is rosszul van.
Én a kovi ubi kedvelők táborába tartozom, ezért évről évre több üveggel is készítek.
Ízesítése sokféle lehet, én hagyományos receptúra alapján készítem. Amikor üvegbe rakom már szinte érzem is a kész, lehűtött uborkát a számban, úgyhogy mondanom sem kell, tűkön ülve várom annak a pár napnak az elteltét, amíg az uborka beérik, kovászolódik.

Éva Tripsánszki fényképe.

Hozzávalók:

- kb. 3 kg közepes méretű, friss, kemény uborka
- 1 jó nagy csokor kapor
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1-2 szelet száraz kenyér, kenyérvég

Elkészítés:

Az uborkákat alapos mosás után megszabadítjuk mindkét végétől (én mindig megnyalintom kicsit, nem keserű-e), majd két végén ellentétes irányban bevágom hosszan. Tisztára mosott 5 literes üveg aljába teszek kevés kaprot, majd belesorakoztatom szorosan az uborkákat. Mindig vigyázok arra, hogy álló helyzetbe sorakoztassam őket, ezt pedig könnyebb megvalósítani, ha az üveget kicsit megdöntöm. Közbe-közbe egy egy darabka fokhagymát is közzéteszek. Amikor elfogy az uborka, a tetejére ismét kaprot teszek, jó bőven, majd rá a száraz kenyeret.
Felfőzött és langyosra hűtött sós lével öntöm le, amelyhez kb. 1 liter víz és 2 evőkanál só szükséges.

Ha ezzel megvagyunk, tulajdonképpen már csak sok türelem kell és jó meleg! Az üveget tányérra rakjuk a tetejét lefedjük egy kis tányérkával, hogy a forrás során keletkező hab esetlegesen ki tudjon folyni, majd napos, meleg helyre állítjuk.
Pár nap múlva leszedjük a tetejéről a megázott kenyeret, a kaprot és sűrű szűrőn a levét leszűrve az uborkákat tiszta, jól záródó edényben hűtőbe rakjuk fogyasztásig....előbb vagy utóbb tányéron és pocakokban végzi! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2112715972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.