ÍZcsiklandozó

Mediterrán rakott tészta

2017. augusztus 12. 06:30 - ÍZcsiklandozó

(sonkával, gombával, feta sajttal)

26235268_1733463373384050_1266640851_n.jpg

 

A tésztafélék sok családban kedveltek. Édesen, sósan, zöldségekkel, sajtokkal, húsfélékkel, főzve, sütve, sokféleképp variálhatóak.
Az én konyhámban is nagy kedvenc, gyakran készítek belőle egytálételeket, második fogást vagy éppen desszertet.
Most egy illatos, fűszeres, mediterrán változatot hoztam, sonkával, gombával, fetasajttal, paradicsommal, lilahagymával és tejszínnel készre sütve. Nyárias ízvilága ellenére szerintem egész évben csodás főfogás lehet, melegen, frissen, de akár másnap is, ha egyáltalán marad belőle.

 

26174885_1733463270050727_1038207383_n.jpg

 

Hozzávalók:

- 40-50 dkg tészta
- fél kg gomba
- 20-30 dkg sonka
- 3 dl tejszín
- feta sajt
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olaj
- paradicsom
- bazsalikom
- rozmaring
- kakukkfű
- pici chili paprika (a csípőset kedvelők számára)

 

26196908_1733463303384057_1189468063_n.jpg

 

Elkészítés:

A tésztát sós vízben félig főzzük meg, majd szűrés és hideg vizes öblítés után alaposan csepegtessük le. Pici olajjal locsoljuk meg, hogy amíg a többi hozzávalót előkészítjük, ne ragadjon össze a tészta.
A sonkát vágjuk hosszú csíkokra, a paradicsomot és a feta sajtot kockára, a gombát pedig vékony negyed szeletekre. A paradicsomból pár darabot és a lilahagymát karikára vágjuk, ezt a legvégén díszítésként rendezzük el a tészta tetején.
Óvatosan keverjük össze a feldarabolt hozzávalókat a tésztával, majd egyenletesen terítsük el egy vékonyan kiolajozott sütőformában. Mivel mindent szép vékonyra szeletelünk, így nincs szükség külön elősütésre vagy párolásra, minden alaposan át fog sülni, mire az ételünk elkészül.
A tejszínt fűszerezzük meg sóval, borssal, áttört fokhagymával. Ezután szórjuk bele az illatos zöld fűszereket: az apróra vágott friss kakukkfüvet (ennek az íze és illata remekül kiegészíti a gombát), a bazsalikomot és a rozmaringot) ami pedig a paradicsommal és a feta sajttal harmonizál) majd óvatosan öntsük a tésztára, úgy, hogy mindenhol egyenletesen érje. Tetejére szórhatunk még a fűszerekből és apróra vágott chili paprikával is megbolondíthatjuk. Végezetül a felkarikázott paradicsomot és lilahagymát rárakosgatjuk.

 

26135282_1733463336717387_511217147_n.jpg

 

 

Ezután már csak 200 fokos sütőbe kell tolnunk és kb. 30-35 perc alatt készre sütnünk. Akkor jó, ha a teteje picit piros-ropogós. Nem kell félnünk, ha a tejszín még a sütőtál alján folyósnak látszik! Ahogy hűl az étel, a tészta úgy fogja szépen beszívni az egészet.

Jó étvágyat hozzá!

 

26176219_1733463396717381_700684167_n.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8612739830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.