ÍZcsiklandozó

Paradicsomos, feta sajtos galette

2017. augusztus 19. 06:37 - ÍZcsiklandozó

...a francia omlós pite

img_7181-1.jpg

 

A  galette Franciaország kedvel tésztaféléje. Eredete egészen régre nyúlik vissza.
Tulajdonképpen nagyon kevés alapanyagból készülő kerek, felhajtott szélű pite, amelynek közepébe tölteléket raknak. Eredendően elég volt a tűz által felmelegedett kövön megsütni. Hagyománya egészen a római korra nyúlik vissza. manapság a gyerekek vagy felnőtt társaságok ünnepi asztalának eleme.

Leginkább édesre készítik, gyümölcsös töltelékkel, de vannak sós változatai is, zöldségekkel, sonkával, kolbásszal, pörkölt maradékkal, különféle sajtokkal. Mérete is változatos lehet, az egy személyes, pici kerek formától a torta méretűn és szeletelhetőn át.

A vízkeresztkor sütött, hagyományosan édes változata a Galette des Rois.
Ennek a közepére halmozott töltelékbe gyakran sütnek apró tárgyakat, (legtöbbször porcelánból készültet vagy pénzérmét)  Aki ezt megtalálja, ő lesz az este királya vagy királynője. Természetesen őt meg is koronázzák papírkoronával. 
Az utcai árusok, cukrászdák előre elkészített papír koronával árusítják ezt a finomságot.

Nem hiába, hiszen fenséges finomság kerül általa az asztalunkra. Ezer variációt készíthetünk belőle, az előételtől kezdve a főételen át, a desszertig bezárólag.

 

 Én most egy sós, paradicsomos, feta sajtos, bazsalikomos változatot készítettem:

 

img_7186-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 220 g liszt
- 170 g hideg vaj
- 4 evőkanál hideg víz
- 3 nagyobb csipet só

- a szélek lekenéséhez 1 db tojás

- a feltéthez 3-4 db paradicsom vékonyan felszeletelve (vagy koktélparadicsom) 
- ízlés szerinti mennyiségű feta sajt felkockázva
- friss bazsalikom, oregáno, esetleg durvára őrölt színes bors

- tetejére reszelt parmezán

 

 

img_7145-1.jpg

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Amíg hűtőben van a tészta, felszeleteljük a paradicsomot, felkockázzuk a fetasajtot, lereszeljük a parmezánt.

180 fokra előmelegítjük a sütőt.

Fél óra elteltével a tésztát tepsi méretű sütőpapírra tesszük, és kb. 3 mm vékonyra, kör formájúra nyújtjuk. 
A sütőpapírral óvatosan tepsibe helyezzük.

 

img_7138-1.jpg



A szélétől 3 ujjnyi távolságot kihagyva a közepére rakosgatjuk a paradicsomokat, ( jó szorosan, hogy minél több ráférjen), közzé tesszük a feta sajtot, megszórjuk oregánoval, bazsalikommal, borssal.
A széleket körben felhajtogatjuk, majd felvert tojással vékonyan megkenjük.

Az előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve megszórjuk reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal.

 

 

Csodás, omlós tésztájú, szaftos töltelékű, illatos főfogás vagy vacsora lehet belőle.

 

img_7209-1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4312761884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.