ÍZcsiklandozó

Körtés-kakaós francia pite

2017. augusztus 21. 21:00 - ÍZcsiklandozó

img_7359-1.jpg

 

 

Szeretem az omlós tésztaféléket, amit szükségszerűen kell, hogy valami szaftos, lédús kiegészítsen. Ez lehet gyümölcs vagy lekvár, ha az édes változatról van szó.

Az egyik kedvencem a francia pite, eredeti nevén a galette.

Kedvelem a rusztikus kinézetét, a variálhatóságát. Kicsit a francia vidéki élet jut róla az eszembe. Romantikus, szabad, illatos, bájos....
A körtét is szeretem... Mivel azonban már hamisítatlanul az őszt idézi, kicsit a szomorúság is bebújik vele a gondolatomba. Persze csak pár pillanatig! A lédús, illatos gyümölcs kakaós tésztával pedig egyenesen felvidít, tehát már meg is bocsájtom neki az előző gondolatokat. Az érett körte meleg színei, amelyek a nap erejét zárják magukba, az édes illatok elfeledtetik az esték hűvösségét.  Jól is esik begyújtani a sütőbe.

Ezt a mennyei omlós tésztájú, gyümölcsös sütit hoztam most, készítsétek el az alábbi recept alapján:

 

 

img_7345-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 180 gramm liszt
- 60 -70 g barnacukor
- 1 egész tojás
- 1 púpozott kiskanál holland kakaópor
- 110 g hideg vaj felkockázva
A tetejére:
- 4-5 darab körte
- 3-4 evőkanál hideg tej
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
- porcukor és vaníliás cukor  a megszóráshoz
- ízlés szerint karamellöntet
img_7367-1.jpg
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, legalább egy órára. 

A körtét megtisztítjuk, felkockázzuk. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral.

Az egy óra elteltével a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 3-4 mm vastag, kör formára kinyújtjuk. Kicsit ragacsos az állaga, ugyanakkor a szélei nyújtáskor törnek. Ez nem baj,, ne ijedjünk meg, pici lisztet rásimítva folytatható a nyújtás. A széle pedig kimondottan mutatós lesz attól, hogy nem sima.
A peremétől 3-4 centire belül, kör alakban megkenjük vékonyan hideg tejjel, amire rászórjuk a fahéj felét és a 2 evőkanál cukrot. Ez sülés közben finoman megolvad, karamellizálódik, A feldarabolt gyümölcsöt ráhalmozzuk, jó bőven. A tészta széleit visszahajtjuk a töltelékre, így felül nyitott batyut kapunk.
A gyümölcsre is szórunk fahéjat.

A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. Betoljuk a tepsit és a pitét 35-40 perc alatt készre sütjük.
A forró tésztát megszórjuk vaníliás cukorral és porcukorral, ami a gyümölcsre még ráolvad. 

Tálaláskor meglocsolhatjuk karamellöntettel, ami nagyon illik a körte és a kakaó ízvilágához.

Feltétlenül próbáljátok ki!
img_7337-1.jpg
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9712770180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.