ÍZcsiklandozó

Bodzadzsem

2017. augusztus 25. 06:24 - ÍZcsiklandozó

 27497515_1767629499967437_1790860039_n.jpg

 

 

Vidéki házam udvarán hatalmas bodzabokor van. Szeretem a virága illatát, a virágból készült tavaszi bodzaitalt, a szörpjét, a teáját, a palacsintatésztába forgatott és kisütött finomságait.
Nyár vége felé a bokron maradt virágaiból beérnek a termései és szinte fekete csodás bogyók lesznek belőlük.


Mindig tudtam, hogy a bodzabogyó nagyon egészséges, boltban kapható lekvárt pedig már kóstoltam is.
C-vitamin tartalma magas, így immunerősítő hatása télvíz idején jelentős. Köhögéscsillapító, meghűlés enyhítő hatása közismert.


Idén úgy gondoltam, eljött az ideje, hogy saját magam készítsek bodzadzsemet.

 

27717984_1767629576634096_657946030_n.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 kg leszemezett bodzabogyó
- 60 dkg kristálycukor
- 2 zacskó dzsemfix
- annyi víz, ami ellepi

 

 

27497515_1767629499967437_1790860039_n.jpg

 

Elkészítés:

A pormentes helyről gyűjtött bodzát alaposan mossuk meg, majd lecsöpögtetés után egy villa segítségével szemezzük le.

 

 img_6898-1.jpg

 

 


Tegyük egy főzőedénybe, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lassú tűzön főzzük fel. (Ettől kicsit fellazul a gyümölcshús, könnyebben átpréselhetők a magjai) Én ekkor a kétharmad részét kivettem az edényből és kipasszíroztam, hogy kevés mag maradjon a dzsemben. A fennmaradó gyümölcshúst és levet aztán visszaöntöttem a lábasba, a többihez és folytattam a főzést.
Hozzáadtam a kristálycukrot, amihez előzőleg hozzákevertem a dzsemfixet. Forrástól számítva már csak addig főztem, amíg kellőképpen sűrűsödni kezdett, de még az egész bogyók nem főttek teljesen szét. (kb. 20 perc)

 

img_6903-1.jpg

A kész bodzadzsemet azon forrón alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
Amikor langyosra hűlt, visszafordíthatjuk, majd teljes kihűlés után lekötve végleges helyére tehetjük.

Büszkén állíthatom, a bolti dzsemek meg sem közelítik, olyan finom! Sültek mellé, vadhúsokhoz csodás, de süteménybe vagy akár csak friss vajas kenyérre kenve is rendkívüli.

 

       Bátran próbáljátok ki!

 

27591627_1767629543300766_1920297718_n.jpg

 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr612751346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.