ÍZcsiklandozó

Kolbászos-paradicsomos lepény, joghurtos mártogatóval

2017. augusztus 28. 19:00 - ÍZcsiklandozó

...hamis indiai uttapam

21147260_1433639526690558_6884167856284499968_n.jpg

 

Indiában rengetegféle lepény készül. Ezek tulajdonképpen lapos kenyerek, amelyeket többnyire a fűszeres fogások mellé kísérőként fogyasztanak, kövön sülnek, vékony, ropogós állagúak.
Az uttapam kivétel ez alól, hiszen serpenyőben készülő, reggelire vagy uzsonnára fogyasztott lepény, amely vastagabb, puha tésztájú és sosem töltik, hanem süléskor a tetejére rakják a "rakományt". Eredetileg nem tartalmaz gabonafélét, hanem hüvelyesek lisztjét használják hozzá, a tészta pedig erjesztésen megy keresztül.
Mivel én búzalisztből készítettem, tulajdonképpen egy hamis változat lett belőle. A tésztához még joghurt és szódabikarbóna kerül, mivel nálunk az akár napokig tartó erjesztési folyamat nehezen megoldható, tálaláskor pedig valamilyen csatnival vagy fűszeres joghurttal kínálják.

Én rakományként paradicsomot, lilahagymát, kolbászt használtam, hozzá pedig fokhagymás, snidlinges, chilis joghurtot készítettem, mártogatáshoz.

Íme a recept:

 

21042605_305714553233193_776326690350563328_n.jpg

 

Hozzávalók:

(A méréshez 2,5 dl-es bögrét használtam)

- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 1/2 bögre víz
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- só
- pici olaj a sütéshez

 

A tetejére:

Ízlés szerint:
- paradicsom és kolbász karikák
- lilahagyma
- fűszerek (só, bors, chili, stb.)

 

A mártogatáshoz, kenéshez:

- 1/2 bögre joghurt
- só, bors, chili
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- snidling

 

21147534_879597762195511_7055544026421788672_n.jpg

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és simára keverjük, majd félretesszük pihenni, 20 percre. Ezalatt a paradicsomot, a lilahagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk a kolbásszal együtt. A  kenéshez szükséges joghurtot ízesítjük a fűszerekkel és hűtőbe tesszük.
Egy serpenyőt vékonyan megkenünk olajjal, majd a tésztából egy kisebb merőkanálnyit beleöntünk, vékonyan kör alakban elterítjük. A tetejét megrakjuk paradicsommal, lilahagymával és kolbásszal. 1-2 percig lefedve sütjük alacsony hőfokon, majd a fedő segítségével óvatosan megfordítjuk. A másik oldalt is rózsaszínre sütjük. A szódabikarbónától levegős, lyukacsos, könnyű, mégis laktató finomságot kapunk.
Ebből az adagból 3 közepes lepényke készíthető.

A kész lepényeket tányérra rakjuk és máris fogyaszthatjuk a hűtőből kivett joghurtos kencével. Én friss bazsalikomot is tettem rá.

Nálunk nagyon kedvelt, más rátétekkel is készíthető, gyors meleg vacsora. (sonka, sajt, paprika, cukkini, stb.)

 

Bátran próbáljátok ki!

21147383_1605228452871972_5671476324066131968_n.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2012783698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.