ÍZcsiklandozó

Csodás kakaós-körtés süti

2017. szeptember 01. 18:50 - ÍZcsiklandozó

 

 img_7858.jpg

Ez a csodás kakaós-körtés, fehér csokival díszített süti igazi őszi hangulatot csal a konyhába. Fűszeres illata, finom puha állaga, a benne lévő szaftos gyümölcs látványában is, ízében is különleges! 

Szeptember lévén már mindenhol kapható körte. Nekem szerencsém van, a vidéki házam kertjében termett gyümölcsöt használhattam fel ennek a receptnek az elkészítéséhez.
A myTaste oldalon régóta szemeztem már a képpel, gondoltam, ha beérik a körte, biztosan ki is próbálom. Nem csalódtam. Nem csak a látványa különleges!

Így készül:

 

img_7904.jpg

 

Hozzávalók:

- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 4 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg liszt
- ízlés szerint őrölt fahéj, gyömbér, vaníliás cukor, szegfűszeg
- 3 - 4 db körte
- 5 dkg fehér csoki pár csepp olajjal felolvasztva

 

img_7836.jpg

 

Elkészítés:

 A puha vajat a cukorral alaposan kikavarjuk. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, azokkal is simára keverjük.
A liszttel elkeverjük a kakaóport, az őrölt fűszereket, a sütőport és apránként a tojásos, vajas masszához keverjük.
A körtéket megmossuk, szárukat meghagyjuk, aljukról ha szükséges, egy picit levágunk, hogy szépen tudjanak "ülni" a sütőformában. (Én nem hámoztam le a gyümölcs héját, szép, egészséges és vékony héja volt, nem láttam szükségesnek, de ez egyéni döntés lehet.)

 

 

img_7889.jpg

 


A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, egy keveset a simára kevert tésztamasszából beleöntünk, elsimítjuk. A körtéket óvatosan beleültetjük, majd egyenletesen köré öntjük, kanalazzuk a tészta többi részét.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőformát párszor kicsit megütögetjük, hogy a massza egyenletesen elterüljön a körték körül, majd betoljuk a sütőbe. 
Körülbelül egy órán keresztül sütjük. Ha sülés közben úgy látjuk, hogy nagyon sülnek a körteszárak, nyugodtan húzzunk rájuk alufóliából rögtönzött védősipkát. Mindenképpen végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta! 
Ha alaposan átsült a sütink, kivesszük a sütőpapír segítségével a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor kihűlt, vékonyan megcsíkozzuk-díszítjük olvasztott fehér csokoládéval.


Vendégvárónak, ünnepi sütinek vagy egyszerűen csak egy kiadós hétvégi menü részeként egyaránt megállja a helyét!

 



Próbáljátok ki! Érdemes!

 

img_7866-1.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512786136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.