ÍZcsiklandozó

Fahéjas almás pite Remoskában sütve

2017. október 02. 19:54 - ÍZcsiklandozó

26175674_1730440220353032_1948602809_n.jpg

 

Az alma egész évben csodás gyümölcs, íze, felhasználhatósága, fogyaszthatósága miatt.
Az ősz közeledtével aztán még kedveltebbé válik, hiszen hazánkban ekkor érkezik el a beérési időszaka. Ilyenkor én is még nagyobb örömmel vásárolok, készítek belőle különféle desszerteket, használom köretnek sültek mellé vagy isszuk különféle turmixokban. No, és persze ki nem hagynám frissen, nyersen, nagyokat beleharapva!

Pár hete a régi, de újként használt Remoska sütőm lelkesít a konyhában még nagyobb kreatívkodásra. Gondoltam, kipróbálom, hogyan használható almás pite sütésére. A tetején lévő ablakon keresztül végig izgatottan követtem, hogyan sül a tészta. Kicsit aggódtam is, mert a szélét úgy láttam, jobban megsüti a kelleténél, de szerencsére - bár talán kicsit sötétebb lett, mintha tepsiben sütöttem volna - ez nem vont le semmit sem abból, milyen finom, könnyű, mégis szaftos desszert kerülhetett az asztalra.

Így készítettem:

 

26133306_1730440303686357_268178575_n.jpg

 

Hozzávalók:

- 100 g puha vaj
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 150 g cukor
- csipet só
- 4 db nagyobb alma
- 75 ml tej
- a tetejére 1 zacskó vaníliás cukor és ízlés szerint fahéj

Tálaláshoz ízlés szerint porcukor vagy vanília fagyi.

 

26175649_1730440620352992_878872583_n.jpg

 

Elkészítés:

 

A hozzávalókat a tej kivételével alaposan összekevertem, majd apránként adagolva hozzáöntöttem a tejet és simára kevertem.
Az almákat megmostam, megtisztítottam. Egy almát kisebb kockákra vágtam, egy fél almát félre tettem a tetejéhez való díszítésre, a többit pedig uborkagyalun egészen vékonyra felszeleteltem. Óvatosan kevertem mindet a masszához.
A Remoska sütőt kivajaztam, beleöntöttem az almás keveréket, majd a tetejét a félretett fél almából vágott szeletekkel körbe díszítettem. Megszórtam vaníliás cukorral és fahéjjal, majd lezártam a Remoskát és bekapcsoltam.
Kb. 40-45 percig sütöttem, amíg a teteje szépen megemelkedett és arany színű lett.

 

26105258_1730440260353028_1220602788_n.jpg

 

Az almás pite talán langyosan a legfinomabb. Megszórtam tálaláskor porcukorral, de vanília fagyival is káprázatosan finom.

Természetesen akinek nincs Remoskája, sütheti hagyományos módon, tepsiben is, az elkészítése ugyanez. 

Süssétek, egyétek, kínáljátok szeretettel és élvezzétek azt a csodás, édes illatot, ami belengi tőle a lakás minden zugát!

 

26175105_1730440313686356_1494999095_n.jpg

2 komment
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112921561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrsmihaly 2017.10.02. 22:02:46

Mekkora a remoska atmeröje ? Nekem a legnagyobb van.

ÍZcsiklandozó 2017.10.02. 22:29:04

@mrsmihaly: A teteje 25 cm, a feneke kicsit szűkülő, az csak 21 cm. Ez egy több, mint 30 éves régi tipus, de sosem használta az édesanyám, gondosan megőrízte egy dobozban... Megörököltem. Nyáron vettem magamhoz, kb. egy, másfél hónapja próbálgatom.