ÍZcsiklandozó

Sütőtökös gnocchi, zsályás fűszeres vajjal

2017. november 03. 18:07 - ÍZcsiklandozó

23222979_1676011299129258_138722218_o.jpg

 

Nem kedvelem az őszt...az elmúlást jelenti nekem... 

Mégis, ha szépen, hosszan búcsúzik a nyártól, elfogadom! Sőt...néha kimondottan imádom : a színei, az illatai, az ízei miatt!

A sütőtök nagy kedvencem, édességben, főételben, köretként, bárhogyan.

Nem régen láttam  a neten a Dolce Vitánál egy hasonló receptet! Rá is kerestem. Átolvastam és azonnal meg akartam csinálni a saját verziómat....íme:

 

23201955_1676011349129253_532506014_n.jpg

 

Fogadjátok szeretettel:

 

23261867_1676011319129256_2000202027_o.jpg

 

 Hozzávalók:

- 30-35 dkg főtt burgonya
- 1 nagy sütőtök (kb. 1 kg.)
- 1 tojás
- 40-45 dkg liszt (burgonyától függ)
- só, bors
- 1 púpos evőkanál búzadara

A fűszeres vajhoz:

- 10 dkg vaj
- 15 levélke zsálya
- só, bors, rózsabors frissen őrölve

  

Elkészítés:


A sütőtököt forró sütőben megsütjük, körülbelül 30 - 40 perc alatt (sütés közben tehetünk rá friss rozmaringot, ettől még illatosabb lesz). Hagyjuk kihűlni. Közben a burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük, lehúzzuk a héját.

Kihűtjük, majd krumplinyomóval szép simára összetörjük.

 

 Elkészítjük a zsályás vajat is:

 

23201970_1676013879129000_2009635192_n.jpg

 


A vajat az apróra vágott zsályával lassú tűzön megolvasztjuk és addig sütjük, míg a habját elfővi. Ezután leszűrjük abba a tálba, amiben majd tálalni szeretnénk a gnocchikat.

Egy nagy tálba tesszük a tök kikapart húsát, amit szintén a krumplinyomóval pépesre alakítunk. Hozzátesszük a krumplit, a tojást, a búzadarát is, valamint sót, és annyi lisztet, amennyit felvesz.
Sok kell hozzá, jó bő 40 dkg biztosan. Mikor már összeáll a tészta, lisztezett gyúródeszkára tesszük és egy kevés liszttel összegyúrjuk. Nem kell keménynek lennie, csak álljon össze lágyan, de formázhatóan.

Sodrófával kinyújtjuk fél centi vastagra, aztán pizzavágóval vagy egy éles nagy késsel centis csíkokra vágjuk. A csíkokat megint  darabokra vagdossuk, kb 2 centisekre. Ezeket lehet ízlés szerint formázni, sodorni még, kézzel, villával, stb.

 

23192708_1676013425795712_402303061_n.jpg

 

Forrásban lévő sós vízben kifőzzük kisebb adagokban. Ha feljöttek a víz felszínére, két percig hagyjuk őket főni aztán szűrőkanállal a zsályás vajra szedjük ki őket.

Frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük kedvünk szerint! Aki kedveli, egész zsályaleveleket is tehet tálaláskor a tetejére, melyet a leszűrt, forró vajban megmárt pár pillanatra. (Én imádom a zsályát, frissen nyersen, ezért bevallom, azt tettem a tetejére.)

 

Jó étvágyat Mindenkinek! 

 

23222979_1676011299129258_138722218_o.jpg

 

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213161444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokonai Vitéz Műhely 2017.11.05. 10:10:21

Mit keres a nyers zsálya a tetején? Olajban vagy vajban ropogósra sütve chipsként király, de nyersen?

ÍZcsiklandozó 2017.11.05. 10:25:42

@Csokonai Vitéz Műhely: Nem látok ebben problémát, hiszen a zsálya nagyon finom nyersen és sok más fűszernövényhez hasonlóan a kész ételekhez frissen is fogyasztható! Természetesen aki kívánja, átsütheti. Ebben a receptben már a vajban megjelenik az íze sütve is, használhattam volna abból kivéve, de a szándékom direkt a nyers változat volt. Köszönöm a hozzászólást!

Dr. Kovács Tibor · http://gyogynovenyek.info 2018.02.08. 23:28:10

Igen vajban megsütve a legfinomabb a zsálya, viszont vigyázzunk vele, mert a magas tujon tartalom miatt problémákat okozhat. Terhes nőknek, alacsony vérnyomásúaknak a használata nem javasolt!

ÍZcsiklandozó 2018.02.09. 06:00:17

@Dr. Kovács Tibor: Kedves Tibor! Köszönöm a hozzászólást, a gyógyászati célú észrevételt!