ÍZcsiklandozó

Csokis lencse brownie pirított kesudióval

2018. február 09. 14:14 - ÍZcsiklandozó

... a meghökkentő édesség

-

img_3829-1.jpg

 

Ez a brownie nem jött volna létre, ha nincs a lencsefőzelék!
Ahogyan a zabpelyhes lencsefasírt receptemnél már írtam, egy tévedés kapcsán újratervezett menü hozta az ötletet és a megvalósítást.
Egy véletlenül dupla adagban beáztatott, főzeléknek szánt lencse mennyiségéből vettem el és készítettem belőle egyik megoldásként desszertet.


Szeretem a különleges, a reform, a zöldségeket tartalmazó desszerteket, gyakran próbálok ki ilyen recepteket. Nagy sikere van a céklás, édesburgonyás, cukkinis, répás, sütőtökös sütiknek nálunk, de bevallom, lencséset még sosem próbáltam. Így ez az alkalom, olyan lett, mint a puding próbája...
Mivel senki nem volt itthon, mikor készítettem, így először el sem árultam senkinek, miből is van pontosan. Hát...elhihetitek, hogy ezer ötlet jött, amikor találgattak, de lencsére senki nem tippelt! Persze, hogy nem, hiszen egyáltalán nincs lencse íze. Egy igazán csokis, kellően édes, puha és szaftos süti lett belőle. Az eredeti brownie-ra jellemző roppanós teteje ugyan hiányzik, de tökéletesen helyettesítette ezt a picit megpirult kesudió ropogós állaga.

Nem is beszélek róla többet, inkább mutatom, hogyan készült:

 

img_3833-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 10 dkg lencse beáztatva
- 2 dl víz
- 20 dkg vaj
- 1 csipet só
- 25 dkg csokoládé (minél magasabb kakaó tartalommal)
- 10 dkg porcukor
- 5 tojás
- 8 dkg liszt
- 1 nagy marék kesudió vagy mogyoró, mandula esetleg dió

 

Elkészítés:

A lencsét 2 dl vízben puhára főzzük kb 15 perc alatt. Ezalatt szinte teljesen eltűnik róla a víz, ne ijedjünk meg. Sózzuk, kihűtjük, majd botmixerrel alaposan leturmixoljuk.

A csokoládét a vajjal felolvasztjuk (én mikróban csináltam, de lehet gőz felett is), majd hozzákeverjük a cukrot és hagyjuk kihűlni. (Aki nagyon reformer akar lenni, az helyettesítheti egyéb ízesítővel is, kóstolással meghatározva a mennyiségét).

A tojásokat egyenként belehabarjuk a kihűlt, csokis- vajas keverékbe, majd apránként hozzákeverjük a lisztet, végül a lencsepürét.

Egy tűzálló sütőformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, elegyengetjük. A tetejét bőven megszórjuk a kesudióval, esetleg más olajos maggal. Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A sütőformát közepes bordamagasságra toljuk és kb. 35 perc alatt a sütinket készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje érintésre még picit rezgős. Ne ijedjünk meg, ez a hűlés során még szilárdulni fog, gyakorlatilag ekkor lesz kívül szilárd, belül még krémes, de sűrű állaga.

Különleges, egészséges nassolni valót kapunk, ami nem túl hangsúlyos íze miatt szerintem fahéjjal vagy naranccsal is gazdagítható, akár az igazi brownie. Egy kis vanília fagyi vagy tejszín pedig igazán jól illik hozzá!

Érdemes elkészíteni és megkóstolni!

 

img_3827-1.jpg

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2813643774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.