ÍZcsiklandozó

Medvehagymás-tökmagos pogácsa

2018. május 12. 20:00 - ÍZcsiklandozó

...szezámmaggal megszórva

img_7966-1.jpg

 

Életem első medvehagymával ízesített pogácsája egy költözködéshez köthető. Úgy gondoltam, a segítkezőknek, pakolóknak, szállítóknak kedveskedek vele.
Jókora sikert arattam is vele, hiszen az egy kiló liszt hozzáadásával készült pogácsa villámgyorsan elfogyott. Igaz, a költözés előtti éjjel sütöttem, de másnapra sem veszített finomságából, puhaságából.

Különlegességképpen tökmagot sütöttem bele, a tetejére pedig (halmozva az élvezeteket) szezámmagot szórtam.


Nem is szövöm tovább a szót, mutatom, hogyan készítettem:

 

 

 img_7968-1.jpg

 

Hozzávalók: (Jókora adaghoz!)

- 1 kg liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 20 dkg tejföl
- 50 dkg margarin (40+10)
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál só
- 2 marék tökmag
- 1 nagy csokor medvehagyma

A tetejére:

- 1 tojás a kenéshez
- kevés szezámmag

 

img_7972-1.jpg

 

Elkészítés:

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Közben a medvehagymát megmossuk, megszárítgatjuk és éles késsel vagy ollóval apróra vagdossuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 40 dkg margarint és a többi kimért hozzávalót (a medvehagyma és a tökmag nélkül) majd az egészet összegyúrjuk.

Pihentetés nélkül, lisztezett deszkán négyzet alakúra kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük 5 dkg szobahőmérsékletű margarinnal,  megszórjuk a medvehagyma és a tökmag felével.

Ezt követi a "négyrét"-hajtás. Először alulról kétharmad részig hajtjuk a tésztát, majd felülről ráhajtjuk a maradék részt. Utána balról hajtjuk kétharmad részig, végül ráhajtjuk jobbról a fennmaradó részt.
Pihentetés nélkül ismét kinyújtjuk, majd megismételjük a hajtogatási folyamatot. Ezzel az összes hagyma és tökmag el is fogy és szépen belesimul a tésztába.

 

img_7976-1.jpg

 

A tésztát ezután langyos helyen kb 20-25 percig pihenni, kelni hagyjuk.
A pihentetési idő leteltével enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel egyenletesen bevagdossuk a tetejét, majd közepes átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

Kb. 10 percig ismét pihentetjük a tésztát a tepsiben, ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A tepsit sütőbe tolva a pogácsákat szép pirosra sütjük.

Igazán különleges ízvilágú, illatos, puha finomságot kapunk, amivel mindenkit le tudunk venni majd a lábáról! Próbáljátok ki!

 

img_7980-1.jpg

 

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3113914006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.