ÍZcsiklandozó

Édesburgonya brownie kókusz chipsszel és naranccsal

2018. június 09. 21:13 - ÍZcsiklandozó

img_7584-1_1.jpg

 

Amikor megismertem az édesburgonyát, rögtön a kedvencem lett.
Sütve, főzve, pürének, párolva, édesen, sósan egyaránt szeretem. A belőle készült chips receptjét itt olvashatjátok el, köretként használva pedig ennél a korábbi receptemnél olvashattok róla.

Mivel különösen kedvelem a zöldségekkel való kísérletezgetést, gondoltam, desszertben is csodás lehet. Többször készítettem hát belőle brownie-t, variáltam már többféle krémmel, magvakkal.


Most egy mascarpone krémes változatot hozok, amit a Tavaszi Gasztroblogger Találkozóra is elvittem magammal, ahol nagy sikere volt, a szavazatok alapján pedig második lett egy ponttal elmaradva  Sweet & Crazy bloggerének csodafinom tortája mögött.
Így aztán igazi büszkeség ez nekem, a sok pozitív visszajelzés pedig megerősít abban, hogy nem hiába lett az egyik kedvenc receptem. A most hozott változat ráadásul még kókusz chipsszel is gazdagított.

 

Így készül:

img_7586-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 30 dkg édesburgonya
- 2 tojás
- 20 dkg barnacukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 13 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 narancs leve
- fél dl tej
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk.sütőpor
- 1 csipet só 

Krémhez:

- 25 dkg mascarpone
- fél narancs héja
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál porcukor (ízléstől függően)

A tetejére

- friss kókusz hajszálvékonyra szeletelve
- fél narancs héja

 

img_7584-1.jpg

 

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. A vízhez hozzáöntjük a narancs levét.
Közepes tűzön puhára főzzük, majd leszűrjük.
Burgonyanyomó segítségével alaposan törjük át, pürésítsük, majd hűtsük ki.

A liszthez adjunk egy csipet sót, tegyük bele a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport, majd alaposan keverjük össze.

Amíg hűl az édesburgonya, addig az olvasztott vajat keverjük el a barna és a vaníliás cukorral. Keverjük bele az édesburgonya pürét, majd adjunk hozzá egyenként az egész tojásokat, amivel simára keverjük el.
Ezután a lisztes keverék következik, amellyel szintén keverjük simára. Végül hígítsuk fel a tejjel. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
Egy kb. 20x30 cm-es sütőformát (én a találkozóra kerek tortaformában sütöttem...) béleljünk ki sütőpapírral, majd 30-35 perc alatt süssük meg, majd tegyük rácsra kihűlni.

img_7589-1.jpg

 

Amíg sül és hűl a tészta, készítsük el a krémet. 

A mascarponét tegyük tálba és keverjük el a cukrokkal és fél narancs reszelt héjával. A kihűlt süti tetejére kenjük rá egyenletesen és csinosan borzoljuk meg egy kanál hátuljával.

Szórjuk meg a narancs másik felének reszelt héjával és díszítsük zöldséghámozóval vékonyra szeletelt friss kókusszal.


Krémes, édes, különleges!

Próbáljátok ki! 

 

img_7554-1.jpg

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214035572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.