Szeretek darált hússal dolgozni, nagyon sokoldalúan variálható. Történetesen ennek az egybensült változatának az aktualitását egy névnap adta. Különlegeset, szokatlant akartam, szerintem az is lett. Legalábbis a csodálkozó arcok és pozitív visszajelzések alapján bizton állíthatom.
Egy füst alatt meg lett a főétel és a köret is, így aztán a kissé macerás mivolta ellenére belopta a szívembe is magát. Az elnevezést pedig méltán kapta. A krumpli ugyanis a süléskor igazi nőcis pongyolaként itt-ott szétnyílva engedte láttatni az alatta levőket, ennélfogva pedig szerintem nem csak a háziasszonyok tetszését nyeri el!
Próbáljátok ki, mutatom, hogy készült:
Hozzávalók:
A fasírthoz:
- fél kg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- kevés olaj a hagyma dinszteléséhez
- 1 nagy száraz zsemle vagy két szelet kenyér
- só, bors. őrölt pirospaprika
A köpenyhez:
- 5-6 közepes méretű burgonya
- kevés só, rozmaring ízlés szerint
A fasírtot előkészítjük először. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A darált húshoz adjuk a sót, borsot, egész nyers tojást, a vízben megáztatott és kinyomkodott pékárut, hozzányomjuk a fokhagymát is, színezzük kevés őrölt pirospaprikával. Az üvegesre párolódott hagymát is hozzákeverjük és alaposan átgyúrjuk a masszát.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy megfelelő méretű és formájú sütőformát kivajazunk. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk. A kivajazott sütőformába a képen látható módon, pikkely szerűen belesorakoztatjuk a krumplikarikákat. Enyhén fűszerezzük, sóval, rozmaringgal vagy ízlés szerint.
A húsos masszát belesimítjuk a krumplival kibélelt formába, majd a tetejét is lefedjük hasonló módon burgonyával. Alufóliával lefedjük az egészet.
Betoljuk a forró sütőbe és lefedve sütjük 1 órán át. A sütőből kivéve tűpróbát végzünk és ha a hús már átpuhult, levesszük róla a fóliát.
Ekkor egy nagyobb sütőtálat rászorítunk, óvatosan megfordítva átborítjuk bele az egész fasírtot. Vigyázzunk, mert nagyon forró, némi lé és zsiradék is van alatta!!!
Kevés aláfolyt zsiradékkal meglocsoljuk-kenegetjük a krumplikat és visszatoljuk a sütőbe. Grillező funkcióval vagy maximum hőfokra állított sütőben tovább sütjük, piros-ropogósra.
A sütőből kivéve, 15 perc pihentetés után szépen szeletelhető. Friss salátával, zöldségkörettel, savanyúsággal, majonézzel tálalható. laktató. Látványos és nagyon finom, akár hétvégére, akár ünnep napra.
Jó étvágyat hozzá!