Különös vonzalmat érzek a csirkemáj iránt. Tulajdonképpen a májak közül a csirkéé kerül legtöbbször az asztalunkra.
Gyerekkoromban pedig kifejezetten utáltam folytós állaga, barna színe, ízvilága miatt. Persze sokszor hallottam a felnőttektől, hogy mennyire fontos a fejlődő szervezetnek, milyen sok fontos vitamin van benne, mennyire jó vérszegénység ellen, stb. Na, ezzel aztán igazán nem lett hamarabb a barátom...
Arra nem emlékszem, hogy mikor szerettem meg igazán, de mára már kifejezetten sokszor eszem és készítem. Legtöbbször főételként, hagymásan, de gyakran pástétomként is. A bolti verziókkal össze sem lehet hasonlítani, többféle fűszerrel megbolondítva pedig megunhatatlan.
Most egy konyakos, mustáros verziót hoztam, amit a következőképpen készítettem:
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 nagy lilahagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 25 dkg vaj + 10 dkg a kész pástétom tetejére
- kevés olaj a hagyma dinszteléséhez
- 50 ml konyak
- 1 teáskanál mustár
- só, bors
- pár ágacska rozmaring, kakukkfű és zsálya
- egy kávéskanál egész rózsabors
Elkészítés:
Az olajat serpenyőbe öntjük, felhevítjük, a friss zsálya, rozmaring és kakukkfűágakat, leveleket pár pillanatra beledobjuk, majd kiszedve papírtörlőre tesszük. (Frissen nagyon aromás fűszernövények, elegendő csupán pár pillanatra a forró olajba dobnunk.)
A felkockázott lilahagymát, vékonyra szelt fokhagymát ezután az illatos olajon üvegesre pirítjuk.
A vastag erektől megtisztított csirkemájat rátesszük, borsozzuk, óvatosan átforgatjuk és 10 perc alatt megdinszteljük. (A belseje még kicsit rózsaszínes maradjon, a külseje már enyhén megpirulhat.) Sózni nem sózzuk, csak ha már elzártuk alatta a tüzet, különben megkeményedik!
Félidőben aláöntjük a konyakot és azzal együtt készre sütjük.
Melegen átturmixoljuk, apránként hozzáadva a 25 dkg vajat és a mustárt. Sózzuk, aki szeretné, tehet hozzá a zöld fűszernövényekből is keveset. Ízlés dolga, mennyire szeretjük egyneműnek, krémesnek vagy kissé darabosabbnak, ennek megfelelően turmixoljuk.
Csinos, magasfalú tálkákba simítjuk, figyelve, hogy a sarkokat is jól kitöltse, ne maradjon levegős.
10 dkg vajat mikróban felolvasztunk és vékonyan, de úgy, hogy mindenhol belepje, ráöntjük a pástétomra, ezzel megakadályozzuk, hogy kiszáradjon, gyakorlatilag szigeteljük.
Rózsaborsot szórunk rá vagy az illatos zöldfűszerekkel díszítve hűtőbe tesszük pár órára.
Friss-ropogós bagettel, zsemlével csodás vacsora lehet belőle, amit paradicsommal, paprikával megkoronázva fogyaszthatunk.
Persze előtte meg is ágyazhatunk neki egy kupica konyakkal!
Egészségünkre!