ÍZcsiklandozó

Szilvás-fahéjas galette

2018. augusztus 12. 10:55 - ÍZcsiklandozó

 img_2411-1.jpg

 

Újra itt a szilvaszezon! HURRÁÁÁÁ!
Gyermekkorom őszeinek legkedveltebb gyümölcse a hamvas, kék szilva volt. Ma már némileg változott ez, hiszen ahogyan most is, már nyár derekától lehet szüretelni néhány fajtáját. Tudom, hogy az áruházláncok akár egész évben kínálják ezt a gyümölcsöt is, no de mégiscsak a legfinomabb a hazai, maga idejében megtermett szilva. Semmi sem pótolhatja gyönyörű színét, illatát, hamvas külsejét és édes aromáját. Egészségre gyakorolt jótékony hatását pedig felsorolni is nehéz.
Legtöbbször frissen, nyersen fogyasztjuk, de szilvalekvárként is minden évben készítek. 

Attól pedig semmi sem tántorít el még a nyári hőségben sem, hogy bekapcsoljam rövid időre a sütőt, ha szilvás édesség készítéséről van szó. Egyszerűen rajongok az illatért, ami sülése közben terjeng a lakásban. Mivel pedig a szilva tökéletes kiegészítője a fahéj és a vanília, így mi sem természetesebb annál, hogy sütijeimbe a szilva mellé legtöbbször mindkettő kerül. Ez aztán a bombasztikus íz és illatharmónia!

Most egy gyorsan összeállítható francia eredetű sütit készítettem, ami nem más, mint a galette. Szuperül variálható tésztaféle ez, sósan, édesen, főfogásként vagy desszertként is elkészíthető. Korábban már én is mutattam erre példát paradicsomos-feta sajtos és körtés-kakaós változatban.

Mivel a tészta eredetéről és történetéről már azokban a blogbejegyzéseimben olvashattatok, így most nem is szaporítanám ezzel a szót, inkább mutatom gyorsan, hogyan is készült ez a mennyei, fahéjas, barna cukorral megbolondított szilvás változat.

 

 

img_2382-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 2 ek. nagyon hideg víz
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. cukor
- 1 csipet só

A tetejére:

- kb. fél kg érett szilva
- fahéj és vaníliás cukor ízlés szerint
- 1 ek. étkezési keményítő (ha a szilva nagyon lédús, de ez el is hagyható)
- darabosra zúzott barna kockacukor a szóráshoz
- 1 egész tojás a tészta széleinek lekenéséhez

A tálaláshoz:
- citromfű levélke, esetleg vanília fagyi.

 

img_2407-1.jpg

 

Elkészítés:

A lisztet a sóval elkeverjük, a hideg vajat hozzámorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és a nagyon hideg vizet. Igyekezzünk gyors mozdulatokkal összeállítani pár perc alatt a tésztát. Fontos, hogy a hozzávalók is valóban hidegek legyenek. (Én a kezemet is hideg vízzel mosom meg, mielőtt hozzálátok a munkához, hogy a kezemtől se melegedjen át a vaj, ne "csapódjon ki".)

Az összeállított tésztát tegyük minimum fél órára hűtőbe. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

 

img_2401-1.jpg

 

A szilvákat mosás és magozás után vékony cikkekre szeleteljük. Tálba tesszük, rászórjuk az őrölt fahéjat (én egy teáskanállal tettem hozzá) és a vaníliás cukrot. (Ha esetleg túl savanyú lenne a szilva, amit használunk, ilyenkor még adhatunk hozzá ízlés szerint barna cukrot is.) Mivel én érett, lédús gyümölccsel dolgoztam, ekkor kevertem hozzá 1 evőkanál étkezési keményítőt is, hogy a gyümölcs leve ne áztassa el túlságosan a tésztát, hanem kellemesen krémes állagot kapva a töltelék része maradjon.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

 

img_2415-1.jpg

 

A hűtőből a tésztát kivesszük, egy nagyobb vagy több kicsi kör alakban kinyújtjuk. A tölteléket a kör belsejére úgy halmozzuk, rendezzük, hogy a szélén maradjon legalább 2-3 cm tésztaszél. Ekkor még megszórjuk a gyümölcsöt kevés fahéjjal, és darabosra tört barna kockacukorral. A tészta széleit visszahajtjuk a töltelékre, kicsit összecsippentjük az ujjainkkal, majd felvert tojással vékonyan megkenjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt világos aranyszínűre sütjük.

 

img_2421-1.jpg

 

Már csak a tálalás van hátra!
Szerintem langyosan fogyasztva az igazi! Ilyenkor még megszórjuk az apró darabokra tört barna kockacukorral, ami már nem olvad el rajta teljesen, így az omlós tészta és a szaftos töltelék mellett kellő ropogósságot is ad ennek a finomságnak. Citromfű levélkéket tűzünk a tetejére. Az illata leírhatatlan! feltétlenül próbáljátok ki!

Bevallom, én fagyi imádó is vagyok, s mivel egy gombóc vaníliafagyi különösképpen illik is hozzá, nem is hagytam el a tányéromról most sem. 

 

img_2433-1.jpg

 

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_2462-1.jpg

 

...és akkor egy kis szemgyönyörködtető galéria is jöjjön a végére....fogadjátok szeretettel!

 

img_2471-1.jpg

 

 

 Ez pedig az én elmaradhatatlan fagyisom...

 

img_2492-1.jpg

 

2 komment
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5414175987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.08.12. 17:20:32

Teljesen odáig vagyok és vissza, hihetetlenül jó recept, isteni! :) Köszönöm!
www.ujsagomat.hu/penny-market/lapozhato-reklamujsag-csutortoktol-09-08-2018/

ÍZcsiklandozó 2018.08.12. 17:23:06

@takacsveca93: Köszönöm szépen kedves Veca! Örülök, hogy tetszik!