ÍZcsiklandozó

"Keresztes" szilvás süti

2018. szeptember 01. 19:08 - ÍZcsiklandozó

img_3370.JPG 

Ezt a fantasztikusan látványos és finom szilvás süteményt blogom indulásakor készítettem először, de annyira megszerettem, hogy elhatároztam, szilvaszezonban sosem fog hiányozni az asztalomról. Első próbálkozásomkor még vidéki házam kertjének gyümölcsét használtam, azóta a ház elkelt, de a nosztalgikus hangulat még mindig hatalmába kerít.

Ha különlegesen látványos sütire vágytok, ami ráadásul őszi is, ne hagyjátok ki! Puha, omlós, a gyümölcstől pedig szaftos! Bátran vágjatok bele, megéri!

Így készítsétek:

 

img_3369.JPG

 

Hozzávalók: (9 db-hoz)

- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 7 evőkanál jéghideg víz
- 1 csipet só
-  teáskanál 10%-os ecet

A rakományhoz:
-18 db szilva (sütinként 2-2 db)
- 3 evőkanál barnacukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj

A tészta megkenéséhez:
- 5 dkg olvasztott vaj

A tálaláshoz:
- porcukor

img_3371.JPG

 

Elkészítés:

A hideg vajat felkockázzuk (én nagy lyukú reszelőn lereszeltem), a jéghideg vízzel, a liszttel, sóval és az ecettel gyors mozdulatokkal összeállítjuk.
Kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olvasztott vaj felével és hajtogatott tésztáknak megfelelően összehajtogatjuk. Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük. A hajtogatott tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.

A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, majd hosszában félbevágva kimagozzuk.

 

img_3372.JPG

 

A tésztát a hűtőből kivéve vékonyra nyújtjuk, majd 12x12 centis négyzetekre vágjuk. (12 db lesz belőle - 9 db a sütihez, 3 db a keresztekhez).

A szilvákra szórjuk a barna és a vaníliás cukrot, valamit a fahéjat és alaposan összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.


A kinyújtott és felvágott tészta tetejére 4-4 db fahéjas-cukros szilvát teszünk. A maradék 3 négyzetből 6-6 db csíkot vágunk, így a 9 sütire jut 2-2 db, amelyeket a csücskökből kiindulva kereszt alakban ráhelyezzük a szilvákra, 
Az alsó tésztacsücsköket ügyesen felhajtva hozzányomjuk.
A 9 szilvás négyzetet sütőpapírral bevont sütőlapra tesszük, az előmelegített sütőben 20 perc alatt szép világosra sütjük.

A sütőből kivéve félig kihűtjük, megszórjuk alaposan porcukorral és már tálaljuk is, hiszen a legfinomabb édes-langyosan!



Varázslatos, illatos, porhanyós, de mégis szaftos süti....bárkit leveszünk vele a lábáról!

 

img_3373.JPG

 

Köszönet az ötletért a konyha "Szellemének"!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9514215831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.