ÍZcsiklandozó

Birsalmahab

2018. szeptember 17. 18:48 - ÍZcsiklandozó

...karamellizált birsalmával

img_3627_-1jpg.jpg

 

Kíváncsiak vagytok ennek az ínycsiklandó és ízcsiklandozó receptek a történetére?  Hát akkor figyeljetek, máris elmesélem!

 

img_3615_jpg-1.jpg

 

Egy imádni való barátnő-kolléganőm meglepett a kertjében termett hatalmas szatyornyi birsalmájával, amiért élek-halok! Az őszi gyümölcskavalkádban méltatlanul ritkán jelenik meg ez az illatos, fanyar ízvilágú gyümölcs, talán a kiskertekben, a piacokon bukkan fel még néha. Gyerekkoromban a saját kertünkben is volt egy hatalmas bokor, édesanyám sokszor örvendeztetett meg kompóttal, birsalmasajttal bennünket.

Így aztán hatalmas örömömben már hazafelé jövet azon járt az eszem, mit is készítsek belőle. Mivel pont előtte kaptunk ajándékba egy másik jó barátunktól vaddisznó húst, így nem is volt kérdés, a vadhoz biztosan használok a birsből.

No, de desszert is kellene! Valami jó krémes, légies, illatos finomság....

Sütni nem akartam, hiszen a vaddisznó már önmagában is lefoglalja 3-4 órára a sütőt, ezért egy hidegen készíthető birsalmahabra esett a választásom.

 

 

Így készítettem:

 

img_3617_jpg-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 350 gramm birspüré
 (ennek elkészítéséhez 400 gramm érett birsalma, 100 gramm cukor, 1 vaníliás cukor, 5-6 szem egész       szegfűszeg és annyi víz kell, amennyi bőven ellepi)
- 350 gramm natúr joghurt
- 1 dl a birsalma főzőlevéből
- 1 tasak zselatin fix
- 1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
- 3 evőkanál porcukor
- pici vaj a formák kikenéséhez (ha szeretnénk tálra borítani, de ez el is hagyható, ha kikanalazni szeretnénk a desszertet)

A karamellizált birshez:

- 100 gramm gyümölcs a kompótból kivéve
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 dkg vaj
- kevés birsalma kompótlé

A díszítéshez:

- friss citromfűlevelek

 

 

img_3622_jpg-1.jpg

 

Elkészítés:

A birsalmapüréhez először kompótot készítünk.
Ehhez a gyümölcsöt megtisztítjuk, magházát kivágjuk. Apró kockákra vágjuk, majd a cukorral, a vaníliával, a szegfűszeggel együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. (A cukor mennyiségét változtathatjuk a gyümölcs érettségéhez, fanyarságához igazítva.)
Amikor a kompót elkészült, levét leszűrjük és félre tesszük. 

A gyümölcshúsból 100 grammnyit félreteszünk a karamellizáláshoz, a többit turmixgéppel simára turmixoljuk, 1 dl kompótlével hígítjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Közben a joghurthoz adjuk a cukrot, a zselatin fixet és a habfixálót, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a birspüréhez, alaposan összekeverjük és vékonyan kivajazott poharakba, formákba kanalazzuk. Tetejüket elsimítjuk és pár órára hűtőbe tesszük.

 

img_3628_jpg-1.jpg

 

A karamellizált birskockákat elkészítjük a következőképpen:

A vajat felhevítjük, a barna cukrot hozzáadjuk és kevergetés nélkül teljesen felolvasztjuk. Közepes hőfokon addig hevítjük, míg szépen barnulni kezd. Ekkor óvatosan ráöntünk 1 dl birskompót levet, azzal szépen összekeverjük. Akkor jó, ha kissé nyúlós, a színe pedig sötét-aranybarna. Ekkor hozzátesszük az apró kockákra vágott gyümölcsöt (amit szintén a kompótból tettünk félre, és pár percig összeforraljuk. Kicsit elpárolog ezalatt a lé, a gyümölcsöt pedig szépen bevonja az édes, illatos, cukorkaramell. 

Ezzel készen is vagyunk, félrerakjuk kihűtjük. 

 

img_3612_jpg-1.jpg

 

 

Tálaláskor óvatosan vékony pengéjű késsel a desszert széleit megmozdítjuk és óvatos mozdulattal tányérra csúsztatjuk. kanalazhatjuk a formából is, ám mindkét esetben a desszert tetejét a karamellizált birsalmakockákkal, kevés folyós karamellel és citromfű levelekkel díszítjük.
(Ne vessetek meg, de nekem kifejezett kedvencem a kompótban megpuhult szegfűszeg, így a saját adagomra csempésztem is belőle, ám ezt, ha vendégeknek szánjátok, ne vessétek be...)

 

Könnyed, krémes, hűvös, fanyar és mégis édes desszert az őszi napokra, próbáljátok ki!

 

img_3630_jpg-1.jpg

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat! Már ezt a receptet is olvashatjátok az oldalukon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2314243809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.