ÍZcsiklandozó

Csőben sült mediterrán cukkinitekercs

2018. szeptember 29. 19:37 - ÍZcsiklandozó

img_e2093-1.jpg

 

A mediterrán ízvilágot nagyon kedvelem. Az év bármely szakában készítek így fűszerezett ételeket, használom a mediterrán konyha hozzávalóit. A zöldség és hús, sajt kombinációkért különösen rajongok. 
Mivel manapság már egész évben kapható cukkini a nagyobb üzletekben, így ezt a csodafinom egytálételt nem csak a forró nyarakon, hanem akár télen is elkészíthetjük.
Az előkészítés kicsit ugyan munkaigényes, de a sütés csupán fél óra, ami kárpótol ezért. Az íze pedig mennyei!

Így készítettem:

 

img_2094-1.jpg

 

Hozzávalók 12 tekercshez:


A cukkinitekercshez:
12 db hajszálvékony, hosszú cukkiniszelet
6-6 csík bacon szalonna és fekete erdei sonka
4 db paradicsom vékonyra szeletelve
6 db friss és nagy csiperke gomba
1 fej lila hagyma
1 db kápia paprika
100 gramm minimozzarella
1 marék paprikával töltött olívabogyó
frissen őrölt szárított oregánó, bazsalikom, bors és só
pár levél friss zsálya és bazsalikom

A mártáshoz:
6 dl sűrített paradicsom
1 evőkanál cukor
só, bors ízlés szerint
1 evőkanál étkezési keményítő

A tálaláshoz:
ízlés szerint morzsolt feta sajt és olívabogyó

A sütőtál kikenéséhez:
kevés vaj

 

img_2078-1.jpg

Elkészítés:

Egy nagyobb cukkiniből széles tökgyaluval hajszálvékony szeleteket vágunk. A gombát, a paradicsomot, a kápia paprikát és a lila hagymát tisztítás után a lehető legvékonyabban felszeleteljük. Kiterítjük egyenként a cukkiniszeleteket és kevés átfedéssel egymás mellé sorakoztatjuk rajtuk a zöldségeket.
Megszórjuk kevés frissen őrölt bazsalikommal, oregánóval, borssal és kissé megsózzuk. Ízlés szerint helyezünk rá friss zsályát vagy bazsalikom levelet.

 

img_2042-1.jpg

 

Ügyes mozdulattal feltekerjük, kívülről pedig vagy egy szelet bacon szalonnával vagy feketeerdei sonkával körbefogjuk.  Minden második tekercsnél ezt a mozzanatot úgy végezzük, hogy belülre, a paradicsomos, gombás réteg alá tesszük a szalonnát vagy a sonkát, így már kívülre nem kell kerülnie. A töltött olívabogyókat és a mozzarellát félbe vágjuk és a cukkini tekercsekre téve párat, ujjunkkal kicsit bele is nyomkodjuk.

Egy sütőtálat vékonyan kivajazunk, a sütőt pedig előmelegítjük 175 fokra.
A cukkinitekercseket egymás mellé ültetjük, majd melléöntjük a paradicsommártást. Ehhez a sűrített paradicsomlevet elkeverjük a cukorral, a keményítővel, ízlés szerint sóval és borssal, majd a cukkinik mellé öntve a tálat addig mozgatjuk óvatosan, míg mindenhol egyenletesen elterül. A tekercsek tetejére rakunk még friss zsálya és bazsalikom leveleket.

 

img_e2057-1.jpg

 


A sütőbe betolva fél óra alatt enyhén pirosra sütjük. Ezalatt a mártás is kissé besűrűsödik.
Tálaláskor a tányérra egy kívül és egy belül sonkás vagy baconös tekercset helyezünk, a mártásból pedig bőven kanalazunk mellé. Tetejét megszórjuk frissen morzsolt feta sajttal. Kis tálkában kínálhatunk mellé még ízlés szerint mozzarellát, olívabogyót. 
Friss ropogós pékáruval langyosra hűlve fogyasztjuk.

 

img_2079-1.jpg

 

Csodafinom, laktató mégis könnyed főétel. Bátran ajánlom kipróbálásra!

 

img_2089-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr814190775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.