Egy mesébe illő történéssorozat kapcsán egy fantasztikus cég megkeresett, hogy legyek a reklámarcuk a karácsonyi kampányukban. Lányos zavaromban elvállaltam, gondoltam, lesz ami lesz. Mire felocsúdtam a meglepettségtől már a konyhámban is volt az egyik csodaszép termékük, egy sütőtepsi, aromafedővel.
Már a méretéből is adódott, hogy igazi ünnepi, vendégváró ételeket lehet benne készíteni, akár több személy számára, akár több napra.
Mivel éppen egy kolbásszal töltött karajt akartam készíteni hétvégére, ami történetesen már benn várakozott a hűtőben előkészítve, gondoltam, itt az idő a kipróbálásra.
Az edény különleges fedővel van ellátva, aminek a tetején pici nyílással ellátott aromagombja van. Ebbe sütés közben különféle folyékony hozzávalókat lehet a készülő ételhez adagolni anélkül, hogy a fedelet levenné az ember. Mivel a fedő üvegből van, így nyomon követhető az étel készültségi állapota, így a megfelelő időpontban lehet "locsolgatni' a tepsiben lévőket.
Ez hát az előzménye ennek a fehér borban párolt kolbászos karajnak, ami mellé csoda finom birsalma is került.
Az illatok, az ízek fantasztikus kavalkádja lett a végeredmény.
Mutatom, hogyan készítettem.
Hozzávalók:
1,5 kg hosszú karaj
1 szál kolbász
só, durvára őrölt bors
friss fűszernövények (zsálya, rozmaring)
2 dl fehér bor
1,5 kg birsalma
icipici olaj
Elkészítés:
A karajt középen óvatosan felszúrjuk egy hosszú, hegyes késsel. A kolbászt végig toljuk a nyílásban.
A húst kívül alaposan megsózzuk, bedörzsöljük durvára őrölt borssal, rátesszük a friss zsályát és rozmaringot és kevés olajjal meglocsolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A húsról az olajos fűszeres pácot leöntjük, a tepsibe öntjük és fent, a tűzhelyen alágyújtunk. (Ez az edény formája és mérete miatt megfelelő arra, hogy mindkét végénél alágyújtsunk, így a hő nem csak középen éri és egyenletesebben melegszik át.)
Az olaj felforrósodása után a karajt beletesszük a sütőedénybe és pár pillanat alatt minden oldalára megforgatva picit megkapatjuk. Ezalatt a sütő kellően felmelegszik.
A tepsit lefedjük, a fedelén található aromagombot megtöltjük fehérborral és az egészet betoljuk a sütőbe. 180 fokon sütjük másfél órán át. Időnként megnézzük az üvegfedőn át és pótoljuk a fehérbort az adagolón keresztül. Mivel éppen a húsra folyik belőle az alkohol, így az kellően átveszi a bor minden ízét, aromáját.
A birsalmát megmossuk, magházát kivágva felszeleteljük, de nem hámozzuk meg. (Ha túl korán készítenénk elő és ezáltal szükséges, citromos vízbe áztathatjuk, hogy ne barnuljon meg.)
Másfél óra múlva a birsalmát a hús mellé halmozzuk a sütőtepsiben és visszahelyezzük rá a fedelet. (maximum 10 percre, ameddig a birs félig megpuhul.)
Ezután a fedőt levesszük a sütő hőmérsékletét pedig 220 fokra állítjuk. A birs által engedett kevés lé és boros sült szaft keverékével utoljára meglocsoljuk a húst is és a birs szeleteket is, majd pár perc alatt az egészet szép pirosra sütjük.
Az elkészült húst 10 percig pihentetjük, majd szép vékony szeletekre vágjuk. Köretként leginkább a burgonyapüré illik hozzá.
A hús szeleteket szépen tányérra rendezzük, mellé tálaljuk az illatos sült birsalmát és a burgonyapürét, meglocsoljuk kevés fehérboros szafttal.
Igazán finom, illatos, aromákkal teli, laktató étellel kedveskedhettek szeretteinknek, ha kipróbáljátok ezt a receptet. Akinek nincs ilyen sütőtepsije, az természetesen a szokásos módon locsolgathatja a készülő ételt, de higgyétek el, érdemes beruházni egy ilyen fantasztikus edényre, hiszen nagyban megkönnyíti a munkát.
Jó étvágyat hozzá!
És még valami:
Az edény praktikusságát növeli az aromagombon kívül a könnyen tisztítható, tapadásmentes QuanTanium és zománc bevonat.
Az ovális forma és a rézsútosan elhelyezett fogantyúk pedig a 6 literes űrtartalom miatt az edény sütőbe való elhelyezését és mozgatását könnyítik meg. Szerezzetek be Ti is egy ilyen csodás tepsit és élvezzétek vele a sütés-főzés örömét!
A recept rövidített változatát pedig a terméket forgalmazó cég katalógusában is olvashatjátok...