ÍZcsiklandozó

Ünnepi csokis túrócsúcs

2018. december 09. 17:12 - ÍZcsiklandozó

img_6930-1.jpg

 

Advent második vasárnapján éppen elég dolgom akadt, így nem sok időm volt valami finomat varázsolni....ezért sütés nélküli desszertet találtam ki. Túró, keksz, tejföl, csoki volt itthon. Meglódult a fantáziám és egy ünnepi hangulatú.könnyed finomságot varázsoltam....

Így készült:

 

 

img_6909-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 20 dkg vajas keksz

- 1 evőkanál kakaópor

- 10 dkg margarin

- pici tej

A rakományhoz:

- 500 g túró

- 400 ml tejföl

- 1,5 tasak zselatin

- 1 tasak vaníliás cukor

- 5 evőkanál porcukor

A csúcs díszítéséhez:

- 15 dkg keserű csokoládé

- pár csepp olaj

- kevés kókuszreszelék

 

img_6943-1.jpg

 

Elkészítés:

Ha hiszitek, ha nem, iszonyatosan egyszerű dolgunk van az összeállítással, csupán a formázáshoz kell némi ügyesség, de az ugyebár mindenkinek megvan...

Amire szükség van még, az nem már, mint egy csinos koktélos pohár, ami kúp alakú...ennek a szájához igazítjuk a kerek szaggató forma méretét is, amivel a tésztánál dolgozni fogunk.

A tésztához először a kekszet egy erős nejlon zacskóba töltjük és sodrófával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a kakaóport és a megolvasztott margarint, amivel alaposan összekeverjük.
A koktélos pohár átmérőjével megegyező méretű pogácsaszaggató formát vékonyan kivajazunk és a tésztamasszával kb. fél cm vastagon kibéleljük. Szép kerek sütialapokat kapunk. (Nekem 5 db-ra lett elég...)

 

img_6935-1.jpg

 

A túrós réteghez a túrót alaposan áttörjük villával, hozzáadjuk a porcukrot és elkeverjük. A tejfölt egy kisebb lábasban feltesszük melegedni, beleöntjük a zselatint és a vaníliás cukrot és teljes olvadásig melegítjük, miközben folyamatosan keverjük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a túróhoz adagoljuk és összekeverjük. Kb. 10 percre hidegre tesszük. Ezalatt kellően besűrűsödik.

A koktélos poharakat kibéleljük frissentartó műanyagfóliával, majd a túrókrémmel megtöltjük. A kakaós tésztarétegre óvatosan ráfordítjuk és először a koktélos poharat, majd a fóliát is leemeljük a csúcs alakú túróhalomról.

 

img_6911-1.jpg

 

A desszerteket hűtőbe tesszük kb fél órára. Többre nem is kell, mert nagyon gyorsan elérik a megfelelő állagot, nem fognak szétfolyni. 


Már csak a csokival való díszítés van háta..
Ehhez a keserű csokoládét én csészébe tettem a pár csepp olajjal és mikróban másfél perc alatt felolvasztottam. 

A hűtőből kivett túrócsúcsokat kis kanál segítségével leöntöttem az olvasztott csokoládéval és aíg folyós volt, megszórtam kevés kókuszreszelékkel.

Ezzel készen is volnánk....ugye milyen egyszerű, de nagyszerű?

 

img_6905-1.jpg

 

Kicsit télies, kicsit ünnepi,de meglehetősen finom és látványos...

 

 img_6958-1.jpg

 

Akár karácsonyi menü csalogató része is lehet...

 

img_6967-1.jpg

 

Szerintem nem csak a gyerekek fognak neki örülni!

 

img_e6937-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_6932-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814466360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása