ÍZcsiklandozó

Gombás-paradicsomos clafoutis, a tökéletes pizzapótló

2019. február 17. 16:54 - ÍZcsiklandozó

... lisztmentesen

img_e9632-1.jpg

 

Zöldségszeretetem mindenek feletti! A mai gyönyörű, napsütéses időben egészen nyárias ízekre és illatokra vágytam. Történetesen a pizza volt a gondolataimban, ám a vasárnapi lustálkodós, későn ágyból kibújós reggel már nem adott elég időt arra, hogy tésztát dagasszak és kelesszek... és bevallom, kedvem sem volt órákig a konyhában matatni! No, sebaj, gondoltam! Elő a jó öreg tejes pite recepttel! És persze a nagyon megkedvelt szeletsütőmmel, amiben hihetetlenül gyorsan készül el minden étel, ráadásul tapadás mentesen! Már első nekifutásra is bevált ez az edény, gondoltam, most sem csalódok majd benne! Nem is csalódtam, sőt! Megerősített abban, hogy fölösleges a konyhában millió edény, ha van néhány, amelyik olyan univerzális, amilyen ez is.

Blogomban már olvashattatok gyümölcsös és sós, szalámis változatot.

Ezerszer próbált receptjeimre esküdve tudtam, hogy ezt választom pizza helyett mára! Az pedig, hogy liszt mentesen kerülhet pizza az asztalra, harmad annyi idő alatt, még inkább felturbózta a gondolataimat!

Így született meg a késői ébredés ellenére délidőre a finom pizzapótló, a clafoutis!

Így készítettem:

 

img_9602-1.jpg

 

Hozzávalók.

- 6 egész tojás
- 250 ml tejszín
- 200 ml tej
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- 5 db jó nagy csiperke gombafej
- 2 db érett paradicsom
- kevés kápia paprika
- 1 szál újhagyma
- só, bors, szerecsendió és kakukkfű
- 15 dkg trappista sajt
- a forma kikenéséhez kevéske vaj

A tálaláshoz:
- friss zöldségek és saláta 

 

img_9617-1_2.jpg

 

Elkészítés:

A gombákat és a paradicsomokat egészben megmostam, lecsepegtettem, a kápia paprikából pár nagyobb karikát szeltem, majd a sütőedénybe tettem, amit előzőleg lehelet vékonyan kivajaztam. Lefedve 15 percig elősütöttem 170 fokos sütőben fűszerezés nélkül.

Míg kissé összeestek, párolódtak a zöldségek, elkészítettem a tejes tésztaalapot. 
Ehhez a keményítőt simára kevertem fél dl tejjel, a maradék tejet pedig elkevertem a tejszínnel. A tojásokat mély tálba ütöttem, sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel gazdagon fűszerezve villával kissé felvertem. (A kakukkfű nagyon illik a gombához, érdemes minden gombás ételhez adnunk keveset!)
Ekkor hozzáadtam a keményítős tejet, majd a többi tejszínes-tejes keveréket. 5 dkg reszelt sajttal dúsítottam, gazdagítottam (és persze a sűrűsítéshez is hozzájárultam ezáltal még inkább). Az egészet alaposan összekavartam.

Ekkor kivettem a sütőből a zöldségeket és nyakon öntöttem a tészta alapjául szolgáló tejes masszát.

Visszatoltam a sütőbe, ahol légkeveréssel további 30 percig sütöttem. A 10 dkg reszelt sajtot ekkor a tetejére szórtam és 10 perc alatt ráolvasztottam.

 

img_9612-1.jpg

 

Sülés közben már mennyei illatot árasztott!

 

Rózsaszínre pirult "tésztája", sült zöldségei, olvadt sajtja szemet gyönyörködtető látvány!
A sütőből kivéve 15 percig pihentettem, majd szépen szeletelhető. Pihenés alatt kissé összeesik, de ez természetes folyamat, az ízhatáson semmit nem ront!

Próbáljátok ki, mennyeien finom, igazi tavaszcsalogató

étel, akár egy könnyű ebédre, akár vacsorára!

 

img_9629-1.jpg

 

 

Ugye milyen gyönyörű? 
Füstölt sajttal tovább bolondítható!

 

img_9615-1.jpg

 

 

Egészségetekre!

 

img_9631-1.jpg

 

img_e9627-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014632384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása