ÍZcsiklandozó

Rakott kalács aszalt gyümölcsökkel és habsipkával

2019. február 23. 23:23 - ÍZcsiklandozó

img_e9842-1.jpg

 

Maradékmentő receptet hozok most Nektek. Ennek a kalács rakottasnak a születése tulajdonképpen maradékoknak köszönhető ugyanis. A hűtőben volt egy kevés sárgabarack dzsem, egy kibontott tej, a konyhaszekrényben kevés aszalt gyümölcs várt a sorára és egy korábban felszeletelt és megszikkadt fonott kalács is árván várta, mit kezdek vele.
Gyönyörű szeletsütőmben desszertet még nem készítettem, így gondoltam, eljött az idő! Az ötlettől a tálalásig csupán egy óra telt el, úgyhogy ez a finomság nem csak a látványával és az illatával, hanem ezzel a viszonylag gyorsan elkészíthető tulajdonságával is belopta magát a szívembe. A családom elismerő pillantása pedig megerősített abban, hogy jó döntés volt a kalácsot ebben a formában újrahasznosítani.

Mutatom, hogyan készült:

 

 

img_9795-1.jpg

 

Hozzávalók:

-1 db nagyobb fonott kalács
- 8 dl tej
- 5 egész tojás
- 8 evőkanál porcukor+ 2 evőkanál a habhoz
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
- ízlés szerint aszalt gyümölcsök (mazsola, aszalt sárgabarack, papaja, hibiszkusz virág, pomelo stb)
- 3 evőkanál sárgabarack dzsem
- pár csepp ecet a habhoz

 

img_9783-1.jpg

 

Elkészítés:

A tojásokat feltörjük és szétválasztjuk. A sárgákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd felhabosítjuk. A tejet apránként hozzákeverjük, majd a felszeletelt száraz kalácsot egyenként megmártjuk a tejes tojásos keverékben. 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kalácsszeleteket a sütőformába rakosgatjuk, szépen elrendezzük. Az én sütőformám nem igényel kivajazást, mivel teljesen tapadásmentes, de aki másfélében süti, annak érdemes vékonyan kivajaznia.

A kalácsok közé szórjuk az aszalt gyümölcsöket, minél többfélét használunk, annál különlegesebb lesz az íze! A maradék tojásos tejes keveréket a kalácsok tetejére csurgatjuk-öntjük, hogy alaposan felszívják a szeletek. A sárgabarack dzsemmel vékonyan megkenjük a kalácsok szélét, és pár percig hagyjuk beszívódni az öntetet mielőtt sütőbe tolnánk a tepsit. 

 

img_9819-1.jpg

 

Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Mielőtt elkezd pirulni a kalács elkészítjük a habot.

Ehhez a tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral és pár csepp ecettel kemény habbá verjük. A majdnem kész kalácskoszorú közepére halmozzuk, mialatt a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját is kinyitjuk, hogy hamar visszahűljön. Ezalatt a habot csúcsos kis sipka formára igazgatjuk óvatosan egy kanál domború felével, majd visszatoljuk a sütőbe, amit 100 fokosra újból bekapcsolunk. Ha van légkeverés funkció a sütőn, akkor azt is elindítjuk. További 20 perc alatt készre sütjük, míg enyhén rózsaszín nem lesz a kalácsok tetején a hab.

 

img_9786-1.jpg

 

A sütőből kivéve azon melegében még egyszer megkenjük a kalácsokat sárgabarack dzsemmel, ettől gyönyörű színt kap és a dzsem finom puhaságot kölcsönöz a megsült kalácsszeleteknek. Pár perc pihentetés után kevés porcukorral megszórjuk. Langyosra hűlve tálaljuk, de hidegen is mennyei! 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_9833-1.jpg

 

img_9836-1.jpg

 

img_9819-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314645291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása