A sajttortát nagyon kedvelem, sütés nélküli vagy sütve készült édes változatait imádom variálni különféle gyümölcsökkel.
Mivel itt a jó idő, de idény jellegű gyümölcs még nagyon kevés van, viszont friss spenót már bőven kapható, sőt, az új sárgarépa is megjelent a boltokban, gondoltam, legyen most egy sós, többszínű, ízgazdag változat, amit .
Tulajdonképpen saját fejem után mentem, amikor összeállítottam, de olyan remekül sikerült, hogy el is határoztam, hamarosan újra megsütöm.
Színe, íze, állaga tökéletes lett. Csodás szeletsütőm pedig ismét bebizonyította, hogy remek segítőm a konyhában, hiszen egy cseppet sem tapadt le benne az étel, így tálalnom is roppant egyszerű volt.
Íme a recept:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 szelet teljes kiőrlésű kenyér pirítva
- 15 dkg olvasztott vaj
- ha szükséges (a kenyérszeletek méretétől és szárazságától függően) pár csepp tej
A töltelékhez:
- 500 g túró
- 300 g tejföl
- 100 g natúr sajtkrém
- 3 egész tojás
- 100 g friss bébispenót
- 2 db közepes méretű répa
- só, bors
- 1 kis gerezd fokhagyma
Díszítéshez:
- 1- 2 főtt tojás felkarikázva
- 1 maréknyi póréhagyma karika
- piros és fehér húsú paprika vékony szeletre vágva
- pár szeletke Trappista sajt
- petrezselyem és bébispenót levélkék
Elkészítés:
Először a tölteléket állítsuk össze. Ehhez a túrót villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá először az egész tojásokat, keverjük el benne, majd a tejfölt és a krémsajtot is. Sózzuk, borsozzuk, majd válasszuk szét háromfelé a masszát.
A spenótot forrázzuk le, hagyjuk pár percig pihenni, majd szűrjük le. Levéből pár kanálnyit tegyünk félre, mert szükséges lehet.
A répát daraboljuk fel és 2 evőkanál vízzel turmixoljuk alaposan össze.
Amíg ezekkel foglalatoskodunk, pirítsuk meg a kenyérszeleteket és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egyik túrós sajtkrémhez adjuk hozzá a turmixolt répát és keverjük el alaposan. Szép narancs színt fog kapni a massza. (Ne ijedjünk meg, hogy hígulni fog, ez természetes, a spenótos rész is hígabb lesz, mint a fehér túrókrém, sülés alatt mindegyik szépen megszilárdul.)
A spenótot is turmixoljuk át alaposan, ha szükségét látjuk főzőlevéből adhatunk hozzá picikét. Keverjük bele a második adag túrós masszába, nyomjunk hozzá egy kis gerezd fokhagymát.
Ezzel el is készült a három ízű túrós sajtkrémünk.
A tésztához a szárazra pirított kenyérszeleteket reszeljük le, (gyakorlatilag morzsát készítünk belőle) keverjük el az olvasztott margarinnal, míg összeáll. Ha szükségét látjuk, kevés tej segíthet ebben.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a sütőformát hajszálvékonyan kenjük ki vajjal.
A tésztamasszát terítsük el egyenletesen a sütőformában, nyomkodjuk le alaposan. A háromféle túrós krémet kanál segítségével a tészta közepére rakosgatjuk felváltva, hasonlóképpen a zebratortához. Mivel az alap, fehér túrókrém a legsűrűbb, így nem fognak egyformán terülni a tészta tetején, de szép márványos lesz.
Amikor elfogyott az összes massza, toljuk sütőbe és süssük 50 percig, míg szépen megdermed és átsül. Tűpróbát végezzünk. A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, majd díszítsük kedvünk szerinti formában a főtt tojás karikákkal, a friss zöldségekkel és petrezselyemmel. A Trappista sajt kellő melegen ráhelyezve enyhén megolvad, ami még élvezetesebbé teszi majd.
Már csak tálalnunk kell.
Tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Látványát tekintve akár férfias ízvilágú születésnapi torta is lehet belőle, de tavaszi ebédre főételként is fogyasztható.
Melegen, langyosan, de hidegen is csodafinom!
Próbáljátok ki!