ÍZcsiklandozó

Vaníliakrémmel töltött kókuszkosár Húsvétra

2019. április 20. 20:48 - ÍZcsiklandozó

img_e1772-1.jpg

 

A húsvéti főzés, sütés nálam általában hagyományos ételek felvonultatásával zajlik. Ám amíg a nagyszombati kalácssütéshez kelt a tészta, gondoltam, összedobok egy krémes sütit is. Ennek a kókuszos tésztájú, vaníliakrémmel töltött kosárkának az elkészítése éppen belefért az időbe, hiszen röpke egy óra alatt már tálalhattam is. A díszítés pedig mi más is lehetne, mint csokitojás (felnőtteknek rummal töltött változatban...)

Ugye milyen gyönyörű a látvány? Az illata és az íze pedig mennyei! A tészta kókusz illata, a főzött krém vaníliája tökéletes párosítás!

Mutatom is, hogy készült:

 

img_e1762-1.jpg

 

Hozzávalók: (6 db-hoz)

A tésztához:

- 4 tojás fehérje
- 3 evőkanál cukor
- egy csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 180 g kókuszreszelék
- a forma kikenéséhez margarin

A krémhez:

- 4 tojás sárgája
- 4 evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 4 dl tej

A díszítéshez:

- apró csokitojások és citromfű levélkék

 

img_e1795-1.jpg

 

img_1791-1.jpg

 

Elkészítés:

A  sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A tojások fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és teljes keményedésig tovább verjük. Ekkor belekanalazzuk apránként a kókuszreszeléket.
6 db szuflé formát alaposan kivajazunk, a kókuszos masszát elosztjuk bennük és nedves kézzel szépen belenyomkodjuk, egyenletes peremet képezve. A formákat sütőbe tolva 25 perc alatt szép világosra sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

Amíg sülnek a sütik, elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a keményítővel és két kanál tejjel simára keverjük. A többi tejet megmelegítjük, majd óvatosan adagolva a tojásos masszához keverjük. Gőz fölé állítjuk az edényt és folyamatosan kevergetve sűrű vaníliakrémet főzünk belőle. kihűtjük.

A kókuszos tésztakosarakat óvatosan kiemeljük a formákból. (Ekkor még törékeny, de később a krém nedvességtartalmától finoman felpuhul.) A vaníliás krémet elosztjuk a hat kosárkába, díszítjük csokitojásokkal és citromfű levelekkel. Azonnal kínálhatjuk, de pár óra pihentetés után még finomabb!

 

img_1775-1.jpg

 

Bármilyen alkalommal megállja a helyét, a krémet pedig kedvünk szerint variálhatjuk, gyümölccsel, kávé vagy karamell ízesítéssel, de akár citrusosan is! Biztosan mindenkit elcsábítunk vele egy kis nassolásra!

Jó étvágyat hozzá!

 

img_1765-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414777106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.