ÍZcsiklandozó

Csicseriborsó fasírt

2019. július 11. 23:02 - ÍZcsiklandozó

 

 

img_4160-1.jpg

 

Nem egyszerű dolog háziasszonyként és anyaként minden családtag kedvére sütni-főzni. Főleg, ha egy családban vannak ételallergiások, érzékenyek, diétázók, válogatósak vagy egyszerűen csak rossz evők.
Az én családomban mindenki jó étvágyú, csupán a húsevők és húsmentesen étkezők két tábora nehezíti meg időnként a dolgomat. 

Szerencsére a húsmentes ételek is annyira finoman elkészíthetőek, hogy nem jelent nagy problémát még a húst evő családtagjaimnak sem azok fogyasztása. Igaz ez a zöldségekre, sajtos és tésztás fogásokra de akár a "húspótló" alternatívákra is. (Néha szinte meg sem mondható, hogy nincs bennük hús.)
A csicseriborsó is egy ezek közül az alternatívák közül, magas fehérje és ásványi anyag tartalma (magnéziumban, cinkben és vasban bővelkedik, folsavat, és különféle B vitaminokat tartalmaz) miatt igen előnyös élettani hatásokkal bír.
Bátran használható szinte mindenféle fő fogásként, készíthető belőle leves, főzelék, köret, saláta stb

Én most fasírtot készítettem belőle, hozzá jól behűtött tejfölös mártogatót és sok friss salátát tálaltam. 

 

Íme a recept:

 

img_4152-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

- 1 üveg csicseriborsó konzerv (40 dkg) 
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 egész tojás
- 4 evőkanál nagyobb szemű zabpehely
- 2 evőkanál szezámmag
- 10 dkg reszelt sajt (nálam Trappista volt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál sütőpor
- só, bors
- 1 kis csokor snidling
- kevés olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

- citromkarikák
- friss fűszernövények (bazsalikom, snidling stb.)


Mellé:

- 1 nagy pohár tejfölből, fokhagymával, sóval, rózsaborssal, snidlinggel készült mártogató
- friss saláta

 

 

img_4153-1.jpg

 

Elkészítés:

A csicseriborsó konzervet alaposan öblítsük és csepegtessük le és máris használhatjuk úgy, akár a száraz csicseriborsót főzés után. Fontos az alapos öblítés! Egy tálba öntsük a lecsepegett borsót és burgonyanyomóval törjük össze.
A répákat tisztítsuk meg és reszeljük a csicseriborsó püréhez. Sózzuk, borsozzuk, nyomjuk hozzá a fokhagymát, vagdossuk bele a snidlinget és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a sütőporral elkevert zabpelyhet, a szezámmagot és a reszelt sajtot. Ragacsos, kissé nokedli állagú masszát fogunk kapni. Tegyük félre, amíg elkészítjük a tejfölös mártogatóst. Ezalatt a zabpehely kissé magába szívja a nedvességet.

Kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben és a masszából vizes kézzel készítsünk kissé lapított fasírtokat. (Gömbölyűre is készíthetjük, de ha kissé lelapítjuk a gombócokat, biztosabban átsül és kevesebb olaj is kell alá.)
Süssük a fasírtokat pár percig mindkét oldalukon aranyszínűre, majd szedjük őket szalvétára, hogy a felesleges olajat leitathassuk róla.

Azon melegében vagy langyosra hűlve máris tálalhatjuk, mert úgy az igazi!

 

img_4173-1.jpg

 

A tányéron citromkarikákkal és snidling szálakkal dekorálhatjuk, a tejfölös mártás tetejére pedig frissen őrölt rózsabors dukál!

 

img_4178-1.jpg

 

Nagyon finom mellé a görögös jellegű, fetasajtos saláta, de bármilyen idénysaláta tökéletes hozzá.

 

img_4175-1.jpg

 

Próbáljátok ki bátran!

 

img_4173-1_1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714939942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása