ÍZcsiklandozó

Mézes-diós töltött füge

2019. szeptember 14. 20:24 - ÍZcsiklandozó

img_e6755-1.jpg

 

Itt az Ősz, vele együtt a füge szezon. Ez a gyümölcs elég megosztónak számít, vannak, akik imádják, vannak akik ki nem állhatják. Pedig igazán jó dolog fogyasztani belőle, akár frissen, akár aszalva, akár sütve vagy főzve, hiszen kalciumban, foszforban, káliumban bővelkedik. Jótékony hatású az emésztőrendszerre, sőt, méregtelenítő és nyugtató hatású is. 
Felhasználásáról és fogyasztásáról már a Bibliában is többször olvashatunk, hiszen nem csak Ádám takarta el testét levelével, hanem Romolust és Remust is fája alatt szoptatta a farkasanya.
Leginkább a Földközi-tenger vidékén találkozhatunk vele, de már hazánkban is egyre több kiskertben  előszeretettel ültetik.

Vásárláskor célszerű a sötét lila színűeket kiválasztani, mert a zöld még éretlen és akár kesernyés is lehet.

Éretten csodás, édes, könnyen társítható nem csak édes ízekkel, hanem akár sósakkal is, pl. sonkával, sajtokkal.

Én most vendégváró falatokat készítettem belőle, mindössze 10 perc alatt, különösen ajánlom azoknak, akik magában idegenkednek az ízétől vagy sietősen dobnának össze valami mennyeit.

Íme a recept:

 

img_6762-1.jpg

 

Hozzávalók: (4 személyre)

- 8 db friss, érett füge
- 150 g mascarpone
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 3 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál vanília aroma

A mézes dióhoz:
- 1 nagy marék dió durvára vagdosva
- 1 evőkanál méz
- 1 csipet fahéj

 

img_6768-1.jpg

 

Elkészítés:

Na, azt hiszen, ha valami egyszerű, akkor ennek a finomságnak az elkészítése az! Először a mézes diót készítjük el. Ehhez egy kis serpenyőbe tesszük a durvára vagdosott diót, meghintjük egy csipet fahéjjal és meglocsoljuk az 1 evőkanál mézzel. Közepes lángon pár perc alatt szép aranyszínűre pirítjuk, majd félre húzzuk hűlni.
A krémhez a mascarponét a joghurttal és a mézzel, valamit a vanília aromával alaposan kikeverjük.
A fügéket megmossuk, megtörölgetjük, majd úgy vágjuk be négyfelé, hogy az alsó részénél még egyben maradjanak. Óvatosan kinyitogatjuk a cikkeket, és a mascarponés krémmel megtöltögetjük valamennyit. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Amikor kínálni szeretnénk, a hűtőből kivéve csinosan tányérra rakosgatjuk.

Én most kedvenc új szerzeményemen, egy gyönyörű kínálótálon tálaltam, ami formájában és színében is igazán illett ehhez a fenséges gyümölcshöz.
Alaposan megszórjuk a krémmel töltött fügéket a fahéjas-mézes, ropogós dióval. Ha kedvünk tartja, kevés mézzel még meglocsolhatjuk.

 

img_6785-1.jpg

 

No, és persze, ha felnőtteknek kínáljuk, mi sem illik hozzá jobban, mint egy-egy pohárka behűtött fügebor vagy pezsgő.

 

img_e6769-1.jpg

 

Mindenképpen készítsétek el, ha különlegesre, egyszerűre vágytok és le szeretnétek nyűgözni vendégeiteket!

 

img_6789-1.jpg

 

Édes, krémes, szaftos és illatos...mi kell még?

Jó étvágyat hozzá!

 

img_6794-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415092600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.