Advent második vasárnapján az ételeim is kicsit ünneplőbe öltöznek. Így van ez a családomban oly népszerű egyben sült fasírttal is. Igazából most Stefánia vagdalt jelleggel főtt tojással lett töltve, de a húsmassza még tovább lett bolondítva. Így aztán felvágva különösen látványos, mindemellett eszméletlenül finom is! Melegen vagy ahogy nálam most tálalva lett, hidegen egyaránt finom, laktató. Burgonya, rizs vagy zöldségkörettel, salátával vagy savanyúsággal akár vendégvárás előtti napon is elkészíthető.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 1 nagy fej lilahagyma (a színe miatt választottam a vöröshagyma helyett)
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 db szikkadt zsemle
- 2 db egész tojás
- 1 evőkanál só
- ízlés szerint őrölt bors, őrölt pirospaprika
A különleges belevalók:
- 4 db főtt tojás
- 1-1 db kisebb kápia és zöldpaprika
- 5-6 db kisebb savanyú uborka
- zsiradék a tesi kikenéséhez ( sertészsír vagy olaj)
Elkészítés:
A töltelékbe szánt tojásokat megfőzzük, kihűtjük. A lilahagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és pici zsiradékon megdinszteljük. Közben a zsemlét annyi vízbe áztatjuk be, amennyi ellepi.
A darált húst nagyobb tálba tesszük, belenyomjuk a tisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Hozzáütjük a 2 db egész tojást, belekeverjük a dinsztelt lilahagymát és a víztől alaposan kinyomkodott zsemlét. Az uborkákat apróra felszeleteljük, a kápia és zöldpaprikát szintén. Ezeket is a húsmasszához adjuk és alaposan összekeverjük. A sütőforma alját kikenjük zsiradékkal, a húsmassza felét beleigazítjuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk és a hús közepébe téve egyenletesen eligazgatjuk. A massza másik felével betakargatjuk. Ujjunkkal úgy igazgatjuk, hogy az uborkák és minél több paprika is darált hússal fedve legyen, nehogy esetleg megégjenek sütéskor.
Alufóliával letakarva, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 70 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, a sütő hőfokát megemeljük 200 fokra és addig sütjük, míg piros-barnára sül a külseje. Közben közben meglocsolgatjuk saját zsírjával.
Tálalhatjuk melegen-frissen, de langyosan vagy akár teljesen kihűtve, másnap is. Én így tálaltam, mert előző este sütöttem. Burgonyapüré, párolt rizs illik mellé igazán, de a fantáziánknak ne szabjunk határt!
Díszíthetjük főtt tojás karikákkal, uborkával is. Igazi ünnepváró, finom és látványos étel.
Jó étvágyat hozzá!