ÍZcsiklandozó

Bécsi túrós palacsinta

2019. december 12. 17:08 - ÍZcsiklandozó

ünnepi alkalomra

img_6346-1.jpg

 

Emelje fel a kezét, aki nem szereti a palacsintát valamilyen formában! Ugye, nem sokan vannak ilyenek? A palacsinta ugyanis az a zseniális étel, ami ezerféleképpen variálható, így mindenkinek belopja magát a szívébe. Édesen (pl.: lekvárral, kakaóval, tejszínhabbal) vagy sósan (pl.: húsosan, gombásan, sajtosan), tekerve, hajtogatva, bárhogyan fogyasztható. 
A rakott palacsinták igazán különleges helyet foglalnak el a sorban, hiszen nem elég, hogy töltve vannak, hanem különféle mártással, öntettel meglocsolva és a sütőben átsütve kárpótolják a velük való macera minden percét.  Korábbi posztomban egy igazi télies és különleges, mákos, szilvamártásos változatát már bemutattam, amit itt olvashattok.

Most egy édes rakott variációt hoztam, ami túróval és mazsolával gazdagon készült, krémes, selymes szószban sütve.

Íme a recept:

 

img_6343-1.jpg

 

Hozzávalók:

A palacsintához:

- 100 g liszt
- 2 egész tojás
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
- 1 ek olaj
- 1 ek rum

A töltelékhez:

- 50 g rumba áztatott mazsola
- 250 g túró
- 2 egész tojás
- 100 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja


- 1 ek. lágy vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez

 

Az öntethez: 

- 2,5 dl tejszín (esetleg tej)
- 35 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 egész tojás

A tálaláshoz:

- porcukor a szóráshoz és pár levél citromfű

 

 

img_6356-1.jpg

 

Elkészítés:

Először a palacsintatésztát készítjük el. Ehhez a tojásokat a sóval elhabarjuk, a lisztet és a tejet apránként hozzáadagolva sima tésztát kavarunk. Ha szükséges, kevés buborékos vizet is adhatunk hozzá, majd legalább fél órára félretesszük pihentetni. Pihenés után hozzákeverjük a rumot (ez nem engedi, hogy sülés közben sok zsiradékot szívjon magába) és az olajat. Forró serpenyőben 8-10 db palacsintát sütünk. 

A töltelékhez a mazsolát leöblítjük és rumba áztatjuk. A sütéshez szánt tálat alaposan kikenjük a margarinnal. Sülés után ebben fogjuk majd tálalni is. 
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját tálba tesszük, elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a túrót és belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát is. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd nagyon óvatos mozdulatokkal apránként , hogy a hab ne törjön össze, belekeverjük a túrós masszába.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A palacsintákat megtöltjük a túrókrémmel, majd félbevágjuk és vágott felüknél fogva a kikent sütőformába rendezzük úgy, hogy félig fedjék egymást. 

Az öntethez a tojásokat elkeverjük a cukrokkal és az apránként adagolt tejszínnel, majd a palacsinták tetejére locsoljuk. 
A forró sütőbe toljuk, ahol nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

 

img_6357-1.jpg

 

10 perc pihentetés után megszórjuk vaníliás porcukorral és langyos-melegen tálaljuk.
Citromfű levélkékkel díszítjük.

 

img_6355-1.jpg

 

Mivel előre elkészíthető, így pompás vendégváró desszert, hiszen csak a sütést kell időzíteni. Ilyenkor az öntetet ne öntsük rá előre a palacsintákra, mert az állásban eláznak, hanem közvetlenül sütés előtt tegyük meg azt. A hűtőből kivett sütőtálat ilyenkor HIDEG sütőbe tegyük majd, nehogy elpattanjon a forró sütőben. Ebben az esetben a sütési idő nagyjából 15-20 perccel megnő!

Látványos, laktató, mennyei desszert, akár ünnepi alkalomra is. Bátran próbáljátok ki!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315345250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása