ÍZcsiklandozó

Ünnepi madártej

2019. december 15. 21:24 - ÍZcsiklandozó

img_9114-1.jpg

 

Advent harmadik vasárnapjára, ezüstvasárnapra ahogy korábban említettem gyermekeimnek szoktam kedvezni. Így történt, hogy egy igazi nosztalgikus finomság került az asztalra, ami nem más, mint a madártej. Azt hiszem, valódi gyermekdesszert ez. Nekünk még nosztalgikusabb, hiszen fiam (aki ma már felnőtt) mosolyogva emlékszik vissza, amikor 10 éves korában éppen Szentestén műtötték vakbélgyulladással, s a Karácsony miatt kiürült kórház gyermeksebészeti osztályán egyedül töltötte a téli szünet napjait. Akkor aztán evett madártejet bőven, minden nővérke, orvos és persze mi is körülötte sürögtünk-forogtunk, próbáltuk feledtetni vele ami történt.
A madártej egyszerűségében rejlik különlegessége is, hiszen a krémes, selymes, édes sárga mártáson úszó légies, hófehér habsipkák mesés látványt nyújtanak. Mindemellett remekül variálható, mazsolával, kókusszal gazdagítható, de akár csokival, mandulával, sőt rummal is ízesíthető.

Én most narancs és citrom ízét csaltam bele, ünnepi hangulatúvá varázsolva nem csak az ízét, illatát, de a látványát is.

Mutatom, hogyan készült:

 

img_9091-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 2 liter tej
- 8 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor a mártáshoz + 1 csomag a habhoz
- 12-14 evőkanál cukor (én édesen szeretem, de ízléstől függ a mennyiség)
- csipet só
- 1 púpozott evőkanál liszt
- kevés narancs és citromhéj
- pár szem hópehely formájú cukorgyöngy a díszítéshez

 

img_9121-1.jpg

 

Elkészítés:

A tejet lassú tűzön forrni tesszük. A tojásokat szétválasztjuk a sárgájához adjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. A melegedő tejből hozzáadunk 1-2 evőkanállal, elkeverjük, majd beleszórjuk a kanál lisztet és simára kavarjuk. Apró adagokban még kanalazunk hozzá a meleg tejből, gyakorlatilag hőkiegyenlítést végzünk. Ennek hiányában a forró tejhez adva a tojás összeugrik, csúnya, pelyhes lesz.
Amikor a lábasban lévő tej más forró, hozzáöntjük a tojásos-cukros keveréket és pár pillanat alatt, folyamatos keverés mellett összeforraljuk a madártejet. Ezzel a mártásos, tejes rész el is készült.

A habot én már könnyített módon készítem, nem a hagyományos receptek szerint, hanem mikrohullámú sütőben. Ehhez a tojásfehérjékhez adom a csipet sót,  a vaníliás cukrot és magas fordulatszámon kemény habbá verem. Két kanál segítségével galuska formákat szaggatok, melyeket lapos, vízzel megnedvesített tányérra rakosgatok úgy, hogy legyen közöttük hely, mivel készülés közben megnőnek alaposan. (Természetesen ha elkészültek, ahogy hűlnek méretük visszaesik eredeti méretükre, de ez normális folyamat.)
A mikrohullámú sütőben 30 másodperc alatt 800 watton gyakorlatilag megfőzzük. A forró madártejre sorakoztatjuk. 

 

img_9088-1.jpg

 

Tálaláskor vékonyra vagdosott-reszelt narancs és citromhéjat szórunk a habgaluskák tetejére. (Ügyeljünk rá, hogy a héj alatti fehér részből minél kevesebb kerüljön a reszelékbe, hiszen az kesernyés.)

 

img_9093-1.jpg

 

Tálaláskor megszórjuk hópehely formájú cukorgyönggyel, amitől még téliesebb hangulatú lesz.
Langyosan mennyei, de behűtve is nagyon finom!  

 

img_9116-1.jpg

 

Kínáljátok gyerekek és felnőttek örömére!

Jó étvágyat hozzá!

 

img_9111_1.JPG

 

img_9096-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515353716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása