ÍZcsiklandozó

Téli "sapi-torta"

2020. január 17. 10:14 - ÍZcsiklandozó

img_0042-1.jpg

 

A télben az a jó, ha tiszta, hófehér és hideg. Ilyenkor aztán előkapjuk a vastag, kötött pulcsikat, sapkákat, kesztyűket. Idén még nem sok havat láttunk, de zúzmarától hófehér tájban már gyönyörködhettünk többször. Bevallom, nekem a hó még január lévén kifejezetten hiányzik.
Anyukám gyerekkoromban szinte minden évben kötött nekünk valami téli holmit. Szerettem látni, ahogy ujjai közül pillanatok alatt csodaszép, mintás sapkák, sálak, pulóverek kerültek elő. Kötni én is megtanultam, de ma már ritkán teszem, a konyhában viszont szinte minden nap tüsténkedek. Gondoltam egyet, s az interneten pár hónapja megpillantott "kötésmintás" sütik láttán felbátorodtam, és megalkottam első, igazán téliesre sikeredett tortámat. Tudom, nagyon bonyolultnak tűnik, de semmivel sem nehezebb elkészíteni, mint egy másféle krémes sütit! 
Látványos, könnyed, kevés tésztával, de annál több töltelékkel, variálható gyümölcsízesítéssel készíthető, lenyűgöző finomság.

Így készítettem:

 

 

img_0004-1.jpg

 

Hozzávalók:


A piskótához:
- 6 egész tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csipet só

A túrótöltelékhez:
- 500 g túró
- 1 tasak vanília puding
- 4 dl tej
- 8 evőkanál porcukor (3 ek. a túróhoz + 5 ek. a puding főzéshez)
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 tasak habfixáló (10 g)
- 2 db kivi
- ízlés szerint gránátalma

A sapka bojtjához:
- pár kanál sárgabarack vagy egyéb lekvár
- a piskótakorong kivágásánál kimaradó tésztamaradék

A díszítéshez:
- 250 g mascarpone
- 4 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tasak habfixáló (10 g)
- pár szem fehér és rózsaszín cukorgyöngy

 

img_0030-1.jpg

 

Elkészítés:

Ehhez a tortához félgömbre lesz szükségünk, amit profi forma nélkül tésztaszűrővel érhetünk el. A tésztaszűrő kör alapjánál 3-4 centivel nagyobb kapcsos tortaformát válasszunk a tészta sütéséhez.

Először a piskótát sütjük ki. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a cukrokat és kihabosítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként óvatosan a tojássárgájához adjuk és finom mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, belekeverjük. A lisztet kanalanként adjuk hozzá, amit szintén óvatosan hozzákeverünk. 
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha tű nélkül ellenőrizzük, csak megütögetjük a tetejét és finoman kopogó hangot kell hallanunk.)

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a pudingport az előírtnál kevesebb tejjel. cukor hozzáadásával kemény krémmé főzzük. Langyosra hűtjük, majd a vajjal simára keverjük.Hidegre tesszük. A túrót villával áttörjük, ízesítjük cukorral és vaníliás cukorral, majd a habfixálóval elkeverjük. A vajas pudinggal alaposan összekeverjük.

A kisült és kihűtött piskótát keresztben félbevágjuk. Az egyik tésztakorongból a gömbölyű forma kibéleléséhez a  közepéből kiindulva egy kisebb körcikket vágunk ki. A másik piskótából akkora kört vágunk ki, amekkora a tésztaszűrő felső pereme (ez lesz majd a torta alja, mert értelemszerűen ez fogja töltés után lezárni a krémet, kiborításnál pedig majd alulra kerül.)
A tésztaszűrőbe Folpack fóliát helyezünk, ami megkönnyíti majd a torta kiemelését. A kivágott piskótát belehelyezzük, óvatosan belenyomkodjuk, felvéve ezzel a szűrő félgömb alakját.
A túrós krémből kanalazunk ebbe a "tésztafészekbe", szórunk rá némi gránátalmát és megtisztított, negyed cikkekre vagdosott kivit. Utána ismét krém következik, majd megint gyümölcsök, végül a maradék túrós krém. 

A kisebb körformára vágott piskótát a krémmel bélelt, tésztaszűrőbe megformált piskótaforma tetejére helyezzük, lezárva azt. Finoman lenyomkodjuk, hogy szép egyenletesen fedje azt, majd egy kistányérral vagy egyéb alkalmatossággal lenyomatva hűtőbe tesszük. (én egész éjszakán át ott pihentettem, csak másnap fogtam a díszítéshez.)

 

img_0037-1.jpg

 

Díszítéskor a tésztaszűrőben lévő tortát óvatosan tálaló tálra borítjuk. A Folpack fóliát lehúzzuk róla.
Elkészítjük a sapka bojtját. Ehhez maradék piskótaszélből (ami a korong kivágásakor megmaradt) egy jó maréknyit elcsipkedünk apró darabokra. Pár kanál sárgabarack vagy más ízű hígabb lekvárral összedolgozzuk, könnyed mozdulattal összeálló gombócot formálunk. 
a díszítéshez használt krémhez a mascarponéhoz adjuk a tejfölt, a cukrokat és a habfixálót, majd simára kavarjuk.  egyharmad részét félretesszük a "kötésminták" kialakításához, kétharmadával pedig bevonjuk a torta külsejét és a bojtot is. Finoman eligazgatjuk amilyen egyenletesen csak tudjuk.
Különféle mintázatú habcsőröket választunk a mintázat kialakításához. Habzsákba töltjük a krém félretett egyharmadát, majd a mintázócsőröket váltogatva kialakítjuk a sapka kötésmintáját kedvünk szerint. Rövid időre hűtőbe tesszük, de azonnal is könnyen vágható.

Tálalás előtt díszítjük cukorgyöngyökkel.

 

img_0057-1.jpg

 

A pillekönnyű piskótához remek választás a túrókrém. A gyümölcsök savanykás íze jó választás az édeskés ízvilághoz.

 

img_0067-1.jpg

 

Nagyon finom, érdemes kipróbálni!

 

img_0073-1.jpg

 

Szándékosan nem tettem bele zselatint, így is kellőképpen szilárd lett.

Aki fél, zselatinnal is elkészítheti!

 

img_0075-1.jpg

 

Ha valaki nem fehér sapkát szeretni, a bevonó krémet színezheti is ételfestékkel, de szerintem így gyönyörű!

 

img_0078-1.jpg

 

Puha és légies tészta, habkönnyű, nem gumis állagú krém, csodaszép látvány!

 

img_0087-1.jpg

 

Akár gyerekzsúrra, szülinapra is elkészíthető, látványos finomság.

 

img_0058-1.jpg

 

A kötésmintát bátran variálhatjátok!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_0084-1.jpg

 

Az elkészítésénél használjátok a fantáziátokat, ne ijedjetek meg a nehéznek tűnő látványtól!

 

img_0017-1.jpg

 

És, amint tudjátok:

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7415413498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása