ÍZcsiklandozó

Mézeskalácsos almatorta

2020. január 24. 17:25 - ÍZcsiklandozó

... sütés nélkül

img_0315-1.jpg

 

A télben a legjobb a hó! No, meg persze a karácsonyi ünnepek hangulata, ami még januárban is velünk van. Ebben a tortácskában pedig mi is lehetne még jobb? Az, hogy a hideg segítségével készül, sütés nélküli, így akár a fagyos terasz vagy erkély is segíthet az elkészítésében. Íze a karácsonykor jól megszokott mézeskalács ízével párosul, látványában pedig igazán az évszakhoz illő. Gyorsan elkészíthető, mindössze 20 perc tényleges munkát igényel, a többit az idő és a hideg megoldja. Gyerekekkel is egyszerű elkészíteni, igazi hétvégi elfoglaltság és élvezet!

Íme a receptje:

 

img_0279-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 4 db közepes méretű alma
- 200 g babapiskóta
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 4,5 dl almalé (víz is megteszi, ha jó aromás almánk van)
- 8 evőkanál kristálycukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A bevonathoz
- 1 tasak Dr. Oetker Tejszínízű habpor
- 1,5 dl tej

A díszítéshez:
- kevés gránátalma és friss almaszelet
- néhány darab mézeskalácsfigura
- pár citromfű levélke
- porcukor a szóráshoz

 

img_0265_1_-1.jpg

 

Elkészítés:

Egy erre alkalmas sütőformát kibélelünk Folpack fóliával. 
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és közepes lyukméretű reszelővel lereszeljük. Lábasba tesszük, rászórjuk a vaníliás cukrot és a mézeskalács fűszert, majd nagyjából 5 percig pároljuk. Ezalatt a felesleges nedvesség elpárolog, az alma pedig kellően megpuhul.
Közben a pudingport elkeverjük a kristálycukorral és az almalével (vagy vízzel). A forró párolt almához öntjük és állandó kevergetés közben tovább főzve besűrítjük. 
A sütőforma aljában elrendezünk annyi babapiskótát, hogy egy sorban, szorosan legyenek. Erre terítjük az almás krém felét, majd újabb piskótasor következik. Rákenjük az almás puding másik felét, végül lezárjuk a tortaformát babapiskótával. (kiborítva majd ez adja a torta alját, így ügyeljünk arra, hogy szorosan rakosgassuk a piskótákat.)

Ezzel a munka nagy részével készen is vagyunk, már csak a dermedés és a díszítés van hátra. A formában lévő tortácskát hidegre tesszük néhány órára vagy akár egész éjszakára.

 

img_0300-1.jpg

 

Tálalás előtt a tortát tálra fordítjuk, lehúzzuk róla a Folpackot. A Habporhoz adjuk a tejet és robotgéppel 2-3 perc alatt kemény habot verünk belőle. Vékonyan befedjük a torta oldalát és tetejét a habbal. Nyomózsákból kevés habcsúcsocskát nyomunk még rá, melyek közé, mellé mézeskalács figurákat helyezünk. Megszórjuk kevés gránátalmával, pár vékonyra vágott almagerezdet illesztünk rá és itt-ott díszítjük citromfű levélkével. 
Tálaláskor finoman meghintjük porcukorral, ami még havasabbá teszi a látványt.

img_0282-1.jpg

 

Íze és illata mennyei! A látványa pedig magáért beszél...

 

img_0294-1.jpg

 

Olcsó, egyszerű, akár gyerekzsúrra is elkészíthető.

 

img_0313-1.jpg

 

Ha valami különlegesre vágytok, bátran próbáljátok ki!

Jó étvágyat hozzá!

 

img_0322-1.jpg

 

És amint tudjátok:

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

 

img_0277-1.jpg

 

img_0271-1.jpg

 

img_0317.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415416582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása