ÍZcsiklandozó

Dutch Baby, a különleges palacsinta

2020. február 02. 10:53 - ÍZcsiklandozó

... áfonyadzsemmel, gránátalmával és édes tejföllel

img_0738-1.jpg

 

A palacsinta favorit étel valljuk be, kevés hozzávalóval, pici munkával látványos, finom fogás. Millióképp variálható, akár sósan, akár édesen fogyasztható. Mutattam már több variációját, mint a különleges mákosat vagy a rakott, túrósat.
Közeli rokona pl.: a császármorzsa és a tejpite is. Ez utóbbiból olvashattok receptet tőlem bőven, egyszerűen nevezve és kicsit előkelőbb néven, clafoutisként is.(Bőségét mutatja, hogy ennek van nálam gombás-paradicsomos, meggyes, sőt hagymás-szalámis receptje is, lapozzátok át azokat is, mert érdemes!)

A ma hozott recept eredete az Amerikába bevándorolt és  letelepült német lakosság érdeme, neve is a német deutch szó elkorcsosult változatából lett dutch. Sütőben készülő finomság, gyakorlatilag a Pfannkuchenből eredeztethető palacsintafelfújt.
Arányai a következők eredetileg: Tojásonként 1 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál cukor (ez persze ízlés szerint változtatható és az édes változatokra érvényes.) Ezen kívül mehet bele pici só, fahéj, gyümölcsök. Kizárólag jóféle vajjal süssük, megéri fordítani erre!

Most pedig lássuk az én mennyeire sikerült receptemet:

 

img_0735-1.jpg

 

Hozzávalók: (most 2,5 dl-es bögrével mérve)

- 4 egész tojás
- 3/4 bögre tej
- 3/4 bögre liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só

A tetejére:

- áfonyadzsem
- gránátalma ízlés szerint
- pár cikk lime
- vaníliával ízesített tejföl (savanyúsága ellensúlyozza a lekvár túlzott édességét, ezért nem tejszínnel tálalom)
- porcukor a szóráshoz

A sütéshez:

- 4 evőkanál vaj

 

img_0742-1.jpg

 

Elkészítés:

A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, apránként adagolva a lisztet és a tejet. Simára keverjük és fél órát pihentetjük

Egy hőálló sütőformát, serpenyőt beteszünk a sütőbe, majd a sütőt 210 fokra melegítjük. Amikor a sütőforma átmelegedett egy konyharuhával vagy edényfogóval kiemeljük (NAGYON FORRÓ, VIGYÁZZUNK!) és a vajat beletesszük, amihez teljes feloldódás után hozzáöntjük a palacsinta tésztát. A sütőbe visszahelyezve 15 percig sütjük, majd a hőfokot 170-re mérsékelve további 5 perc alatt készre sütjük. Ezalatt gyönyörűen átsül és szélei peremszerűen megemelkednek. A sütőből kivéve természetesen némiképp összeesik, de ez nem baj.

A tejfölt ízesítjük kedvünk szerint vaníliás cukorral és alaposan behűtjük.

 

img_0753-1_1.jpg

 

Tálalásnál megkenjük darabos áfonyadzsemmel, megszórjuk gránátalmával, kanalazunk rá jó hideg vaníliás tejfölt illesztünk rá pár cikk limeot és meghintjük porcukorral.

Langy-melegen a legfinomabb!

 

img_0770-1.jpg

 

Illatos, selymes, édes! Egyszerűen mennyei!

 

img_0774-1.jpg

 

Igazi íz, illat és állagorgia. Próbáljátok ki!

Jó étvágyat hozzá!

img_0772-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7015450672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása