A palacsinta favorit étel valljuk be, kevés hozzávalóval, pici munkával látványos, finom fogás. Millióképp variálható, akár sósan, akár édesen fogyasztható. Mutattam már több variációját, mint a különleges mákosat vagy a rakott, túrósat.
Közeli rokona pl.: a császármorzsa és a tejpite is. Ez utóbbiból olvashattok receptet tőlem bőven, egyszerűen nevezve és kicsit előkelőbb néven, clafoutisként is.(Bőségét mutatja, hogy ennek van nálam gombás-paradicsomos, meggyes, sőt hagymás-szalámis receptje is, lapozzátok át azokat is, mert érdemes!)
A ma hozott recept eredete az Amerikába bevándorolt és letelepült német lakosság érdeme, neve is a német deutch szó elkorcsosult változatából lett dutch. Sütőben készülő finomság, gyakorlatilag a Pfannkuchenből eredeztethető palacsintafelfújt.
Arányai a következők eredetileg: Tojásonként 1 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál cukor (ez persze ízlés szerint változtatható és az édes változatokra érvényes.) Ezen kívül mehet bele pici só, fahéj, gyümölcsök. Kizárólag jóféle vajjal süssük, megéri fordítani erre!
Most pedig lássuk az én mennyeire sikerült receptemet:
Hozzávalók: (most 2,5 dl-es bögrével mérve)
- 4 egész tojás
- 3/4 bögre tej
- 3/4 bögre liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A tetejére:
- áfonyadzsem
- gránátalma ízlés szerint
- pár cikk lime
- vaníliával ízesített tejföl (savanyúsága ellensúlyozza a lekvár túlzott édességét, ezért nem tejszínnel tálalom)
- porcukor a szóráshoz
A sütéshez:
- 4 evőkanál vaj
Elkészítés:
A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, apránként adagolva a lisztet és a tejet. Simára keverjük és fél órát pihentetjük
Egy hőálló sütőformát, serpenyőt beteszünk a sütőbe, majd a sütőt 210 fokra melegítjük. Amikor a sütőforma átmelegedett egy konyharuhával vagy edényfogóval kiemeljük (NAGYON FORRÓ, VIGYÁZZUNK!) és a vajat beletesszük, amihez teljes feloldódás után hozzáöntjük a palacsinta tésztát. A sütőbe visszahelyezve 15 percig sütjük, majd a hőfokot 170-re mérsékelve további 5 perc alatt készre sütjük. Ezalatt gyönyörűen átsül és szélei peremszerűen megemelkednek. A sütőből kivéve természetesen némiképp összeesik, de ez nem baj.
A tejfölt ízesítjük kedvünk szerint vaníliás cukorral és alaposan behűtjük.
Tálalásnál megkenjük darabos áfonyadzsemmel, megszórjuk gránátalmával, kanalazunk rá jó hideg vaníliás tejfölt illesztünk rá pár cikk limeot és meghintjük porcukorral.
Langy-melegen a legfinomabb!
Illatos, selymes, édes! Egyszerűen mennyei!
Igazi íz, illat és állagorgia. Próbáljátok ki!
Jó étvágyat hozzá!