ÍZcsiklandozó

Göngyölt csirkecombfilé

2020. február 16. 14:28 - ÍZcsiklandozó

...szeretetre hangolva

img_1172-1.jpg

 

Azt hiszem, igazán jól főzni, sütni csak szeretettel lehet. Ha az ember kedveli amit csinál, türelme van hozzá, kreatívabb, örömet tud szerezni vele másoknak és önmagának is. Aki szeret a konyhában is foglalatoskodni, tulajdonképpen mindegy, hány főre süt-főz, jó ízekkel, szép tálalással bárkit levehet a lábáról. 
Alkalomadtán ezer ötletet be lehet csempészni az ételkészítésbe, ha pedig ez az alkalom még akár jeles nap is, akkor pláne se szeri, se száma a lehetőségeknek. Én most a szeretetre hangolódást választottam (végtére is Valentin nap volt), így főételem elkészítésénél a szív formát választottam. Göngyölt csirkecombfilét sütöttem, amibe szív alakban formázott sárgarépa került. A körethez pedig burgonyapürét és rózsa formában sütött krumplit tálaltam, aminek receptjét is hamarosan olvashatjátok.

Aki névnapra, születésnapra készül bátran választhatja ezt az egyszerű, de mégis látványos "szeretni való" ételt.

Így készítettem:

 

img_1146-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 kg csirkecombfilé
- 4-5 db közepesen vastag sárgarépa (ha lehet olyan répákat válasszunk, amelyek nem vékonyodnak el nagyon)
- 200 g bükkfával füstölt bacon szalonnacsík
- só, bors
- friss rozmaring, egy ágacska kakukkfű
- a sütéshez kevés olaj vagy egyéb zsiradék

 

Elkészítés:

A répákat megtisztítjuk és egészben hagyva annyi enyhén sós vízben feltesszük főni, amennyi ellepi.  A vízbe beledobjuk a kakukkfüvet, amit egy mozdulattal el tudunk távolítani főzés végén, így a répa átveszi majd az ízét. Félkeménynél kissé puhábbra főzzük, de nem teljes készültségűre, mert még a sütőben is puhulni fog.
A főzővizet leöntjük, hideg vízzel leöblítve hagyjuk a zöldséget kihűlni. 
A csirkecombokat egy deszkán kiterítjük, nagyon óvatosan, finoman megütögetve enyhén megklopfoljuk, amitől egyenletesebb lesz a vastagsága. Enyhén megsózzuk (a bacon is sós, vigyázzunk!), megszórjuk frissen őrölt borssal. 
A répákat keresztben félbevágjuk (akkora darabra, amekkora a csirkecombfilé átmérője, hogy betekerésnél végig érje azt). Éles késsel a répa egyik oldalából ék alakot vágunk ki, ez lesz a szív forma felső "csücske", majd két oldalon egyenes vonalú vágással kialakítjuk a szív két oldalát. A csirkecombokra fektetjük keresztben és jó szorosan feltekerjük. Minden kis hústekercset bebugyolálunk bacon szalonnával.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtálat vékonyan kiolajozzuk, belefektetjük egymás mellé a hústekercseket úgy, hogy a szalonnavégek alulra kerüljenek.

A sütőtálat alufóliával lefedve 1 órára betoljuk a sütőbe. Egy óra múlva levesszük a fóliát, a sütő hőfokát megemeljük 210 fokra és nagyjából 20 perc alatt rózsaszín-pirosra sütjük a roládokat. Közben ha szükséges, meglocsolgatjuk a zsiradékkal, hogy még pirospozsgásabbra süljön.

 

img_1160-1.jpg

 

Langyosra hűlve tálaljuk, de hidegen is kiváló, gyönyörűen szeletelhető.

 

img_1148-1.jpg

 

Hidegtálak alkalmi, gyönyörű eleme is lehet.

 

img_1155-1.jpg

 

Kínálhatunk mellé burgonyapürét, vagy burgonyarózsákat is, de zöldséges rizzsel, majonézes salátával, zöld salátákkal is mennyei.

 

img_1183-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_1161-1.jpg

 

Próbáljátok ki, hatalmas sikert arat majd!

 

img_1190-1.jpg

 

img_1159-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415476638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása