ÍZcsiklandozó

Puncsos piskótatekercs

2020. február 27. 18:00 - ÍZcsiklandozó

img_1581-1.jpg

 

Azt hiszem, a piskóta mindenki kedvence, még ha az elkészítése némi kihívást is jelent sokaknak. Vannak azonban olyan trükkök, amiket ha betartunk, biztosan sikerrel járunk annak érdekében, hogy ne legyen sületlen, vagy éppen ne süljön túl, ne essen össze és ne legyen úgymond "szalonnás" sem.
A piskótatekercs készítése pedig sokakban azért vált ki félelmet, mert a tekerés miatt előfordulhat, hogy könnyen törik a tészta. 
Ezek elkerülése érdekében árulok el némi titkot ebben a receptben, mellyel egy nagyon finom, igazán nőies külsejű puncsos tekercset készíthetünk.

Íme:

 

img_1590-1.jpg

 

Hozzávalók:

A piskótához:
- 5 db egész tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet só

A krémhez:
- 1 tasak puncs puding
- 4 dl tej
- 10 dkg vaj
- kevés gránátalma

A piskóta megkenéséhez:
- 4 evőkanál sárgabarack lekvár vagy dzsem
- 4 evőkanál rum

A díszítéshez:
- gránátalma ízlés szerint
- apró cukorgyöngyök

 

img_1570-1.jpg

 

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje alaposan kihűlni a betöltés előtt. Ehhez a pudingot a szokásos módon elkészítjük, de 1 dl tejjel kevesebbet használunk hozzá, mint amennyi a tasakon előírt, ezáltal sűrűbb lesz majd. A cukrot simára keverjük a pudingporral, valamint 3-4 evőkanál hideg tejjel. Közben a tej többi részét felforraljuk. A forró tejbe beleöntjük a pudingos keveréket és folyamatos kavarás mellett takarék lángon besűrítjük. Pár perc hűlés után belekeverjük a vajat, majd teljesen kihűtjük a krémet.

Amíg hűl a krém, megsütjük a piskótát. A sütőt közben előmelegítjük 170 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz adjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Beleöntjük az olajat, amit elkavarunk vele. (Az olajtól kissé rugalmasabb marad a tészta, ezért könnyebben tekerhető.)
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukros tojássárgákhoz egy evőkanállal adunk a habból, határozott mozdulatokkal elkeverjük, majd a hab többi részét nagyon óvatos mozdulatokkal, alulról felfelé ívelő keveréssel finoman beledolgozzuk. Igyekezzünk minél óvatosabban kavarni, hogy minél kevesebb levegőbuborékot keverjünk szét, mert az a piskóta levegősségéhez fontos.
Ezután a lisztet kanalanként hozzáadjuk, végül a simára kevert masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A forró sütőbe tolva 20 perc alatt szép világosra sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, ellenkező esetben könnyen összeesik. (Drága nagymamámnál ilyenkor még a konyha ajtaját sem volt szabad nyitogatni, erre mindig mosolyogva emlékezem...) 20 perc leteltével, ha a tészta tetejét finoman megütögetve enyhe kopogó hangot hallunk, biztosak lehetünk benne, hogy kellően átsült. (Akik még biztosabbra akarnak menni végezzenek tűpróbát.)

A kisült piskótát vizes konyharuhára húzzuk a sütőpapírral együtt és azon melegében hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. A vizes konyharuhába burkolva hagyjuk kihűlni. (Ettől némi gőzben lesz a tészta, kihűlés után biztosabban megtartja a formáját.)

A kihűlt tésztát óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt. A sárgabarack lekvárt elkeverjük a rummal, és egy ecset vagy egy kiskanál segítségével a piskóta felületét egyenletesen bekenjük vele a tekercs belső oldalánál. Ezután a hideg krém felét (de inkább annál kissé kevesebbet) rákenjük a rumos-lekváros piskótára, majd megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű gránátalmával. Lassú mozdulattal visszatekerjük a tésztát. A krém többi részét rákenjük a tekercs külső felére, megcsinosítjuk, de akár kanál hátuljával mintázhatjuk is kissé. Díszítjük pár szem gránátalmával és cukordrazséval. 
Tálalásig hűtőben tartjuk. 

 

img_1585-1.jpg

 

Némi pihentetés után szépen szeletelhető.

 

img_1587_1.jpg

 

Nagyon finom, mutatós, légies desszert, akár egy hétvégi ebéd után, de vendégváráshoz is!

 

img_1603-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115493216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása