ÍZcsiklandozó

Csokis túrógombóc

2020. március 31. 17:33 - ÍZcsiklandozó

... édes, fahéjas tejföllel

img_1894-1.jpg

 

Minden magyar ember evett már túrógombócot, ami igazi klasszikus. Főételként és desszertként is kedvelt, édesen vagy sósan, egyszerű-hagyományosan vagy némiképp felturbózva. 
Sós változatát már mutattam Nektek itt, ám most egy édes, különleges variációt hoztam.

Mivel nem kell hozzá sok alapanyag, kedvelt édesség egy laktató leves után vagy csak úgy, magában. Nálam ami csokis, máris nyerő, így ez a gombóc különösképp az lett!

Mutatom, hogyan készül:

 

img_1898-1.jpg

 

Hozzávalók:

A gombóchoz:

- 500 g túró
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 1 nagy csipet só
- annyi kocka étcsokoládé, ahány gombócot készítünk a masszából (méretfüggő)

A hempergetéshez:

- zsemlemorzsa (aki tutira megy, az a durvára morzsolt szikkadt kenyeret próbálja ki)
- kevés vaj vagy olaj

Az édes tejfölhöz:

- 1 nagy pohár tejföl
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor
- negyed mokkáskanál őrölt fahéj

 

img_1922-1.jpg

 

Elkészítés:

Először a gombócokat készítjük el. A túrót (ha nagyon darabos, villával kissé összetörjük) egy tálba tesszük, hozzáütjük az egész tojásokat, belekanalazzuk a búzadarát és a lisztet, majd egy csipet sóval összekavarjuk az egészet és kis időre félretesszük. 
Egy mély fazékban bő, sós vizet forralunk.
A zsemlemorzsát kevés zsiradékon arany színűre pirítjuk. Aki még nem próbálta, annak ajánlom a szikkadt kenyér változatot. Ehhez a kenyeret elmorzsoljuk (direkt nem baj, ha nem túl apróra sikerül, ég és föld a zsemlemorzsához képest!), majd azt pirítjuk meg, de figyeljünk, nehogy megégjen!
Ha kész, félretesszük, míg kifőzzük a gombócokat.
Nedves kézzel tojásnyi adag masszát szaggatunk, két tenyerünk között meggömbölyítjük. Minden gombóc közepébe étcsokoládé kockát nyomunk, kicsit eligazgatjuk a tésztamasszát, majd belehelyezzük a gombócokat a forró-lobogó vízbe. Pár perc múlva szépen a víz felszínére úsznak, némiképp meg is nőnek. Ekkor még 1-2 perc főzés szükséges. Amikor a gombócok szépen forogni kezdenek a víz tetején, el is készültek. Szűrőkanállal lecsepegtetve kiemeljük őket a vízből és a pirított morzsára szedjük. Ügyes mozdulatokkal megsergetjük a serpenyőt, hogy a gombócokat a morzsa mindenhol szépen bevonja. Akinek szükséges, fakanállal segíthet óvatosan a morzsában való hempergetésben.

Amíg a gombócok főnek, gyorsan elkészítjük az édes tejfölt.
Ehhez a tejfölt simára keverjük a cukrokkal és a fahéjjal, majd hűtőbe tesszük.

 

img_1899-1.jpg

 

Tálalásnál meglocsoljuk az édes tejföllel, díszíthetjük citromfű levéllel. 

 

img_1930-1_1.jpg

 

Melegen fogyasztva a csokoládé mennyeien folyik belőle, ám kihűlve visszadermed, ez azonban nem von le semmit abból, milyen csodafinom!

img_1907-1_1.jpg

 

Mennyei, mindenkinek igazi kedvencévé válhat!

 

img_1935-1.jpg

 

Próbáljátok ki!

És amint tudjátok:

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

 

img_1919-1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6015569694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása