Minden magyar ember evett már túrógombócot, ami igazi klasszikus. Főételként és desszertként is kedvelt, édesen vagy sósan, egyszerű-hagyományosan vagy némiképp felturbózva.
Sós változatát már mutattam Nektek itt, ám most egy édes, különleges variációt hoztam.
Mivel nem kell hozzá sok alapanyag, kedvelt édesség egy laktató leves után vagy csak úgy, magában. Nálam ami csokis, máris nyerő, így ez a gombóc különösképp az lett!
Mutatom, hogyan készül:
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 500 g túró
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 1 nagy csipet só
- annyi kocka étcsokoládé, ahány gombócot készítünk a masszából (méretfüggő)
A hempergetéshez:
- zsemlemorzsa (aki tutira megy, az a durvára morzsolt szikkadt kenyeret próbálja ki)
- kevés vaj vagy olaj
Az édes tejfölhöz:
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor
- negyed mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
Először a gombócokat készítjük el. A túrót (ha nagyon darabos, villával kissé összetörjük) egy tálba tesszük, hozzáütjük az egész tojásokat, belekanalazzuk a búzadarát és a lisztet, majd egy csipet sóval összekavarjuk az egészet és kis időre félretesszük.
Egy mély fazékban bő, sós vizet forralunk.
A zsemlemorzsát kevés zsiradékon arany színűre pirítjuk. Aki még nem próbálta, annak ajánlom a szikkadt kenyér változatot. Ehhez a kenyeret elmorzsoljuk (direkt nem baj, ha nem túl apróra sikerül, ég és föld a zsemlemorzsához képest!), majd azt pirítjuk meg, de figyeljünk, nehogy megégjen!
Ha kész, félretesszük, míg kifőzzük a gombócokat.
Nedves kézzel tojásnyi adag masszát szaggatunk, két tenyerünk között meggömbölyítjük. Minden gombóc közepébe étcsokoládé kockát nyomunk, kicsit eligazgatjuk a tésztamasszát, majd belehelyezzük a gombócokat a forró-lobogó vízbe. Pár perc múlva szépen a víz felszínére úsznak, némiképp meg is nőnek. Ekkor még 1-2 perc főzés szükséges. Amikor a gombócok szépen forogni kezdenek a víz tetején, el is készültek. Szűrőkanállal lecsepegtetve kiemeljük őket a vízből és a pirított morzsára szedjük. Ügyes mozdulatokkal megsergetjük a serpenyőt, hogy a gombócokat a morzsa mindenhol szépen bevonja. Akinek szükséges, fakanállal segíthet óvatosan a morzsában való hempergetésben.
Amíg a gombócok főnek, gyorsan elkészítjük az édes tejfölt.
Ehhez a tejfölt simára keverjük a cukrokkal és a fahéjjal, majd hűtőbe tesszük.
Tálalásnál meglocsoljuk az édes tejföllel, díszíthetjük citromfű levéllel.
Melegen fogyasztva a csokoládé mennyeien folyik belőle, ám kihűlve visszadermed, ez azonban nem von le semmit abból, milyen csodafinom!
Mennyei, mindenkinek igazi kedvencévé válhat!
Próbáljátok ki!
És amint tudjátok:
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!