ÍZcsiklandozó

Pizza

2020. április 21. 19:40 - ÍZcsiklandozó

... az imádni való

 

img_3927-1.jpg

 

A pizzát imádjuk! Finom, laktató, bármilyen feltéttel variálható. Fűszeres, ropogós szélű, vastag, közepes vagy vékony tésztás, paradicsomszószos vagy tejföllel megkent is lehet, így könnyen megtalálhatjuk közüle a kedvencünket. Éppen ezért érdemes otthoni körülmények között is megtanulni elkészíteni, hiszen nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. Eredetileg Nápolyból indult világ körüli sikerének útjára az alaprecept, melyet maradék kenyértésztából gömbölyített gombóckákból alakítottak lepény formájúra. A faszén tüzelésű kemencékben természetesen utánozhatatlan ízűre sül, de sütőben is rendkívül finomat lehet sütni.

Mivel nálunk van aki húsmentesen étkezik, ám többségében bármilyen itthon fellelhető rakománnyal képesek vagyunk megenni, ezért általában dupla mennyiséget sütök, különféle variációkkal, mindenki ízlése szerint választhat belőle.

Így készítem:

 

 

img_3929-1_1.jpg

 

Hozzávalók: - 0,5 kg liszt

- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 evőkanál oliva olaj
- 1/2 evőkanál cukor
- 1/2 evőkanál só

Paradicsom szósz:

- 2 dl sűrített paradicsom
- só, bors
- oregano
- bazsalikom
-1 gerezd fokhagyma

Feltét: (minden ízlés és és otthon fellelhetők szerint)

- sonka
- szeletelt gomba konzerv
- kukorica konzerv
- szalámi, kolbász
- oliva bogyó
- sajt (trappista, füstölt vagy mozzarelle, akár vegyesen)
- lila és zöld hagyma

 

img_3920-1.jpg

 

Elkészítés:

A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, a cukorral meghintjük a tetejét és hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ehhez adjuk a felfutott élesztős vizet, az olajat, kissé összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót is és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Én most új robotgépemmel dagasztottam. Régebben kizárólag kézzel készítettem a tésztát, nem kis energiaráfordítással. Most már a gépem hihetetlenül megkönnyíti ezt a munkafolyamatot, ha van dagasztógépetek, használjátok Ti is bátran!
Addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától és apró levegő hólyagok jelennek meg a felületén.
Ezután a tészta tetejét vékonyan lekenjük oliva olajjal (hogy ne száradjon ki) és konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk és akkora adagokra vágjuk, amekkora pizzát szeretnénk készíteni. (Én sütöttem már egyben, hatalmas méretűt, de lapos, nagy tányérnyit is, mint most. Ehhez kisebb ökölnyi adagokat vágtam.) A tésztaadagokat gombócokká gyúrjuk, alaposan kinyomkodva belőle a levegőt és még 10 percig hagyjuk őket letakarva kelni. 

Ezalatt elkészítjük a pizza mártást. A sűrített paradicsomot lábaskába töltjük, sóval, cukorral, bazsalikommal, oreganóval és borssal ízesítjük hozzányomjuk a fokhagymát és felforrósítjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A sütőtepsiket nagyon vékonyan oliva olajjal megkenjük, majd a tésztagombócot belehelyezve addig nyomkodjuk, lapítjuk, míg a pizzák szélei vastagabb pereműek, belül pedig vékonyak nem lesznek. (Sodrófával felesleges próbálkozni nyújtani, mert ahhoz elég makacs jószág, bíbelődjünk csak ügyesen, mennyi fog a húzogatás, nyomkodás!)
Megkenjük a lepény tetejét pizza szósszal, majd ízlésünknek megfelelően halmozzuk rá a rakományt. Tetejére sajt kerüljön, hogy finoman ráolvadhasson és ne száradjanak ki a zöldség és húsféleségek.

Betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt szép pirospozsgásra sütjük.

 

img_3923-1_1.jpg

 

Gazdagítható friss paradicsommal, paprikával, savanyított chilivel, tojással, sőt akár ananásszal, gyümölccsel is. 

Lássatok hozzá, igazi favorit receptetek lesz! Bárkit levesztek vele a lábáról!

 

img_3931-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315629184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása