ÍZcsiklandozó

Áfonyás-kókuszos kukoricadara gombóc

2020. május 19. 19:59 - ÍZcsiklandozó

... a gluténmentes finomság

img_4874-1.jpg

 

Gombóc, gombóc, gombóc! A magyar ember egyik kedvelt desszertje a palacsintával együtt, ha nem a legkedveltebb! Készíthető sósan vagy édesen, nagyobbacskára vagy egészen apróra, gőzben vagy forró vízben főttre.
Receptjeim között olvashattatok már csokis túrógombócról, különleges sós túrógombócról, vagy éppen duplán mákos grízgombócról, ám mostani receptem is különleges. Különleges, hiszen egy lassan feledésbe merülő hozzávalóból, kukoricadarából készült. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ízesíteni pedig bármiféle kedvelt aszalvánnyal lehet, sőt, enyhén pirított dióba is hempergethető.

Mindenki érzi azt néha, hogy csupán pár falatot, de édességet szeretne enni. Ilyenkor persze az első falat után könnyű elcsábulni, ami nem mindig működik büntetlenül. Ma én is édességre vágytam, bevallom, el is csábultam, így nem csak egy gombóckát gurítottam le, olyan finom volt! 

 

Mutatom, hogy készült:

 

img_4884-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 bögre kukoricadara
- 2 bögre víz
- 3 evőkanál cukor vagy méz (ez akár cukorpótlóval is kiválható, úgy végképp "mentes" desszertet kapunk)
- fél marék aszalt áfonya (kék és vörös vegyesen)
- 1 evőkanál vaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só

A hempergetéshez:
- fél bögre kókuszreszelék

 

img_4898-1.jpg

 

Elkészítés:

A kukoricadarát a vízzel, a cukorral, a vajjal és a csipet sóval lábaskába öntjük és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. (nagyjából 10 perc alatt elkészül). Ezalatt a daraszemek kellően megpuhulnak, de nem válik a massza pempővé. 
Az aszalt gyümölcsöket leöblítjük, lecsöpögtetjük és a tűzről lehúzott darába keverjük. Hagyjuk a masszát langyosra hűlni. Míg hűl a massza, az aszalvány finoman felpuhul, megduzzad.
Picit nedves kézzel nagyobb diónyi halmokat kanalazunk tenyereink közé és óvatos mozdulatokkal meggömbölyítjük.

Egy mélyebb tálkába öntjük a kókuszreszeléket, amibe a kész gombóckákat alaposan meghempergetjük. Készen is volnánk!

 

img_4900-1.jpg

 

Máris tálalhatjuk, de hűtőben, fóliával letakarva pár napig eláll... feltéve, hogy nem fogy el azonnal, mert olyan finom!

 

img_4895-1.jpg

 

Mivel zseniálisan gyorsan elkészíthető, (mindössze fél óra alatt) így váratlan vendégek betoppanásakor is aduász lehet! 

 

img_4882-1.jpg

 

Próbáljátok ki bátran, kedvencetekké válik!

 

img_4893-1.jpg

 

Egészségetekre!

 

img_4876-1.jpg

 

img_4879-1.jpg

 

img_4872-1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015707990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.