ÍZcsiklandozó

Gombával töltött tésztabatyu

2020. szeptember 20. 07:49 - ÍZcsiklandozó

... avagy a fantasztikus empanada

img_2751-1.jpg

 

Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás. A töltött tésztákra különösen érvényes ez az állítás, hiszen minden nemzet készít valamilyen töltött tésztafélét. Ez aztán lehet édes vagy sós, vízben kifőzött, olajban vagy sütőben sütött, húsos vagy zöldséges, falatnyi vagy "harapós". Egy szónak is száz a vége, megunhatatlanul variálható ételféleség. 
Tésztabatyu recept először 1520-ban egy katalán szakácskönyvben volt olvasható, de az orosz pirog, sőt, az indiai samosa ősi receptúrája már lényegesen korábban is létezett és járt szájról szájra.

Én most a spanyolok méltán híres kedvencét, az empanada-t hoztam, de nem csípősen, hússal, hanem pikáns gombával töltve. Hozzá fűszeres, zöldhagymás mártogatót készítettem.

 

Íme a receptje:

 

img_2746-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1 tk szárított élesztő
- 1 csipet cukor

A tészta megkenéséhez:
- 1 db tojás

A töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g csiperke gomba
- 1 db kisebb zöldpaprika
- 1 db kisebb kápia paprika
- 2 szál újhagyma (zöldjével együtt)
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- só, bors
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 tk mustár
- fél dl olaj

A mártogatóhoz:
- 3 dl tejföl
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling vagy e szál újhagyma
- kevés petrezselyemlevél

 

 

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, majd a vizet és az olajat is. Kézzel vagy robotgéppel ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, majd egy órát kelesztjük, pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben. A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon megdinszteljük. (TIPP: egy csipet sót dobjunk a hagymára míg puhul, így könnyebben emészthetővé válik.) A tisztára mosott, lecsepegtetett gombát és a paprikákat apróra vágjuk, majd a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Együtt puhítjuk 15-20 percig, amíg a levét kellően elfővi. A tűzről levéve kissé hűtjük,  pikánsra ízesítjük mustárral és tejföllel. A zöldhagymát vagy snidlinget hozzáaprítjuk (nem kell párolni a gombával együtt, hiszen még sülni is fog), majd hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztát az egy óra leteltével 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd  kb. 12 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. (Én fém konzervdobozzal szoktam ezt megoldani, mert nincs ilyen nagy pogácsaszaggatóm.)

A körök egyik felére 1-1 evőkanálnyi tölteléket kanalazunk. A tésztakörök szélét vizes ujjunk segítségével kissé megnedvesítjük, majd a tésztát félbehajtjuk, így kialakítva a tésztabatyukat. A tésztaszéleket villával is összenyomkodhatjuk, de ügyes mozdulatokkal szép fodrosra hajtogathatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a batyukat belehelyezzük. Mindegyik tetejét megkenjük enyhén összekevert tojással, majd a sütőbe toljuk és 15-20 perc alatt szép aranyló színűre sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.

Míg sülnek az empanadak, a mártogatóshoz a tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, borsot és némi apróra vágott petrezselymet.

 

img_2744-1_2.jpg

 

A  tésztabatyuk mellé jól behűtve tálaljuk a tejfölös mártogatót. Friss-langyosan a legfinomabb, de kihűlve is isteni!

 

img_2763-1.jpg

 

Az alap tésztát tölthetjük másféle töltelékkel is kedvünk szerint.

 

img_2750-1.jpg

 

Egy forró erőleves mellé igazi laktató ebéd lehet, de akár önmagában, vacsorára is. Jól záródó dobozban akár útravaló is lehet egy családi kiránduláshoz!

 

img_2761-1.jpg

 

Készítsétek el, fogyasszátok egészséggel!

 

img_2739-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1915569998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása