ÍZcsiklandozó

Olajos sültpaprika-saláta

2020. szeptember 25. 16:52 - ÍZcsiklandozó

img_7617-1.jpg

 

A paprika remek zöldség, s bár nagyon magyarnak szeretjük érezni, ám valójában az Újvilág ajándéka! Finom, illatos, frissen ehető szendvicsek mellé, ízesíti a főzött és sütött ételeket, egytálételek fő alkotója, de akár savanyúságnak és salátának is elkészíthető. Lehet édes, csípős vagy méregerős, óriási vagy pirinyó, piros vagy zöld, de akár sárga is. Vitamintartalma pedig nem  kevés!
Ilyenkor ősz elején még bőven lehet kapni szabadföldön termesztett példányait, amelyek magukba zárják a hazai nap sugarait, a nyár ízét, illatát. Ha már degeszre ettük magunkat például a lecsós variációiból, de szeretnénk valami paprikában gazdag falatoznivalót, akkor érdemes kipróbálni a sült-olajos paprikasalátát.

Ha a kertben sütögetünk, grillezünk még egy meleg hétvégi napon vagy, ha esős időben a konyhában kapjuk elő a grillserpenyőt, akkor ne feledkezzünk meg róla, s nyugodtan dobjunk párat a rácsra, süssük meg alaposan és élvezzük a belőle kiáradó jó illatokat.

A kész sült paprikából pedig készítsünk egy remek salátát az alábbi módon:

 

img_7626-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 4-5 db nagyobbacska húsos paprika
(sárga, narancs vagy piros húsú is lehet, de legszebb vegyesen)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál fehér borecet
- 1,5 dl víz
- 2 kávéskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 6-8 szem bors
- 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés dolga a mennyiség)

 

Elkészítés:

A paprikákat süssük meg zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben, grillrácson vagy akár sütőben, magas hőfokon, egészen feketésre. Sokan ettől megijednek, de minél jobban megsül a héja, annál finomabb lesz. Amikor már minden oldala alaposan megszínesedett, villámgyorsan tegyük egy jól záródó dobozba, vagy zacskóba úgy, hogy a gőzök bennmaradjanak és pihentessük 15 percig.
Közben készítsük el az öntetet.
Ehhez az ecetet a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a cukorral alaposan keverjük el, majd öntsük hozzá az olívaolajat és a paprika gőzben összegyűlt levét. Kavarjuk össze jól.
A pihentetett paprikákról hegyes kés segítségével húzzuk le a héjat egy mozdulattal. Van aki a csumát és a magvakat is megtartja, én kivágom belőle. 
Ezután a paprikákat vékonyra vagy negyedbe vágjuk, akkorára, amit még könnyen lehet majd fogyasztani. 
Tegyünk üvegtálba egy sor paprikát, locsoljuk meg az olajos-fűszeres öntettel, majd folytassuk ezt addig, míg az összes paprika el nem fogy. Tegyük hűtőbe minimum egy órára, hogy az ízek jól beérjenek.

 

img_7547-1.jpg

 

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből negyed órára, hogy a dermedt olaj felengedjen kicsit. 

 

img_7621-1.jpg

 

Igazán finom sült húsok mellé, de akár önmagában, friss kenyérrel csemegézve is mennyei!

 

img_7629-1.jpg

 

Próbáljátok ki, nagyon finom!

 

img_7630-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716202616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása