ÍZcsiklandozó

Vadas zsemlegombóccal és csőtésztával

2020. szeptember 27. 16:28 - ÍZcsiklandozó

img_1634-1.jpg

 

Egyik nagy kedvencem a vadas, amit bevallom, pár éve kezdtem el magam is főzni, addig olyan nagy szerencsém volt, hogy családom idősebb hölgy tagjai mindig elkészítették nekem, úgyhogy valódi kiskirály módjára csak asztalhoz kellett ülnöm és áhitattal befalatoznom. Mára sajnos ők már nem lehetnek mellettem, így néhány éve erőt vettem magamon és megtanultam, hogyan is készül.
Tudom, ami visszatartott, az a macerássága volt eddig, hiszen nem kevés munkával, nem kevés időbe telik, mire elkészül, de annál nagyobb örömet okoz, ha igazán jól sikerül. Érdemes hát belőle jókora adagot készíteni. 

A vadas nevével ellentétben legtöbbször nem vadhúsból készül (bár akinek módja van rá, ne hagyja ki vadhúsból elkészíteni!) hanem marha, sertés sőt, gyakran szárnyas húsból vagy akár nyúlból. A húst mindenképpen érdemes pácban érlelni hosszabb ideig, de manapság már gyors változatának receptje is megtalálható. Persze, én azt vallom, aminek meg kell adni a módját, annak meg kell adni a módját! Szóval én bizony érlelem a húst a páclében, van hogy pár napig is, de legalább egy éjszakán át. 
Ha nincs sok időm a köret elkészítéséhez, akkor csőtésztával vagy főtt burgonyával tálalom, de igazi kedvencem a zsemlegombóc vagy a knédli hozzá!

Hmmm....még belegondolni is gyönyörűség! Most ehhez a recepthez csőtészta és gombóc is került, szóval halmoztam az élvezeteket!

De nem is húzom tovább a szót, én így készítem a vadast:

 

img_1609-1_1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1,2 kg sertés vagy marhahús 
- 6 db sárgarépa
- 4 db petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 4-4 db babérlevél és borókabogyó
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál szemes bors
- só
- 2 evőkanál olaj a pácléhez
- 2 dl vörösbor
- 5 dl víz vagy húsleves alaplé

- kevés olaj vagy zsír a pirításhoz

A mártáshoz:
- a pácolt hús zöldséges főzőleve
- 3 dl tejföl
- 5 evőkanál barnacukor
- ecet vagy citromlé
- mustár ízlés szerint

A zsemlegombóchoz:
- 4 db szikkadt zsemle
- 3 dl tej
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 1 tk só

Valamint:
- 500 g csőtészta
- víz
- só
- pici olaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, majd szárazra törölgetjük. Lehet egészben is a páclébe tenni, de akár előre felszeletelve is. A pácléhez a mustárt, a sót, az olajat összekeverem, hozzáöntöm a vörösbort, a vizet (vagy a húsleves alaplét, majd mély tálba öntöm. Ebbe a lébe helyezem a húst. Mellészórom a borókabogyót, a babérlevelet és az egész borsot. A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom, a vöröshagymát egészben, a fokhagymát gerezdben a hús mellé teszem. Bizony, én a páclében érlelem a zöldségeket is! Aztán lefedem, majd hűtőbe teszem legalább egy éjszakára.

Másnap egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítek, majd a húst a pácléből kivéve minden oldalán megkapatom, megpirítom kissé. Ezután felöntöm a páclé felével és fedő alatt lassú tűzön párolom-főzöm. Amikor a hús már félpuha, hozzáadom a pácléből kivett zöldségeket is és tovább főzöm, míg minden megpuhul. Közben a többi pácléből szükség szerint utánaöntök.

Amikor a hús teljesen megpuhult, tálra teszem, pihentetem. Közben a puha zöldségeket turmixgépbe töltöm. A főzőlevet félreteszem. A serpenyőben barnacukrot olvasztok-karamellizálok, kevés főzőlével felengedem, míg szépen feloldódik a cukorkaramell. 
A zöldségeket a többi főzőlével simára turmixolom, majd a karamellhez öntöm. Ízesítem mustárral, ecettel, hozzákeverem a tejfölt és összeforralom. A hússzeleteket végül belehelyezem és melegen tartom, míg elkészítem a zsemlegombócokat.

A zsemléket felkockázom, majd a sütőben pár perc alatt magas fokozaton aranybarnára pirítom. Egy tálba öntöm, ráöntöm a tejet, sózom, hozzáadom a lisztet, a tojásokat és nokedli sűrűségű masszává kavarom. Belevagdosom a friss petrezselymet és kicsit pihentetem, mialatt vizet forralok egy mély fazékban. Ha a víz felforrt, a zsemlés masszából tojásnyi gombócokat formázok vizes kézzel és a lobogó vízben addig főzöm, míg feljönnek a víz felszínére és ott 2-3 perc alatt seregve-forogva megfőnek. (érdemes egyet kivéve félbevágva meggyőződni a főttség állapotáról!)
Ha kedvünk van és többféle köretet készítenénk, akkor egy másik fazékban forraljunk sós vizet és ameddig a zsemlegombócok főnek, főzzük meg a csőtésztát is. Szűrjük le, locsoljuk meg pici olajjal, hogy hűlés közben ne ragadjon össze és tartsuk melegen tálalásig.

Tálalásnál az asztalra helyezzük a vadas-húsos tálat, a gombócokat és a tésztát így mindenki kedve szerinti mennyiségben szedhet húst, szószt és köretet.

 

img_1639-1.jpg

 

A tányéron még megszórhatjuk friss petrezselyemmel, frissen őrölt borssal is.

 

img_1638-1_2.jpg

 

Egy pohár borral fenséges, laktató ebéd egy kellemes hétvégén.

 

img_1625-1_1.jpg

 

Ahány ház, annyi szokás...ez a közmondás igazán illik a vadasra.

 

img_1636-1.jpg

 

Készítsétek el az én receptemet, jó étvágyat kívánok hozzá!

10 komment
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516217328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.29. 10:02:43

A mártásból az ecetet kihagynám, és egy fél üveg ribizlilekvárral helyettesíteném. Óriási künbség az ízben :)
Amúgy becsületes recept ...

Vén motoros 2020.09.29. 12:32:59

@Andrass9: Mártás: nagyon függ attól, hogy MILYEN az a mustár. A Globus nagyon savas, ahhoz nemigen kell ecet . Egyes mustárok eszméletlen sósak, amellett, hogy erősek. Elsózzák a vadasszószt, nem lesz pikáns. Pedig az a barnacukor-mustár-babér-boróka (esetleg borecet, lime) mixtől lesz pikáns. A mustár fajtáját meg kell válogatni a személyes ízlésünk szerint. Mivel a mártás barnacukorral készül, a ribizlildzsem édessége szerintem nem hiányzik bele. Amúgy vadhúshoz jól megy az áfonya és a ribizlidzsem is, de én pont a vadas mártásban nem tudom elképzelni, márcsak a színe miatt sem. A vadas mártás sárgás!. Nem pirosas. Ha már kívánkozik belé ecet, akkor valami borecetet vagy lime levet tennék bele. Amúgy korrekt recept. A zöldségek pácolását még nem próbáltam. Érdekes gondolat.

nincs1agy 2020.09.29. 20:55:18

Nyúlból a legjobb..

ÍZcsiklandozó 2020.09.29. 20:58:37

@nincs1agy: bevallom, én abból még nem ettem, de biztosan nagyon finom!

kobold63 2020.10.18. 09:25:41

Édesanyám receptje szerint csinálom, vadból vagy marhából. Alaposan megspékelem füstölt szalonnával és a pácból kivéve a körbepirítás után a zöldségekre fektetve a sütőben sütöm-párolom. A végén a zöldségek is kapnak egy kis lepirítást. Hecsedli lekvárral szeretjük, a tányérra szedve.

ÍZcsiklandozó 2020.10.18. 09:30:06

@kobold63: remek ötletek! A vadhoz csodás a csipkebogyó lekvár, vadassal még nem próbáltam. Mivel én sertéssel készítettem ennél a receptnél, abból kihagynám, de ha marhát főzök legközelebb, kipróbálom!

Kyria 2020.12.16. 12:26:36

Nálunk csak és kizárólag libamellből készül, a zöldségek nem turmixolva hanem szitán átpaszírozva. Én nem szeretem, de ezzel egyedül vagyok a családban.

dán 2021.06.21. 21:36:18

Vadas szósz meg a hús.

A kíméletesen megfőtt zöldségeket a karamellizálódott cukron le kell pirítani azt összetörni vagy mechanikusan pürésíteni bizony az eredetiben nem szabad turmixolni ám a lével picit darabosnak kell lennie de csak picit. Húslevessel felönteni amiben megfőtt puhára a marha,ízlés szerint utána lesütni is lehet egy kicsit,fűszerezni,ízesíteni és befőzni olyan sűrűségűre ami meg felel az ízlésnek.Eredetiben nem játszik a tejfel.Nem utolsó sorban azért hívják vadas marhának mert marhából készül vadas módra.De amint látjuk mindenki főzi mindennel már mert egyszerűbb mint az eredeti meg gyorsabb is egyébként mindegyik finom.
Zsemlegombóc.
A pirított zsemlekockát mikor kész vajon forrón át kell még pirítani egy kicsit.Ezt kell összekeverni közepesen kemény állagú tojásos, borsos,petrezselymes,ízlés szerint fűszerezett nokedli tésztával.Nincs semmiféle tej meg mert a melegben meg egyébként is megromolhat.Mikor megfőtt vissza kell hűteni langyosra, vízben mint a nokedli tésztát.Pár evőkanál tejfellel amit előtte zsiradékon lepirítunk lefőzünk sűrűbbre /akkor egyébként meg sem romlik/ és ezzel keverjük össze teljesen befedve a gombócokat .Olyan fehér túrószerű kása lesz rajta amikor ráhűl akkór az igazi.Amikor eszed akkor szokás friss tejfellel meglocsolni a gombóc tetejét.Hát ez a hivatalos különbség az alternativ receptektől nagyjából.De úgy látom ma már ez is kihal.
süti beállítások módosítása