Egyik nagy kedvencem a vadas, amit bevallom, pár éve kezdtem el magam is főzni, addig olyan nagy szerencsém volt, hogy családom idősebb hölgy tagjai mindig elkészítették nekem, úgyhogy valódi kiskirály módjára csak asztalhoz kellett ülnöm és áhitattal befalatoznom. Mára sajnos ők már nem lehetnek mellettem, így néhány éve erőt vettem magamon és megtanultam, hogyan is készül.
Tudom, ami visszatartott, az a macerássága volt eddig, hiszen nem kevés munkával, nem kevés időbe telik, mire elkészül, de annál nagyobb örömet okoz, ha igazán jól sikerül. Érdemes hát belőle jókora adagot készíteni.
A vadas nevével ellentétben legtöbbször nem vadhúsból készül (bár akinek módja van rá, ne hagyja ki vadhúsból elkészíteni!) hanem marha, sertés sőt, gyakran szárnyas húsból vagy akár nyúlból. A húst mindenképpen érdemes pácban érlelni hosszabb ideig, de manapság már gyors változatának receptje is megtalálható. Persze, én azt vallom, aminek meg kell adni a módját, annak meg kell adni a módját! Szóval én bizony érlelem a húst a páclében, van hogy pár napig is, de legalább egy éjszakán át.
Ha nincs sok időm a köret elkészítéséhez, akkor csőtésztával vagy főtt burgonyával tálalom, de igazi kedvencem a zsemlegombóc vagy a knédli hozzá!
Hmmm....még belegondolni is gyönyörűség! Most ehhez a recepthez csőtészta és gombóc is került, szóval halmoztam az élvezeteket!
De nem is húzom tovább a szót, én így készítem a vadast:
Hozzávalók:
- 1,2 kg sertés vagy marhahús
- 6 db sárgarépa
- 4 db petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 4-4 db babérlevél és borókabogyó
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál szemes bors
- só
- 2 evőkanál olaj a pácléhez
- 2 dl vörösbor
- 5 dl víz vagy húsleves alaplé
- kevés olaj vagy zsír a pirításhoz
A mártáshoz:
- a pácolt hús zöldséges főzőleve
- 3 dl tejföl
- 5 evőkanál barnacukor
- ecet vagy citromlé
- mustár ízlés szerint
A zsemlegombóchoz:
- 4 db szikkadt zsemle
- 3 dl tej
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 1 tk só
Valamint:
- 500 g csőtészta
- víz
- só
- pici olaj
Elkészítés:
A húst megmossuk, majd szárazra törölgetjük. Lehet egészben is a páclébe tenni, de akár előre felszeletelve is. A pácléhez a mustárt, a sót, az olajat összekeverem, hozzáöntöm a vörösbort, a vizet (vagy a húsleves alaplét, majd mély tálba öntöm. Ebbe a lébe helyezem a húst. Mellészórom a borókabogyót, a babérlevelet és az egész borsot. A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom, a vöröshagymát egészben, a fokhagymát gerezdben a hús mellé teszem. Bizony, én a páclében érlelem a zöldségeket is! Aztán lefedem, majd hűtőbe teszem legalább egy éjszakára.
Másnap egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítek, majd a húst a pácléből kivéve minden oldalán megkapatom, megpirítom kissé. Ezután felöntöm a páclé felével és fedő alatt lassú tűzön párolom-főzöm. Amikor a hús már félpuha, hozzáadom a pácléből kivett zöldségeket is és tovább főzöm, míg minden megpuhul. Közben a többi pácléből szükség szerint utánaöntök.
Amikor a hús teljesen megpuhult, tálra teszem, pihentetem. Közben a puha zöldségeket turmixgépbe töltöm. A főzőlevet félreteszem. A serpenyőben barnacukrot olvasztok-karamellizálok, kevés főzőlével felengedem, míg szépen feloldódik a cukorkaramell.
A zöldségeket a többi főzőlével simára turmixolom, majd a karamellhez öntöm. Ízesítem mustárral, ecettel, hozzákeverem a tejfölt és összeforralom. A hússzeleteket végül belehelyezem és melegen tartom, míg elkészítem a zsemlegombócokat.
A zsemléket felkockázom, majd a sütőben pár perc alatt magas fokozaton aranybarnára pirítom. Egy tálba öntöm, ráöntöm a tejet, sózom, hozzáadom a lisztet, a tojásokat és nokedli sűrűségű masszává kavarom. Belevagdosom a friss petrezselymet és kicsit pihentetem, mialatt vizet forralok egy mély fazékban. Ha a víz felforrt, a zsemlés masszából tojásnyi gombócokat formázok vizes kézzel és a lobogó vízben addig főzöm, míg feljönnek a víz felszínére és ott 2-3 perc alatt seregve-forogva megfőnek. (érdemes egyet kivéve félbevágva meggyőződni a főttség állapotáról!)
Ha kedvünk van és többféle köretet készítenénk, akkor egy másik fazékban forraljunk sós vizet és ameddig a zsemlegombócok főnek, főzzük meg a csőtésztát is. Szűrjük le, locsoljuk meg pici olajjal, hogy hűlés közben ne ragadjon össze és tartsuk melegen tálalásig.
Tálalásnál az asztalra helyezzük a vadas-húsos tálat, a gombócokat és a tésztát így mindenki kedve szerinti mennyiségben szedhet húst, szószt és köretet.
A tányéron még megszórhatjuk friss petrezselyemmel, frissen őrölt borssal is.
Egy pohár borral fenséges, laktató ebéd egy kellemes hétvégén.
Ahány ház, annyi szokás...ez a közmondás igazán illik a vadasra.
Készítsétek el az én receptemet, jó étvágyat kívánok hozzá!