ÍZcsiklandozó

Roppanós téli zöldségsaláta

2020. november 26. 16:32 - ÍZcsiklandozó

... napraforgó mikrozölddel

img_9331-1.jpg

 

A tél beköszöntével nem kell lemondanunk a salátázásról, hiszen tartalmas, laktató, vitamindús zöldségek, gyümölcsök állnak ilyenkor is a rendelkezésünkre, melyek színben, ízben is fantasztikus élményt nyújtanak nem csak a gyomrunknak, hanem a szemünknek is.
Pláne, ha még felturbózzuk némi mikrozöldséggel, amelyek koncentráltan tartalmazzák a nyomelemeket, ízletesek és friss zöld színükkel üdítően mutatnak a tányéron. Brokkoli mikrozölddel kapcsolatban már itt olvashattatok nálam egy remek karfiolkrém receptet, mostani salátámhoz pedig napraforgót használtam. 
A napraforgó hajtása ebben az állapotban enyhén dió ízű, roppanós, így fantasztikus kiegészítője a répa és a cékla mellett az avokádónak. A gyümölcsös ízvilágot némi mandarin és gránátalma adja, így aztán igazán különleges salátát tálalhatunk.

 

Mutatom, hogy készül:

 

img_9327-1.jpg

 

Hozzávalók:
(4 személyre)

- 3 db közepes méretű cékla
- 4 db sárgarépa
- 4 db mandarin
- 1 db avokádó
- 4 evőkanál gránátalma
- 2 csokor napraforgó mikrozöldség
- só, bors
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 evőkanál borecet
- fél citrom leve

 

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk. A céklát kisebb hasábokra, a répát karikára vágjuk majd külön-külön (mivel a cékla nagyon erősen színező zöldség) roppanósra pároljuk kevés sós víz gőzében, majd félre tesszük.
Míg párolódnak a zöldségek, elkészítjük a saláta öntetet. Ehhez az olíva olajat, a borecetet, kevés sót és frissen őrölt borsot összekeverünk, majd hűtőbe tesszük.
Az avokádót vékony cikkekre vágjuk, majd rögtön meghintjük kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. A mandarint meghámozzuk és vékony fehér hártyáját eltávolítva kifilézzük.

A zöldségeket mélyebb tálba rakjuk, hozzákeverjük a gyümölcsöket, meglocsoljuk a saláta öntettel és óvatosan, nehogy törjön átmozgatjuk, elkeverjük. 
Tetejét ízlés szerint megszórjuk még frissen őrölt borssal, rászórjuk a napraforgó mikrozöldet is és máris frissen tálaljuk. (A cékla állás közben megfesti a körülötte lévő zöldségeket, de ez nem ront élvezeti értékéből akkor sem, ha később kerülne elfogyasztásra.)

 

Az avokádó igen magas fehérjetartalmú, így húsmentesen táplálkozóknak kedvenc salátájává válhat.

 

img_9340-1.jpg

 

Nagyon kellemes vacsora étel pirított magvas pékáruval vagy akár kisebb adagban remek előétel egy ünnepi lakoma előtt.

 

img_9338-1.jpg

 

Ugye milyen csodaszép! Hát még milyen finom!

Próbáljátok ki!

 

img_9335-1_1.jpg

 

Váljék egészségetekre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816301498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása