ÍZcsiklandozó

Citromos pite

2021. január 21. 19:25 - ÍZcsiklandozó

... rozmaringgal, ahogy Márti ajánlja

img_1595-2.jpg

 

Bizonyára feltűnt a recept nevénél kedves Olvasóim, hogy ezt a fantasztikus desszertet egy ajánlásra osztom meg. 

Egy általam kedvelt oldalon, a Miadéle-n, ahová én is tartozom, mint blogger egy jópofa kezdeményezés indult ebben az évben. Ez alapján a csoportban lévő bloggertársainkat időről időre bemutatjuk. Elsőként a Biromakonyhám bloggerét, Mártit ajánlom figyelmetekbe! Márti hozzám hasonlóan szeretetből, kreatív energiák megvalósításától indíttatva tevékenykedik a konyhában, családjának süt-főz, ám szívesen osztja meg javaslatait, ötleteit, receptjeit olvasóival. Repertoárjában igazi házias ízeket vonultat fel, de nem áll tőle távol a különlegességek bemutatása sem. Receptjei egyszerűen és közérthetően íródnak, számomra közvetlenek és kedvesek bejegyzései. Mivel nagyon kedveli a kelt tészták készítését, azok megismertetésére kiemelt figyelmet fordít.

Én most egy gyorsan összedobható desszertre vágytam, így az oldalán nézelődve a pitéin akadt meg a szemem. Bevallom, jó régen izgatja a fantáziámat a citromos pite, de eddig még nem vágtam bele. Kedves ajánlására kaptam fel a fejem, miért is ne lehetne egy citromos pitét akár télen is elkészíteni....? Valahogy hűsítő mivolta miatt úgy éreztem, inkább nyáron hathat üdítőleg ez a desszert, így vártam a jó idő eljövetelét. Ahogy olvastam írását, kedvet kaptam, teszek egy próbát! Miért ne?! Miért ne télen? 
Fantasztikus Meyer citromjaim voltak itthon, így nem sok gondolkodni valóm volt. Hozzáfogtam. A receptben Márti felvetette, hogy akár levendulával vagy rozmaringgal is elkészíthető, hiszen nagyon jól illik mindkét ízvilág. Hohó! Ez pont kapóra jött, hiszen friss hajtású rozmaringom várakozott a konyhám ablakában! 

Nem húzom tovább az időt, mutatom, hogyan készül ez a nagyon finom desszert:

 

 

img_1568-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 17 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 7-10 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1 csipet só

A citrom krémhez:
- 4 db tojás
- 12 dkg cukor
- 1,5 dl zsíros tejszín
- 3 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 ágacska rozmaring

A tojásfehérje habhoz:
- 3 tojás fehérje
- 3 ek. porcukor
- 1 tk ecet

 

Elkészítés:
Mivel én rozmaringgal ízesítettem a citromkrémet, így előkészületként a krémhez szükséges tejszínbe beletettem az alaposan megmosott és megszárítgatott rozmaring ágacskát. Lassú tűzön felmelegítettem, de nem forraltam és hagytam kihűlni, majd teljes kihűlés után távolítottam el a rozmaringot belőle. A tejszín ezalatt kellemesen átveszi a fűszernövény aromáját.
Ezután a tésztát készítjük el. A hozzávalókat tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük fél órára.
Egy 24 cm-es pite formát alaposan vajazzunk ki, a sütőt melegítsük elő 170 fokra. 
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a pitesütő méreténél kissé nagyobbra, majd óvatosan illesszük a tésztát a formába. Nyomkodjuk bele úgy, hogy a forma széleit is eltakarja. A túllógó tésztát vágjuk le. (Én nem akartam ezt a kis tésztamennyiséget veszni hagyni, így egy egészen pici sütőformába tettem, szóval két pitém lett!)
A tésztát villával alaposan szurkáljuk meg, majd a citromkrémhez előkészített tojásokból vegyünk ki annyit, amivel le tudjuk kenni a felületét. Ez fogja megakadályozni, hogy a folyékony citromos keveréktől, ha beleöntjük, elázzon a tészta. Ezután betoljuk a sütőbe és 10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez a tojásokat a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal valamint a rozmaring ízű tejszínnel alaposan elkeverjük. Az elősütött tésztát óvatosan kivesszük a sütőből (vigyázzunk, nagyon forró!) és a formában lévő tésztára öntjük a citromos keveréket. Nagyon óvatosan visszatoljuk a sütőbe és további 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, mérsékelhetjük a hőfokot. Az idő leteltével kivesszük a sütőből a pitét, hagyjuk teljesen kihűlni. Ne ijedjünk meg, ekkor még a citromos krém rezgős, de ahogy hűl, sűrűsödni, szilárdulni fog.
Amíg a süti hűl elkészítjük a habot. Ehhez a 3 tojás fehérjét majdnem teljesen keményre verjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a cukrot és az ecetet. Egy nagyobbacska lábasban vizet forralunk és a felvert tojáshabot gőz felett folyamatosan addig verjük tovább, míg olyan kemény nem lesz, hogy csúcsot húz a habverő belőle. (Aki késsel belevág, a vágási felület éles határt kell, hogy képezzen.) A gőz feletti habverés biztosítja a hab stabilitását, tulajdonképpen némiképp megfő, tartósabb lesz.
A habot a gőzről levesszük, hagyjuk kihűlni és a citromos pite tetejére halmozzuk. Finom mozdulatokkal csúcsos-rusztikusra igazítjuk, majd szakács fáklyával (vagy, ha így ismeritek: zsebsárkánnyal) enyhén barnára pirítjuk. Ha nincs szakács fáklyátok, akkor sütőbe visszatolva lehet színt adni a tojáshab rétegnek. (Vigyázzunk, nehogy túl égessük!)

A kész piténket hidegen tálaljuk. A hűvös savanykás citromkrém és az omlós tészta igazán mennyei a légies, édes habkoronától!

 

img_1554-1.jpg

 

Márti szereti csak porcukorral megszórni, természetesen úgy is nagyon finom! 

 

img_1538-1.jpg

 

Érdemes levendulával is kipróbálni, legközelebb én biztosan úgy fogom elkészíteni.

 

img_1598-1.jpg

 

Örülök, hogy Márti buzdítására nem vártam nyárig, valóban minden évszakban elvarázsol ez a pite még a látványával is! 

 

img_1551-1.jpg

 

A januári hidegben a havas hegycsúcsok és az aranyló téli napsugár látványát juttatja eszembe. Az íze pedig fenomenálisan finom!

 

img_1589-1.jpg

 

Az eredeti receptért kattintsatok ide

 

img_1563-1.jpg

 

Lapozzátok át Márti receptjeit, egészen biztosan találtok majd közöttük kedvetekre valót!

Próbáljátok ki!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916397466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása