ÍZcsiklandozó

Mákos-diós palacsintás rétes

2021. április 11. 19:09 - ÍZcsiklandozó

img_4933-1.jpg

 

Rétes és palacsinta...mit is mondhatnék?! A világ két legzseniálisabb találmánya! A rétes omlós, roppanó leheletvékony tésztája, a palacsinta puhasága, no és a mindkettőben lévő gazdag töltelék...hmmmm!!!  
Egy desszertben pedig? Maga a csoda!

Először egy évvel ezelőtt készítettem palacsintás rétest, ám azóta rendszeres vendég az asztalunkon. (Receptjéért kattintsatok ide.) Akkor három ízű desszert lett belőle, alma, túró és mák gazdagította, most viszont dió és mák került bele. Úgy gondoltam ugyanis, hogy a kétféle töltelék önmagában erős párost alkot, olajosságuknál és töménységüknél fogva nagyon laktató lesz, ezért nem tettem hozzá harmadik ízt.
Vagyis hogy de! Vanília ízt! De azt már öntetként...

Az eredmény pedig? Fantasztikus lett! Egészen biztos vagyok benne, hogy bár most végre tavasz van, de csodásan illik majd karácsonykor is az asztalra! (Érdemes megjegyezni hát!)

 

Íme ahogy készítettem:

 

img_4956-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztaréteghez:
- 1 cs. rétes tészta
A palacsintákhoz:
- 2 egész tojás
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 ek olaj
- 1 ek rum
- 1 dl buborékos ásványvíz
- 1 csipet só

A mákos töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 4 evőkanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja

A diós töltelékhez:
- 200 g darált dió
- 3 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1,5 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor

A tetejére:
- porcukor

A vanília mártáshoz:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 5 ek cukor
- 6,5 dl tej

 

Elkészítés:
A palacsintához a hozzávalókat összekeverjük, egy órácskára pihentetjük. Ha szükséges, ezután ha szükséges,kevés tejjel vagy buborékos vízzel hígítjuk kicsit, mert pihenés közben sűrűsödni fog. 
Amíg a palacsinta tésztája pihen, elkészítjük a töltelékeket. és a vanília mártást.
A mákot a cukorral,a citromhéjjal összekavarjuk. A tejet felforraljuk, leforrázzuk vele a mákot és visszatéve a tűzre, takaréklángon 1-2  percig kavargatva besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A diót a fahéjjal és a cukrokkal keverjük össze, szintén leforrázzuk a forró tejjel és rövid idő alatt szintén besűrítjük. teljesen kihűtjük.

A vanília mártáshoz a pudingport a cukrokkal elkeverjük, 3-4 ek hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingot és takaréklángon kevergetve sűrűn folyósra főzzük. Kihűtjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

A palacsintákat kisütjük (8 db-ot), majd négyet diós töltelékkel, négyet pedig mákkal töltünk meg. A töltésnél fontos, hogy a palacsinta teljes felületét kenjük meg a töltelékkel, ne csak egy csíkban, mert így feltekerve szépen látszódni fog a sütiben a tekercs mintázata. Minden palacsinta végét óvatosan, éles késsel levágjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A réteslapokat kihajtjuk, a csomagban lévő mennyiséget elfelezzük, mert 1-1 rúd réteshez elegendő 4-4 lap. Vizes konyharuhára terítjük az első lapot, vékonyan megkenjük olajjal, ráterítjük a másik lapot. Egyik hosszanti szélére 2 diósat, másik szélére 2 mákosat helyezünk, végüknél összeillesztve. Óvatosan feltekerjük a két palacsintás oldalt, úgy, hogy egymással szemben a réteslap közepén összeérjenek. 
A betekeréshez a maradék 2 réteslapot hasonlóan az előzőhöz vizes konyharuhán vékonyan beolajozva egymásra rakjuk. A palacsintás rétest erre a két betekerni szánt réteslap hosszanti szélére fektetjük óvatosan, rövid oldalánál visszahajtjuk a széleit, majd mint egy szőnyeget, ügyesen feltekerjük az egész rétest.
sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét vékonyan megkenjük olajjal.
A második rúd palacsintás rétest is így készítjük el. Amikor mindkettő kész, betoljuk a forró sütőbe és 20 perc alatt szép világosra sütjük.

A sütőből kivéve langyosra hűtjük, megszórjuk alaposan porcukorral.

 

img_4951-1.jpg

 

Tálaláskor mellé kínáljuk a vanília mártást.

 

img_4937-1.jpg

 

Fantasztikus ízvilágú desszert, de a látványa sem utolsó.

 

img_4944-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat hozzá!

 

img_4937-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216497752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása