ÍZcsiklandozó

Rántott sertésvelő

2022. június 10. 19:04 - ÍZcsiklandozó

img_7326-1.jpeg

 

A velő fogyasztása azt hiszem elég megosztó dolog. Emlékszem egészen kicsi koromban még a gondolattól is idegenkedtem. Aztán fiatal felnőttként megkóstoltam, és rájöttem, milyen finom tud lenni. Igazából jellegtelen ízű belsőség, ami nem tartozik a diétás alapanyagok közé,  ám az alapfűszerekkel kiegészítve igazi csemege.
Ami azt illeti, én módfelett szeretem, akár a levesben főtt marhacsontból pirítósra kiütve, akár hagymával és tojással megsütve, akár tölteléknek, akár rántva. 

Most ez utóbbit mutatom meg nektek, a sertés agyvelőt rántva. Tipikusan az az étel, amit elkészíteni sokkal tovább tart, mint elfogyasztani!
Ha sikerül beszereznetek (mert valljuk be, nem mindenhol és nem is mindig kapható), akkor érdemes nekifogni, rászánni az időt. Én nagyobb adagot veszek belőle, mert megtisztítva lefagyasztom ami aktuálisan nem kell.
Mint minden belsőség, rendkívül gyorsan romlik, erre mindenképpen ügyeljetek! Érdemes tehát annyit elkészíteni, ami el is fogy egyszerre, annál is inkább, mert újramelegítve veszít is a minőségéből.

Mutatom, hogy készítem:

 

 

img_7314-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 600 g sertés agyvelő
- só
- frissen őrölt bors
- 5 evőkanál liszt
- 2 egész tojás
- 5 evőkanál zsemlemorzsa

- olaj a sütéshez

Tálaláshoz:
- majonéz (lehetőleg házi
- friss saláta

 

Elkészítés:

Először a velőt előkészítjük, lehártyázzuk, (feltéve, hogy nem hártyázottat sikerült vennünk.)
Hideg vízbe áztatjuk pár percre a velőrózsákat, majd finom, aprólékos mozdulatokkal ujjainkkal megcsippentjük a felületét beborító, nagyon vékony, erekkel átszőtt hártyát. Óvatosan lehúzzuk róla. Ha ügyesek vagyunk, akár egyben is le tudjuk húzni, nem ördöngösség. (Ha segítségre van szükségetek, mert még nem csináltatok ilyet, akkor ne feledjétek, hogy a Google a barátunk, üssétek be a keresőbe, több videót is lehet a témában találni, hogyan is kell ezt a műveletet kivitelezni.) Érdemes a tisztítási folyamat közben vékony vízsugarat engedni, ezalatt leöblíteni az esetleges csontszilánkokat, egyebeket.
(Ha az agyvelőn kívül fehér, hosszúkás részeket is láttok rajta, ne lepődjetek meg, az már a gerincvelői rész, ugyanúgy finom, használjátok fel!)
Ez bizony pepecs munka, de ne adjátok fel, mert a végeredmény kárpótolni fog Benneteket érte!

Az előkészített velőrózsákat lecsepegtetjük, finoman leitatjuk róluk a vizet. Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd először lisztbe forgatjuk egyenként az összes velőrózsát. A liszt burkolja be a felületét mindenhol, de a fölösleget rázogassuk le róla. Ezután enyhén felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk valamennyit.

Egy mélyebb lábasba olajat hevítünk és a panírozott velőket aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve papírtörlőn lecsepegtetjük és azon melegében tálaljuk.

 

 img_7324-1.jpeg

 

 Köretként sült burgonyát, vagy főtt riszt is tálalhatunk mellé, de önmagában, házi majonézbe mártogatva, némi friss salátával is mennyei.

 

img_7316-1.jpeg

 

Majonézes saláták is kellemes kísérői lehetnek!

 

img_7315-1.jpeg

 

Ha még nem próbáltátok, készítsétek el mindenképpen, nagyon finom!

 

img_7328-1.jpeg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9817854033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.06.11. 21:13:07

Egyetlen igazán pozitív emlékem a katonaságról: a laktanya hivatásos és sorállományú tagjainak közös törzshelye. Ott ettem rántott velőt néhányszor. Szerencsére azt hittem, velőscsont belseje.
Gyerekkoromban mindig elkunyeráltam a húsleves csontjából a velőt. Aztán gengszter váltás, leszerelés és egy nap a munkahelyem kapujánál lévő ABC-ben találtam mirelit rántottvelőt. Otthon vettem észre, hogy agyvelő, kissé elvette a kedvem, anyám hozzáérni nem volt hajlandó, nekem kellett megsütni. Nincs hepiend: a leírásod alapján valószínűleg nem szedték le a hártyát róla, valami iszonyatos gusztustalan trutymó lett mikor megsült. Két falat után ment a kukába, én meg azóta még inkább tisztelem kedvenc sörözőnk szakácsát.

ÍZcsiklandozó 2022.06.17. 17:44:27

@Le a spammerekkel: sajnálom, hogy nincs hepiend! De örülök, hogy a söröző szakácsa pozitív élményt tudott adni, ami miatt végül is elmondható, hogy szereted a jól elkészített velőt! :) Remélem, kedvet is kapsz az elkészítéséhez, mert nem ördöngösség ám, csak be kell szerezni (ami nem egyszerű...)!
Várom a visszajelzésedet, ha rászánod magad! ;)
süti beállítások módosítása