ÍZcsiklandozó

Tzaziki

2022. július 01. 15:29 - ÍZcsiklandozó

... és miegymás

img_8092-1.jpg

 

Végre itt a nyár, az utazások, a hosszabb vakációk, a nyári ételek időszaka. Sokan veszik célba a mediterrán országokat, köztük Török és Görögországot, melyek az ízek kánaánját teríti elénk. 
Egyik közkedvelt ételük a nálunk is jól is mert tzaziki saláta, (dzadzíki) melyet gyakran lepénykenyérrel, pitával vagy olívabogyóval fogyasztanak előételként. ( Házilag készült lepénykenyerem receptje is hamarosan olvasható!)
Az uborka és a joghurt a hűsítő mentával és a fokhagymával igazán üdítő íz-harmóniát okoz, érdemes hát a nagy melegben jókora adagot készíteni és hűtőben tárolva akár napokon át kedvünk szerint fogyasztani belőle. 
Nem csak előételként, hanem akár sültek mellé is kiváló, gírosz mellé pedig egyenesen elhagyhatatlan. 

Ha társaságot várunk, akkor a vendégfogadó asztalra mindenképpen kerüljön belőle, akár egyéb finomságokkal karöltve. Mehet mellé zöldségragu (akár egy remek lecsó, amibe ha kedvünk tartja tehetünk cukkinit is), érett szőlő, avokádó stb.
Változatai között ismert többféle is, (persze mindenki a sajátjára esküszik) a lényeg, hogy olívaolajat a végén ne felejtsünk el csorgatni rá, mert fantasztikus mártogatóvá válik, szinte abbahagyhatatlan. A fokhagyma mennyisége vita tárgya, vannak akik kevesebbel, vannak, akik szinte csípősen szeretik, ezt mindenki döntse el magában. Én a kevesebbel is beérem, receptem arányait ennek megfelelően adom meg.

Íme:

 

img_8057-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 nagyobb kígyóuborka
- 1 teáskanál só
- 1-2 fokhagymagerezd
- 350 g görög joghurt
- frissen őrölt bors
- 1 kis csokor kapor
- 1 kis csokor menta
- 2 mokkáskanál olíva olaj

 

Elkészítés:
A megmosott és végeitól megszabadított uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk és pár percre besózzuk.
A joghurtba belenyomjuk a fokhagymát, ízlés szerint az apróra vágott kaprot és mentát, kevés frissen őrölt borsot keverünk hozzá.
Az uborkát finoman lecsepegtetjük a levétől (ez szerintem fontos, különben nagyon folyékonnyá teszi a salátánkat) és egy tálba tesszük. Hozzáöntjük a joghurtos salátaöntetet és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük legalább fél órára, majd vékony sugárban meglocsoljuk az olívaolajjal. 
Díszíthetjük egy ágacska mentával.

 

img_8060-1.jpg

 

Ugye milyen egyszerű elkészíteni? Ha kezdő konyhatündérekkel dolgozunk a konyhában, nyugodtan rábízhatjuk az elkészítését. Garantált lesz a siker!

 

img_8086-1.jpg

 

Fogyasztás előtt alaposan hűtsük be, úgy az igazi!

 

img_8094-1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4817868765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása