ÍZcsiklandozó

Karácsonyváró fahéjas keksz

2022. december 02. 18:15 - ÍZcsiklandozó

image_123923953_1_-1.jpg

 

Advent második hétvégéjén teljes gőzzel készülődünk. Tervezzük az apró meglepetéseket, az ételeket, a dekorációt, az együtt átélhető élményeket. Mivel közeleg a Mikulás ünnep is, mi más is kerülhetne ilyenkor az asztalra, mint egy finom, fahéjas-édesen illatozó keksz?
Korábban már olvashattatok kifejezetten Mikulásváró csokis keksz receptet az oldalamon, ám ha idén valami új finomsággal várnátok a jó öreg ajándékhozót, akkor ezt is érdemes elkészítenetek, akár gyerekekkel közösen, sőt, nagyobb kamaszok akár egyedül is!

Persze ahol nincsenek már kicsi gyerekek, ott is jól esik a délutáni kávé vagy tea mellé bekapni pár falatot belőle, amiben az a jó, hogy pofon egyszerűen elkészíthető, sokáig eláll és nagyon finom!

Így készül:

 

image_123923953_9_-1_1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg margarin vagy vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- fél mokkáskanál őrölt fahéj

 A tetejére:
- 1 tojás fehérje
- kristálycukor
- őrölt fahéj

 

Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük.  A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan eldolgozzuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.
A kristálycukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal. (Nem lesz teljesen homogén, mert a fahéj szinte porszerű, a cukor pedig darabos, de ezt ne bánjuk, így kissé márványos lesz a kekszek teteje.)

A tésztát 2-2.5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd nagyméretű pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle. Vékonyan megkenjük a tetejüket tojásfehérjével és egyenként, gyorsan felfordítva belemártjuk a fahéjas kristálycukorba.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.

Közepes bordamagasságon nagyjából 20 perc alatt szép világosra sütjük. Rácsra rakosgatva kihűtjük.

 

image_123923953_11_-1.jpg

 

Ugye milyen egyszerű és nagyszerű? Finoman omlós, a tetején a kristálycukor pedig kellemesen ropogós!
Az íze pedig...hmmm!

 

image_123923953_6_-1_1.jpg

 

Elronthatatlan, így kezdő konyhatündérek is bátran fogjanak hozzá!

 

image_123923953_3_-1_1.jpg

 

Jól záródó dobozban sokáig eláll!

Próbáljátok ki, kellemes adventi készülődést kívánok!

 

image_123923953_8_-1_1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9217992820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása